Атина поиска от Берлин обезщетения за окупацията си


Атина поиска от Берлин обезщетения за окупацията си
Алексис Ципрас
13 Март 2015, Петък


Министър на отбраната на южната ни съседка пък обяви, че гърците няма да спират притока на бежанци към ЕС, ако Европа позволи Гърция да банкрутира


Германия трябва да възмезди Гърция за понесените от нея щети при окупацията си. Южните ни съседи поискаха компенсации за разрушената инфраструктура, репарации, да се върне „окупационният кредит“ и похитените археологически ценности, заяви гръцкият министър-председател Алексис Ципрас във вторник по време на заседание на комисия по този въпрос към парламента.
Ципрас припомни многобройните изказвания на немски чиновници и пресата за това, че Гърция е длъжна да си изплати дълговете.

„Правителството непрестанно ще работи над това да намери начин да изпълни своите задължения, а също и над това да изпълни задълженията си пред Гърция и гръцкия народ като цяло“ – заяви премиерът, като подчерта, че Германия също трябва да заплати своите дългове. „Ние не се каним да даваме уроци по морал, но не искаме и да слушаме такива уроци“ – изтъкна още Ципрас.
По думите му, през последните години в Европа преобладава морализаторският тон, но неговата страна няма намерение да бъде „нито ученик със затворени очи, нито учител моралист“.

Гръцкият министър-председател припомни зверствата и масовото унищожение на хора по време на немската окупация, изнасянето на археологическите съкровища и „принудителния заем“, който била принудена да отпусне Банката на Гърция на Третия райх.
Ципрас опроверга твърденията на немските политици, че проблемите са напълно решени. Регулирани са само част от проблемите, смята той.
Освен това настоя, че трябва да се изпълни неизпълненият досега морален и материален дълг, който засяга не само гръцкия народ, но и народите на Европа, които са се сражавали, проливали кръвта си и победили нацизма.

„Длъжни сме да направим това заради нашата история, заради бойците от националната съпротива. Задължени сме да направим това заради жертвите на Втората световна война, но главното е, че сме длъжни да го сторим заради Европа и хората, които имат право на памет и на бъдеще, свободно от всякакъв вид тоталитаризъм. Германия, независимо от престъпленията на Третия райх и хитлеровските пълчища, които подпалиха целия свят, независимо от всеобщото зло на холокоста, е получила – при това справедливо – редица изгоди. Основната от които е облекчаването на дълговото бреме от Първата световна война, по Лондонската конвенция от 1953 г. и, разбира се, огромни суми, отделени от съюзниците за нейното въстановяване“ – допълни още премиерът на Гърция.

Спирайки се на юридическите тънкости, довели до отлагане на нерешените проблеми, Ципрас отбелязва, че Германия се позовава на двустранни споразумения от 1960 г. „Тогава тя по свое желание е изплатила 115 милиона марки като обезщетения и тогавашното Кралство Гърция е признало, че занапред няма да повдига искания. Споразумението обаче не засяга компенсациите за щетите, нанесени на страната, нито пък възмездяване за жертвите на нацизма в южната ни съседка. И, разбира се, във всеки случай не се отнася до принудителния окупационен заем, нито до искането на възмездие за военните престъпления и почти напълно разрушената инфраструктура и унищожаването на икономиката по време на войната и окупацията.

По данни на гръцките средства за масово осведомяване, загубите на Гърция от немската окупация се оценяват на повече от 160 милиарда евро, като 108 милиарда от тях са за разрушената инфраструктура и 54 милиарда – за заемите, които държавната банка на страната е била принудена да даде на нацистите. Като се сложат лихвите върху тези суми, те набъбват до 500 милиарда, докато германските медии пишат, че щетите са на стойност 11 милиарда евро.

През април 2012 г. от външното министерство на Германия заявиха, че страната няма да обсъжда въпроса за репарациите, доколкото от края на войната в рамките на споразумението от 1946 г. ги е изплатила и е помогнала на Гърция за възстановяването й. В последните дни властите в Германия неколкократно заявиха, че нямат намерение да изплащат обезщетения на гръцката държава. Но в Атина определят тези заявления като несъстоятелни и настояват за възмездие.

Междувременно лидерът на партията „Независими търци“ и министър на отбраната на южната ни съседка Панос Каменос обяви, че правителството на Гърция, което е изправено пред заплахата от банкрут на държавата, няма да спира притока в Евросъюза на „милиони икономически имигранти“, сред които може да се окажат и джихадисти, ако Еврозоната позволи гръцката страна да банкрутира. От думите му става ясно, че има предвид бежанци, пресичащи границите нелегално, а също и такива, които понастоящем се намират в специални центрове на територията на Гърция. Каменос заплаши ЕС, че ще им бъдат дадени „разрешителни“ за преминаването им на територията на Евросъюза. 

„Ако бъде нанесен удар по Гърция, трябва да се знае, че емигрантите ще получат нужните за пътуването им документи и ще бъдат изпратени в Берлин. Ако Европа ни остави в условията на криза, ние ще я наводним с емигранти и толкова по-лошо за Берлин, ако в тази вълна от милиони икономически бежанци се окажат джихадисти от „Ислямска държава“ – цитира думите на гръцкия външен министър британското издание „Телеграф“. 
Нека припомним, че преди седмица подобни изявления направи заместник-министърът на вътрешните работи на Гърция, след което профсъюзът на немската полиция призова властите в ЕС като ответна мярка в екстрен случай да изключат Гърция от Шенгенската зона.


Македонските българи вече са в официален документ на ЕП

В сряда Европейският парламент гласува Резолюция за напредъка на Република Македония за членство в Европейския съюз. За първи път в официален документ на ЕП е записано, че „задължава властите в Македония да работят за преодоляването на различията между етническите и националните групи, в това число гражданите с българско национално съзнание“.

Другите заложени в резолюцията задължителни препоръки към Македония са да спре езика на омразата към България, да спре да изопачава българската история, да гарантира правата на всички национални общности да ползват родния си език като официален, като и да имат медии на този език, да имат право на свои обществени и политически организации.

Припомняме, че евродепутатът Ангел Джамбазки направи над 30 предложения за промени на доклада за Македония, за да бъдат защитени правата на сънародниците ни там. Българските представители в ЕП Сергей Станишев и Андрей Ковачев също участваха активно в дебата по темата и внесоха предложения в същия дух.


Панос Каменос

В категории: Международна политика

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
honorar savetnik PLAYBOY Nr00
15.09.2015 11:58:02
0
0
ami atina moshe da iska i ot balgaria i ot italia no bes prava zashtoto tova e otdavna regulirano s platenite reparazii i podpisani dogovori inashe turzia moshe da iska ot atina reparazii za anglo-frensko-grazkata okupazia na turzia sled ww1 sled parva svetovna vojna a balgaria za okupiranite sled ww 1 parva svetovna vojna belomorska trakia i makedonia
a az da iskam obezshtetenia za desetiletia za vid okupazia na sasnanieto mi ot predstaviteli na mnogo darshavi
1
обективен историк
14.03.2015 06:08:40
0
0
АТИНА ДА ИСКА И ОТ АЛ.ВЕЛИКИ ЗА КОМПЕНСАЦИЯ ГДЕТО ЗАВЛАДЯ ПРОВИНЦИЯТА ГЪРЦИЯ.ТЕЗИ БАЛКАНСКИ ' СИТРАКЕВЦИ''ЧЕ ЧУДЯТ КАК ДА НЕ ПЛАТЯТ ЗА ПИЕНЕТО СИ .'' ГЕРМАНИЯ ПЛАЩА ОЩЕ ЗА ЕВРЕИТЕ ОЩЕ ОТ СЪЗАВАНЕТОТНА ИЗРАЕЛ ДО ДНЕС.ЗА ВСВ САМО ХИТЛЕР Е ВИНОВЕН.А САЩ ,СССР И ДР ГОЛЕМИ СА КАТОТДВЕИКАПКИ ЧИСТИ.ИСТОРИЯТА Я ПИШАТ ПОБЕДИТЕЛИТЕ.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки