Златният мед – универсалното лекарство


19 Март 2015, Четвъртък


Комбинацията с куркума е изключително ефективна при настинки, грип и лошо храносмилане


За лечение на множество заболявания аюрведа препоръчва комбинация от мед и куркума. Наричат тази смес най-мощния природен антибиотик, способен не само да унищожава болестотворните агенти, но и да способства за развитието на естествените бактерии, представляващи съществена част от имунната система на човека.

Хилядолетният опит на народната медицина отрежда на пчелния мед челно място сред природните продукти с лечебно действие. Това се дължи на съдържащите се в него витамини от групите А, В, С, К, Е, органични киселини, ензимите инвертаза, липаза и много химични елементи, които се срещат в кръвта в съвсем малки количества.
Другата съставка на златния мед – куркумата, е тревисто растение, наподобяващо по вида си джинджифил. Използваемата част на растението за постигане на лечебен ефект са корените й. За разлика от фармацевтично получените антибиотици, продавани в аптеките, куркумата няма негативно въздействие върху чревната микрофлора.

Активната съставка в куркумата е веществото куркумин, познато с противовъзпалителните си качества. Той е известен с антитуморните си, антиоксидантни, антиамилоидни и антиканцерогенни свойства, представлява естествен антиоксидант.
Аюрведа – древната наука за здравето и дълголетието, разглежда куркумата като традиционно средство, употребявано при простуда. Но това далеч не изчерпва нейните лечебни свойства.

Куркумата има подчертани антисептични и антибактериални качества. Поради това може да се използва за дезинфекция при нарушаване целостта на кожата – порязвания и изгаряния. Ефективна е при лечението на псориазис и други възпаления на кожата.
Някои последни изследвания показват, че употребата й като подправка или като лекарствено средство в комбинация с други билки намалява риска от развитие на детска левкемия. В съчетание с карфиол е в състояние да предотврати развитието на рака на простатата, използва се за превенция на рака на гърдата и меланома. Допуска се, че нейните съставки действат за предотвратяване развитието на процеса на метастаза на раковите клетки и спират развитието на туморите.

Особено силно изразено и широкоспектърно е противовъзпалителното действие на куркумата. Поради това се смята, че нейната употреба е силно действащо средство срещу артрит. Оказва също така детоксикиращо въздействие върху черния дроб и изхвърля натрупаните в организма токсини.
Има хипотеза, че тя предпазва от болестта на Алцхаймер, включително забавя развитието й, като премахва амилоидната плака по тъканта на мозъка. Предполага се, че влияе положително и при диагностицирана множествена склероза.

Куркумата ускорява метаболизма на организма, влияе за пълноценната обмяна на веществата и за изгарянето на натрупаните излишни мазнини, като по този начин редуцира теглото на човека до нормалното за неговия ръст и възраст.
Има обезболяващо действие, влияе добре при храносмилателни смущения, включително при появата на киселини, стига да не се употребява прекалено често.

Комбинацията между мед и куркума в определена пропорция, която обединява силно изразените лечебни качества на двата продукта, е наречена златен мед, при това далеч не само заради характерния си наситеножълт цвят, преливащ до кехлибарен в зависимост от вида мед. Според народната медицина сместа може да се консумира преди или след храна, като в зависимост от това златният мед действа на различни органи на тялото.
Ако това става преди храна, куркумата и медът подобряват състоянието на гърлото и на белите дробове, а след ядене – ще подпомогнат работата на дебелото черво и бъбреците. Освен това сместа е изключително ефективна при настинка и грип.

Приготвянето на златния мед е лесно. В подходящ съд се смесват 100 г пчелен мед от сертифициран производител и 1 с. л. куркума на прах. Разбърква се добре, докато сместа стане еднородна.
През първия ден се взема от 1/2 до 1 ч.л. от получената смес на всеки час. Втория ден се приема пак по толкова, но не повече от 6 пъти през деня, разделени на равни периоди от време. Третия ден сместа се приема само три пъти.

За да има осезаем ефект, получената паста трябва да се взема поне три поредни дни. Обикновено в този срок симптомите отшумяват и тялото се възстановява напълно.
При упорити простудни заболявания от четвъртия до седмия ден може да се взема от лекарството пак по ½-1 ч.л. три пъти на ден. Сместа може да се приема и сложена в  чашка чай или топло мляко.

Много важен е и начинът на прием. Приетото количество не трябва да се преглъща, а да остане в устата, докато се разтопи напълно.
Златният мед не се препоръчва при хора, страдащи от жлъчно-каменна болест, при болни от диабет, при наличието на хипертония или хемофилия. При констатирани такива заболявания консултацията с домашния или лекуващия лекар е задължителна.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки