Българчета украсиха дърво мартеница в Малага


Българчета украсиха дърво мартеница в Малага
16 Март 2015, Понеделник


По запомнящ се начин отбелязаха българите в испанския град Малага празника Баба Марта и идването на пролетта.

Автор: Георги Ваташки

Децата и учителите от Първо българско неделно училище „Родина“ в града с голяма радост украсиха осемвековното маслиново дърво с червени и бели конци. Така то се превърна в красива мартеница и привлече вниманието на жители и гости на красивия испански град.
Празникът започна още от сутринта в школото, където по традиция на този ден, в продължение на няколко години вече, всяко дете получи своята мартеничка, наречена за здраве.

Заедно с организаторите на тържеството от асоциация „Малага-България-2010“ деца от различни националности се научиха как да превърнат бялата и червена нишка в специален за тях символ. Силно впечатлени от легендата за хан Аспарух и появата на мартеницата, те се докоснаха до българската история и станаха част от този празник, който по-късно беше пренесен на площада до вековното маслиново дърво.

Децата изработиха мартенички, участваха в организирани състезания, в които се включиха и жители на Малага. Награди получиха най-оригиналните мартенички, изработени от учениците. А самата Баба Марта завърза за здраве и късмет мартенички на всички присъстващи.

С грамоти бяха отличени участвалите в модното дефиле конкурс „живи” мартенички, които развеселиха всички с артистичността си и оригиналните костюми, с песните и стихчетата, които бяха подготвили за Баба Марта.
Специален гост на тържеството беше заместник-кметът на Малага Тереса Порас, която с интерес се запозна с българската традиция и не пропусна да се закичи с мартеничка за здраве и късмет.


В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки