Пуснаха директните плащания за земеделците


Пуснаха директните плащания за земеделците
17 Март 2015, Вторник


Първата отворена мярка по новата ПРСР ще е „Инвестиции в земеделски стопанства”


Кампанията по директните плащания за земеделските стопани през 2015 г. официално стартира по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Въвеждат се нови изисквания за категорията активен фермер и задължителна регистрация по чл.7 от ЗПЗП.
Схемата за преразпределително плащане се запазва, но има промяна в правилата. Сред тях са заявяване на площите за подпомагане само при наличие на правно основание за това, компютърна индикация при наличието на застъпване на очертаните площите за подпомагане.

Новост е и отдаването без търг на пасищата с предимство на животновъди, заявяване на пасища само при декларирани пасищни животни и т.н.
За да се избягват застъпванията, всеки фермер ще може да вижда очертанията на площите, които правят всички земеделци, и да заявява толкова, за колкото има правно основание.
Въвежда се намаление на плащанията: 5% за суми над 1500 евро и 10% за суми над 300 000 евро след приспадане на разходите за заплати, данъци и осигуровки на заетите в земеделската дейност на бенефициента.

Кампанията ще продължи с прием на заявления за подпомагане по схемите до 15 май 2015 г. без санкция и до 9 юни с 1% намаление на помощта за всеки ден закъснение. Министърът на земеделието Десислава Танева съобщи, че в кампания 2015 г. ще бъдат разпределени близо 1,5 млрд. лева по 17 схеми за директни плащания.
През миналата година над 90 000 земеделски стопани са получили средства по старата уредба за директно подпомагане. „Ако всички те успеят да изпълнят новите условия, ще получат и тази година помощи“, каза Танева. Тя се надява най-дребните и неустойчиви земеделски стопанства да потърсят обединение помежду си, за да станат по-конкурентоспособни.

Договорените бюджети ще стигнат за всички, увери министърът. По думите й, размерът на плащанията за един стопанин зависи от броя на подадените заявления. Първите плащания по тях могат да започват в края на есента, като крайният срок е 30 юни следващата година.
Първата мярка, която ще бъде отворена със средства от националния бюджет по новата Програма за развитие на селските райони, е 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“. В момента се изработва наредбата и след като тя бъде обнародвана в „Държавен вестник” в средата на март, ще започне приемът на заявления“. Лимитираният бюджет е 150 млн. евро., а срокът за прием ще е по-дълъг.

Следващата мярка, която ще бъде отворена, даде възможност на Националната служба за съвети в земеделието безвъзмездно да изготвя бизнес планове на млади фермери. След това ще се даде ход и на мярката за подпомагане на млади земеделски стопани, известна като „Млад фермер“. Тези две процедури се очаква да бъдат приложени до месец юни.
За младите фермери е предвиден бюджет от 7 млн. лв., което ще позволи те да получат допълнително 25% по плащанията към Схемата за единно плащане на площ за своите първи 300 декара. Изискванията към тях са да са на възраст до 40 години и да са новостартиращи.

Преходната национална помощ ще замести национални доплащания и ще се прилага до 2020 г. при намаляващ бюджет. Това подпомагане ще се прилага по схемите и условията за допустимост от 2013 г. и ще бъде за говеда, овце-майки, кози-майки и тютюн.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки