Борисов отигра дадения му шах с „топа” МВР


Борисов отигра дадения му шах с „топа” МВР
13 Март 2015, Петък


Премиерът пренареди ръководството на МВР и спецслужбите по свой образ и подобие, но това не гарантира реформите в сектор „Сигурност”

Автор: Борислав Михайлов

Врамките на една драматична за националната ни сигурност седмица премиерът Бойко Борисов първо обезглави МВР и по-голямата част от спецслужбите, а след това ги обнови по свой образ и подобие. По този начин оставката на Веселин Вучков, която прозвуча за мнозина като достойна постъпка в неудачен избран момент, изведнъж „увисна” като аргументация и възкреси въпросите какво се крие в невидимата част на айсберга МВР-ДАНС и какви са истинските причини за оттеглянето на министъра.

Надали е излишно да се припомни – министърът хвърли оставка точно когато у нас гостуваше шефът на ФБР – защото премиерът възпрепятствал искането на Вучков да смени главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и шефа на ДАНС Владимир Писанчев.
Ден по-късно оставката на министъра бе последвана от поредица належащи, но отказвани от Борисов до този момент кадрови промени. Премиерът поиска и получи оставките на главния секретар на МВР и на председателя на ДАНС, а в седмицата след 8 март министърът на отбраната уволни и  шефа на военното разузнаване – естествено със съгласието на Борисов.

Тук дори е ясно, че постът ще бъде поет от Йордан Бакалов, който бе министър на вътрешните работи в служебното правителство на Георги Близнашки. Така се стигна до почти пълна смяна на ръководителите на МВР и спецслужбите, с изключение на Националната служба за сигурност (контраразузнаването).

Във вътрешнопартиен план тези събития не предизвикаха никакви сътресения, а изненадата бе умело прикрита, дори и да е съществувала. Но в доста широкото (по наш аршин) политическо представителство в парламента имаше не само изненада от оставката на вътрешния министър Веселин Вучков и последвалите я събития, но и доста сериозни укори от страна на опозицията, че нещата стават по не най-добрия начин и вещаят спиране или най-малкото забавяне на реформата в МВР.

Последното касае избора на вицепремиера Румяна Бъчварова за министър на вътрешните работи. Един на практика личен избор на премиера Борисов, който е трудно защитим от професионална гледна точка (Бъчварова е социолог по образование), но за сметка на това демонстрира недвусмислено две ясни и неприкрити волеизлияния на самия Борисов.
МВР ще бъде управлявано от самия него (защото, по думите му, никой не ги разбира повече „тия работи” и не е по-голям експерт), а трансмисия на това управление ще е Румяна Бъчварова, защото има пълното му доверие и се е доказала както като шеф на кабинета му при предишния мандат, така и като офицер за специални поръчения в деликатната сфера на коалиционното управление.

Що е екстензия и има ли приложение в управлението?

Оприличаването на Бъчварова на екстензия  в смисъл – удължител на ръката на премиера – принадлежи на психиатъра и политически анализатор д-р Николай Михайлов. Бившият син депутат в прав текст прогнозира, че крайно консервативната, здравомислеща и умерена Румяна Бъчварова „не представлява въобще никакъв реформатор и нищо няма да дръзне да направи в МВР, а това, което ще съумее да извърши, е козметиката на управлението -  тя се грижи внимателно и бих казал ефективно за неговия публичен образ”.

Румяна Бъчварова ще успее на това място и никой няма да има особени претенции към нея, защото и в стола на вътрешния министър тя ще седи като разумно присъствие между, да не казвам луди, но между, както казваме ние в психиатрията, акцентуирани, каза д-р Михайлов.
Анализаторът-психиатър коментира още нещо, което звучи като точна политическа диагноза и на този етап се потвърждава на 100 процента.

Силовото министерство, когато става точка на спор, разединява сериозно, защото там е концентрирана максималната власт. Това, което направи Борисов сега, за да разреши този конфликт, е един компромис и разхвърлянето на изкупителни жертви в двете посоки – и Писанчев, и Лазаров ще си отидат, и Вучков, всички ще си отидат, и той ще остане в един дълъг, проточен, много приятелски, даже закачливо приятелски, загадъчно близък разговор между него и Радан Кънев. Между тях протича някакво особено мъжко съгласие, знаете това, те се харесват интензивно и при това положение нищо по-стабилно от тази власт, нищо по-стабилно.

Реформаторският блок – основният коалиционен партньор на ГЕРБ – изигра много умело картите си в тази партия политически покер. Още с огласяването на оставката на Веселин Вучков реформаторите обявиха на висок глас, че Борисов ще продължи да се ползва с подкрепата им само ако бъде последвана от смяна на шефовете на ДАНС и главния секретар на МВР.

Това бе поставено едва ли не като ултиматум в един дълъг разговор на 4 очи между съпредседателя на ПГ на РБ Радан Кънев и премиера Борисов – и именно него визира д-р Михайлов в репликата си за това, че между Кънев и Борисов „протича някакво особено мъжко съгласие, знаете това, те се харесват интензивно и при това положение нищо по-стабилно от тази власт, нищо по-стабилно”.

Срещата между Кънев и Борисов бе представена от реформаторите като ключова по отношение на гласуването на оставката на силовия министър Веселин Вучков в пленарна зала в момент, когато вече бе ясно, че ДПС, БСП и „Атака” няма да подкрепят нито оставката, нито новоназначенията, ако не бъдат съгласувани с тях.
„В тази ситуация му имам доверие и това в голяма степен крепи правителството в този момент", коментира Радан Кънев след разговора си с премиера.

Всъщност именно на следващия ден след този разговор Борисов дойде в парламента, не само за да потвърди още веднъж, че ще приеме оставката на Вучков (обратното би било признание за слабост), но и да оповести публично, че предстои смяната на Лазаров и Писанчев, както и да съобщи решението си да предложи вицепремиера Румяна Бъчварова за министър на вътрешните работи.

До този момент реформаторите вече имаха достатъчно дълга комуникация с Румяна Бъчварова, първаночално като своеобразен главен преговарящ при съставянето на правителството, а сетне и като вицепремиер по коалиционните въпроси, за да подкрепят избора й за министър с убеждението, че тя е възможно най-диалогичният избор както за този пост, така и за непряка комуникация и дипломация между тях и Борисов. Което в конкретния случай ползва реформаторите дори повече, отколкото ако силов министър бе станала Меглена Кунева, тъй като ги освобождава от отговорността за хода на реформите в МВР.

Има ли лов на вещици?

Непредубеденият отговор на този въпрос е твърдо „не”! Изненадващо обаче, съвсем друго мнение огласи бившият шеф на разузнаването о. р. ген. Бриго (Бригадир) Аспарухов.
„У нас все още се води битка за завладяване на тези специални институции и за използване на МВР за разни други цели. Вървим по много сложен път на преход, който не е завършил". Това коментира Бриго Аспарухов по bTV във връзка с оставките в МВР и ДАНС. Според него тези кадрови рокади са сериозно изпитание за системата. По думите му, в момента се прави лов на вещици. Аспарухов е на мнение, че на гърба на Веселин Вучков са се извършили спекулации, а Светлозар Лазаров е бил успешен главен секретар.

На Румяна Бъчварова ще й бъде изключително трудно да се справи с поста на МВР шеф, прогнозира Бриго Аспарухов. Той изтъкна, че реформите в МВР се бавят заради хората, които стоят на определени ръководни позиции във Вътрешното министерство и ДАНС.

"Не е важно кой ще застане начело на ДАНС или на поста главен секретар на МВР, важни са законите, които се отнасят до съответните служби и за това как те трябва да работят. Ще продължи отстрелването на различни кадри начело на МВР и да, тези хора ще бъдат причислявани като хора, близки до един или друг, но това не е реална реформа в съответния сектор”, категоричен бе Бриго Аспарухов.
Мнозина смятат, че Аспарухов е прав поне в тази своя прогноза, дори и да не са съгласни нещата да се оприличават на лов на вещици.

МВР като държава в държавата

Няма политическа воля да бъде направена реформа в МВР, няма дори идея как да се направи такова нещо. Реформа на МВР означава функционална реформа, дори не толкова структурна. Трябва да се изясни управлението на страната – какво означава МВР, каква роля изпълнява в обществото и какви функции има. Това коментира изпълнителният директор на "Риск монитор" Стефан Попов в деня, когато парламентът с голямо мнозинство одобри назначението на Бъчварова.

Попов коментира, че надали ще се случи, но по принцип е възможно да се формира нова структура на МВР, която да е 3-4 пъти по-малка от сегашната. Според директора на "Риск монитор" така МВР ще бъде много по-ефективно, ще пести много повече пари и което е най-важното – фигурата на полицая ще застане в това министерство като основна, около която се завърта всичко. Сега тя е омесена във всичко останало, в резултат на което цялото министерство няма профил на министерство, а на държава, допълни експертът.

Румяна Бъчварова е извънредно прагматичен и смислен човек. Тя ще направи това, което в първите дни ще каже, че ще направи, прогнозира Стефан Попов. След което уточни, че според него "това нещо е много малко и незначително и не заслужава този спектакъл, който ГЕРБ устроиха преди месец, представяйки Пътната карта за реформи в МВР”.
Това е Пътна карта до една доста скромна дестинация, каза още Попов пред БНР. По думите му, изисква се нещо много по-сериозно и по-дълбоко за МВР, тъй като това е един гигант, който дублира всички функции на държавата, колос, който е изключително неефективен, контрапродуктивен, който дори не може да се управлява добре.

Реформата няма алтернатива, защото МВР е лицето на държавността, заяви в сряда вицепремиерът Румяна Бъчварова от парламентарната трибуна, малко преди да стане и вътрешен министър. Тя изтъкна, че в МВР има нужда от реформи и допълни, че е приела номинацията, защото знае, че в МВР политиката на ГЕРБ е добре обмислена, разработена и няма колебания за посоката.

Аз ще работя за държавата и благодаря на ГЕРБ и правителството, че ме подкрепят за това, каза още Румяна Бъчварова.
Звучи твърде еднопартийно, така да се каже. Чували сме същите думи от Цветан Цветанов в качеството му на вицепремиер и вътрешен министър…

Анализирай това
У нас все още се води битка за завладяване на тези специални институции и за използване на МВР за разни други цели. Вървим по много сложен път на преход, който не е завършил.



1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
ДЯДО КОЛЬО ,ОБИКОЛИЛ СВЕТА .
16.03.2015 17:14:22
0
0
ВАЛЕРКА,КРАСИ.ВИЕ СТЕ УМНИ ПОЛИТИЦИ И ХОРА ,НО ВИ СЪВЕТВАМ ДА СЕ ПОУЧИТЕ В НЯКОЙ НЕЩА ОТ ГЕРБ,КАТО ЗАГЪРБИТЕ ГОРДОСТТА В ИМЕТО НА БЪЛГАРИЯ И ЗА ВАШИЯ ПО ГОЛЯМ УСПЕХ В ПОЛИТИКАТА .ТК.СТЕ ПАТРИОТИЧНА ПАРТИЯ.НЕ Е СЛУЧПАЙНО ,ВЪПРЕКИ МРЪСОТИИТЕ НА КБ,ББЦ ,АТАКА И ДПС ,ОСОБЕННО В ПОСЛЕДНИТЕ ИЗБОРИ НАРОДА ПАК ГЛАСУВА НАЙ МНОГО ЗА ГЕРБ.КОНТАКТА МУ С НАРОДА Е ПО ЕСТЕСТВЕН И ТОВА ПОРАЖДА ДОВЕРИЕ.ТОЙ ИМА ИНТЕРЕСНО ЧУСТВО ЗА ХУМОР .НЕ Е ЗЛОБНО КАТО НА АТАКА И КБ.АЗ МНОГО СИМПАТИРАМ НА ВАШАТАМПАРТИЯ И ИСКАМ ДА ИМАТЕИПОТГОЛЯМ УСПЕХ.НЕ СЕ ХВАЩАЙТЕ ЗА ДРЕБНОТО ,А ГЛЕДАЙТЕ ГЛОБАЛНОТО.АКО ПОМОГНЕТЕ НАИГЕРБ ,ЩЕИПРМОГЕТЕ И НА ВАС И ВАШАТА ПАРТИЯ,ИСКАМ ДА ИМАТЕ ПОВЕЧЕ ДЕПУТАТИ В НС НО ДА БЪАТ ЧЕСТНИ А НЕ КАРИЕСТИ.КОНСЕНСУСА В НЯКОЙ МОМЕНТИ Е ПРИЗНАК НА МЪДРОСТ.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки