Модерен старчески дом за 700 000 лв. стои заключен


Модерен старчески дом за 700 000 лв. стои заключен
Старческият дом в Тодювци е почти готов да приеме обитатели, но не е ясно дали изобщо ще отвори някога врати
13 Март 2015, Петък


В същото време социалните заведения за възрастни във Великотърновска област са препълнени и се чака с години за място в тях

Автор: Здравка Христова

Старческият дом в еленското село Тодювци стои заключен от близо пет години. В модерната сграда са налети около 700 000 лева, с които е направен основен ремонт, но типично по нашенски нещата остават половинчати, защото финансирането е спряно. Домът за стари хора е планиран да бъде за 55 човека. Той е „настанен“ в сградата на бившия Дом за деца, който не работи от четвърт век. Трансформацията на базата от детски в старчески дом започна с финансиране от Социалния инвестиционен фонд. Той обаче беше закрит в началото на март 2010 г. с решение на Народното събрание.

Междувременно бе сменена дограмата, обновен бе и покривът. „Ремонтът е почти завършен, остава да се направи само кухненският блок и отоплителната система. Но няма обзавеждане и оборудване", разказва кметският наместник на Тодювци Росица Стефанова. Тя и хората от селото са притеснени, че заведението вече започва да се руши, още преди да е било използвано по предназначение.

Кметът на Елена Дилян Млъзев (ГЕРБ) безпомощно вдига рамене. „На този етап, докато не е одобрена от Европейската комисия Програмата за развитие на селските райони, няма никаква яснота откъде може да намерим пари. Общината не може да си позволи да даде нужните около 300 000 лева за оборудване и обзавеждане", оправдава се той.
Еленският градоначалник споделя, че са идвали да питат инвеститори, които искат да развиват дома за богати баби германки.

„След като им обясним колко пари са вложени, които трябва да се възстановят, и колко предстои да дадат, те се отказват. Ако все пак успеем да завършим дома, няма да можем да го развиваме на общинска издръжка. Ще трябва да търсим някаква форма на публично-частно партньорство. Ако държавата не дава парите за заплати, а издръжката трябва да се осигурява от Общината и с отчисленията от пенсиите на бъдещите домуващи, няма да успеем", коментира неясното бъдеще на социалното заведение Дилян Млъзев.

Първата символична копка, с която е започнат ремонтът на старческия дом в Тодювци, е направена на 11 юли 2008 г. Миналата година, по времето на правителството на Орешарски, общинските съветници в Елена дадоха съгласието си Общината да кандидатства пред публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите". Проектът обаче не беше одобрен за финансиране. Жителите на Тодювци губят надежда, че Домът скоро ще бъде довършен и в него ще бъдат настанени стари хора.

„Срамно и недопустимо е толкова хубава сграда да стои празна. Оставена без надзор и на произвола на съдбата, тя започва да се руши. Би било много хубаво, ако възрастните хора получат шанс за по-добър живот на толкова хубаво място като нашето село", коментират местните жители.
Във Великотърновска област има шест старчески дома – в село Балван, Велико Търново, Златарица, Свищов и в село Караисен, както и един частен – в село Драгижево.

Общинските домове имат общ капацитет за 336 възрастни хора. Пълни са. За свободно място се чака с години. Приемат се домуващи само ако някой почине и освободи място. При това положение е недопустимо с лека ръка да се сложи кръст на една почти готова база.


Кметът на община Елена Дилян Млъзев (ГЕРБ) не се ангажира със светлото бъдеще на социалното заведение

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки