Швейк


Швейк
Геро и Танев са неотразими като Швейк и „всички останали”
13 Март 2015, Петък


Смях до скъсване с двама майстори

Автор: Веселин Максимов

Истинско попадение е постановката „Швейк” на Театър „Българска армия”. Поради огромния интерес спектакълът обикаля България нашир и надлъж и тази еуфория няма да приключи скоро.
Точно в петък, 13-и, е в Бургас, не го пропускайте, когато дойде и във вашия град. Това, че на сцената са само двама актьори, не е никаква причина да се съмнявате, че работата ще е претупана. Защото те са (забележете) Герасим Георгиев-Геро и Валентин Танев.

За класата на двамата комици едва ли е нужно да четете няколко страници, доста отдавна са станали любими на телевизионните зрители от „Улицата” и „Господари на ефира”, а за представленията, в които участват, най-честата фраза е „билетите свършиха”.
Отбележете и факта, че Геро играе Швейк (спомнете си илюстрациите в разкошната книга на Хашек и ще се сетите защо), а „всички останали” е Валентин Танев.

Преподавателят в НАТФИЗ Юрий Дачев е написал текста по мотиви от книгата, а гост-режисьор е директорът на Малък градски театър „Зад канала” Бина Харалампиева. Сценография – Петя Стойкова, музиката е написана от Мартин Каров.
Големият обем на „Приключенията на добрия войник Швейк” не е попречил на хронологията на събитията, описани в романа.

Доказаният идиот отново продава кучета-изроди, които представя като най-породисти, на изпратения да го шпионира таен агент Бретшнайдер, запива се по кръчми и единственото, което го вълнува на този свят, е колко бира остава недоизпита при сериозни световни катаклизми като войната например.
Обвинен в държавна измяна и заради неповторимия си кретенизъм попаднал в лудницата, вместо в съда, той все пак минава през затвора и става свръзка на поручик Лукаш.

Изпълненията му, когато отива на фронта, са нов връх в човешката история на идиотизма.
„Знаете ли откъде започва упадъкът на една държава? Когато поради изобилие от идиоти спрат да ценят истинските”. А Швейк е истински идиот!”, пише в анонса за пиесата.
Не е нужен особено дълбок размисъл, за да стигнете до извода, че положението, в което в момента се намираме, напълно покрива тази мисъл.
И ако от нея ви става някак си невесело и ви налягат мрачни мисли, спомнете си за безотказния лек срещу всяка лошотия – смеха. Гръмогласния, със сълзи на очи смях. „Швейк” го доставя с пълни шепи.


Епизод от затвора, идиотът показва на колегите си по килия как могат да се обесят качествено „След хубавите, слънчеви дни в лудницата за Швейк настъпиха мрачни времена... „

В категории: Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки