Старостта не е порок, но не е и „златна възраст“


Старостта не е порок, но не е и „златна възраст“
19 Март 2015, Четвъртък


Страдам всекидневно от ужасни болки в тазобедрената и колянната става, както и в кръста. Заради тях съм трудно подвижен.


Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

Тези състояния не се поддават на лечение, каквото и да опитвам.
Кольо Йорданов,
с. Средище, обл. Силистра

Старостта може да е тежък период от живота на човека, когато протича с болки в опорно-двигателния апарат. А това за съжаление е често явление и се обединява под общото наименование остеоартроза. Тя представлява хронично ставно заболяване, което засяга най-често колянната и тазобедрените стави, шийния и поясния отдел на гръбначния стълб, ставите между пръстите на ръцете и краката, глезенните стави и т.н. Явява се главно във втората половина на живота, като засяга повече от половината лица над 60-годишна възраст. Съпровожда се с промени в ставния хрущял, в костите, изграждащи съответната става, както и в меките тъкани около ставата.

Основният симптом е болката. Първоначално тя се появява след натоварване на ставите и се облекчава след почивка. Локализира се в засегнатата става. С прогресиране на заболяването болковият симптом може да се яви и при минимално движение и даже при покой. В напредналите стадии събужда болния по време на сън. Обикновено се усилва непосредствено преди промяна на времето. 

Характерно оплакване за това заболяване е сковаността при ставане от сън сутрин и след периоди на обездвижване през деня. Тя обикновено е с продължителност до 15 минути. При прогресиране на заболяването движенията в засегнатите стави се ограничават. В по-късните стадии на заболяването ставите се уголемяват и деформират. След травма, резки натоварвания и други може да настъпи активиране на остеоартрозата. В тези случаи обикновено се появява оток и ставен излив.

Общото състояние на болните обаче е добро. Трудоспособността в ранните фази на заболяването е запазена. Посечените симптоми и обективни прояви са характерни за остеоартрозата, но конкретната клинична картина, както и ходът на заболяването зависи от вида на засегнатата става (колянна, тазобедрена и т.н.).

Остеоартроза на колянната става (гонартроза)
Главният симптом е болката при механично натоварване. Провокира се или се усилва при продължително стоене прав, при ходене, при слизане по стълби, при преминаване от седнало в право положение. Успокоява се при почивка. Нерядко болните имат чувство за нестабилност в коляното, което се изразява в неволево подгъване. Може да се получи и блокиране. Характерен симптом е и сковаността в засегнатата колянна става.

Остеоартроза на тазобедрената става (коксартроза)
Това е едно от най-честите локализации на заболяването, която може да доведе до инвалидизиране. Засяга по-често мъжете. Може да бъде едностранна или двустранна.
Главният симптом и тук е болката, която нерядко се последва от характерно накуцване. Усилва се при натоварване на тазобедрените стави. Провокира се от същите промени в положението на тялото както при гонартрозата. В редки случаи болката е нощна. Тя изхожда от тазобедрената става, но обикновено се разпространява в съседните области.

Най-често се усеща в слабинната област или се разпространява по предната повърхност на бедрото към коляното. Понякога се чувства отзад в областта на седалището и се разпространява по задната повърхност на бедрото. Затруднява се клякането, сядането на нисък стол, обуването и други. Хрущенето в ставата (за разлика от гонартрозата) и внезапното блокиране се среща по-рядко. Общото състояние на болния с коксартроза е запазено. В напредналите стадии обаче може да се получи неправилна стойка на тялото.

Остеоартроза на гръбначния стълб (спондилоартроза)
Появява се в резултат на старчески изменения в гръбнака и се определя като спондилоартроза, спондилоза и остеохондроза. Най-често се провокира от деформация, травми, физически натоварвания, вродени малформации. Налице е болка, скованост и спазъм на околоребрената мускулатура. Предимно се засяга шийната област поради промени в просвета на кръвоносните съдове в тази зона. Характерен симптом е главоболието, което има пристъпен характер и се засилва при движение на шията. В редки случаи се появява и болка в сърдечната област, която се засилва при движения на шията, кашляне и кихане. Тя се разпростира към рамото и лопатката.

Промените могат да засегнат и гръдната и поясната част на гръбнака, което се характеризира с локална болка (засилваща се при физическо натоварване, кашлица, кихане) с разпростиране по задната повърхност на подбедрицата и стъпалото.
Лечението на остеоартрозата цели облекчаване на болката, повишаване на подвижността в засегнатите стави и предотвратяване прогресирането на заболяването. Лечението задължително трябва да се извършва само от опитни лекари – специалисти. То включва обезболяващи средства, противовъзпалителни, т. нар. циклооксигеназни инхибитори, кортикостероиди за локално приложение, т. нар. хондропротектори и лубриканти. Препоръчва се и физикално лечение и рехабилитация с физиотерапия, балнеотерапия и други.

Специално внимание обръщаме на нуждаещите се от лечение да се предпазват от многобройните медийни реклами и препоръки на най-различни скъпо струващи ментета и не по-малко скъпо струващи „лечители“ и препоръчители на ментата! Остеоартрозата трябва да се лекува само от лекари-специалисти, и то със съвременни средства!



В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки