ГЕРБ се отрекоха от обещанието си за задължително гласуване


ГЕРБ се отрекоха от обещанието си за задължително гласуване
Новият министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова получи внушителна подкрепа от 139 гласа „за” назначаването си на поста
13 Март 2015, Петък


Пасиансът в МВР се подреди, но в управляващата коалиция и в парламента се очертават сложни игри

Автор: Ани Александрова

ГЕРБ се отрекоха от многократните си обещания – преди и след изборите – да работят за въвеждане на задължително гласуване още за местните избори през есента на 2015 г. Това всъщност е новината с вече едноседмична „брада”, която може да мери ръст със събитията, протекли след оставката на министър Вучков и случили се в известна степен приглушено.
Което пък е заслуга на снежното бедствие, затрупало държавата, вкл. и способностите й да реагира на очаквани и прогнозирани с точност до часове кризи.

Вестта за промяната в ангажимента на ГЕРБ за промени в изборното законодателство мина някак между снежинките, което обаче не намалява потенциала й на бомба със закъснител.
Този ангажимент е сред крайъгълните камъни в партньорството между ГЕРБ и коалиция „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“, а на задължителното гласуване се гледа като на възможност за промяна на статуквото в политическото представителство и за намаляване на относителната тежест на купените гласове. Неслучайно ДПС е един от най-яростните противници на въвеждането на задължителен вот.

Вестта за поредната промяна на 180 градуса в позицията на ГЕРБ за задължителното гласуване дойде след последната среща на президента Плевнелиев в рамките на традиционния месец на политически консултации.
Стана така, че последни на „Дондуков” 2 дойдоха представителите на ГЕРБ, които поискаха отлагане с 24 часа на диалога с държавния глава заради оставката на министър Вучков.

Делегацията на ГЕРБ за консултациите с президента бе водена от председателя на ПГ Цветан Цветанов, а лидерът на партията Бойко Борисов дойде при президента малко след като съпартийците му си бяха тръгнали от "Дондуков" 2. Двамата са уточнили името и процедурата по назначението на новия главен секретар на МВР Георги Костов, но това се разбра едва пет дни по-късно – в сряда.

Цветанов: Преди вот не се променя изборното законодателство

От изявлението на Цветан Цветанов след консултациите с президента стана ясно, че Плевнелиев е получил подкрепа за провеждането на референдум по изборни въпроси едновременно с местните избори, както и категоричен отказ за промени в изборното законодателство преди кметския вот.
По темата за изборното законодателство становището на ПГ на ГЕРБ е, че преди провеждането на местните избори само след 7 месеца, не е удачно да се правят каквито и да било промени в изборното законодателство, обясни Цветан Цветанов.

Пред президента тази позиция е била аргументирана с това, че евентуални промени (например задължително гласуване) ще доведат до допълнителни внушения, манипулации от всяка една от политическите партии, която би могла да интерпретира, че изборното законодателство се прави само в интерес на управляващото мнозинство или на определена политическа сила.

Тук е мястото да припомним, че съвсем неотдавна – на 14 ноември 2014 г. – Цветан Цветанов (който е несменяем председател на предизборния щаб още от създаването на партията) обяви, че ГЕРБ смята да предприеме сериозни промени в изборното законодателство, с които да въведе задължително гласуване от догодина и то да се "тества" още на местния вот.

Цветанов обеща да се търси консенсус по темата, като за разговори ще бъдат поканени всичките осем парламентарно представени партии. Обещано бе, че дискусиите ще започнат веднага след гласуването на правилник на новия парламент и структуриране на комисиите в НС и най-вече на правната, където ще се обсъждат поправките в Изборния кодекс.

Не е известно да е имало такива консултации, но пък се знае, че задължителното гласуване се подкрепя от Патриотичния фронт, от някои от формациите в Реформаторския блок и дори от някои депутати от БСП.
Що се отнася до самата ГЕРБ, през зимата на 2013 г., когато още се обсъждаше Изборния кодекс на Мая Манолова, заменил кодекса, подготвен от Искра Фидосова, депутати от партията внесоха предложение за въвеждане на задължително гласуване, но то не бе прието от БСП, която доминираше в ръководената от Манолова комисия.

И понеже става дума за тазгодишните политически консултации при президента Плевнелиев, не е излишно да се припомни, че от Патриотичния фронт отново подчертаха позицията си по отношение на задължителното гласуване.
„Ще инициираме промяна в Изборния кодекс - задължителното гласуване да бъде въведено възможно най-бързо и то да стане факт по време на местните избори“, заяви след консултациите при президента Борис Ячев от ПФ.

Видимо дискусиите по тази тема между Патриотичния фронт и ГЕРБ ще продължат, защото патриотите са доказали, че са последователни в отстояването на позициите си и в изпълнението на своите предизборни ангажименти.

Внушителна подкрепа за Бъчварова начело на МВР

В съзвучие с очакванията и прогнозите пасиансът с новоназначенията в МВР и специалните служби се подреди без излишен драматизъм. Имаме нов министър на вътрешните работи – Румяна Бъчварова, нов главен секретар на МВР – Георги Костов, сякаш консенсусна кандидатура за шеф на Военното разузнаване – Йордан Бакалов, и уверенията на Борисов и Бъчварова, че през идната седмица ще е ясно кой ще наследи Владимир Писанчев като шеф на ДАНС.

Всичко това може да бъде отчетено като успех за Борисов и управляващите, тъй като бе постигнато в много кратки срокове, а гласуването на кандидатурата на Бъчварова за вътрешен министър мина с подкрепата на цели пет парламентарни групи и внушителните 139 гласа „за”.
Против гласуваха депутатите на „БСП-лява България” и ДПС, а „Атака” не участва във вота. В крайна сметка може да се отчете пълно сбъдване на прогнозите на Борисов и Цветанов, че оставката на Веселин Вучков от поста министър на вътрешните работи няма да предизвика сътресения нито в управлението, нито в сектор „Сигурност”.

По-рано в сряда, когато бяха гласувани персоналните промени в правителството, депутатът от Патриотичния фронт Валентин Касабов коментира, че в отношенията между ГЕРБ и парт-ньорите трябва да има по-голяма диалогичност и да се изпълнява програмата.
Касабов изтъкна също така, че след искането и подаването на оставките на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и на председателя на ДАНС Владимир Писанчев на практика е започнало разграждането на модела „Кой". Касабов изтъкна, че главният секретар е ключова фигура, тъй като през него минава важната информация, и затова трябва да бъде професионалист и човек, който не участва в никакви политически кръгове.

По време на дебатите, предшествали гласуването на кандидатурата на Румяна Бъчварова, съпредседателят на на ПГ на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов съобщи от трибуната, че патриотите ще подкрепят Румяна Бъчварова, като в същото време коментира очакваните приоритети в работата на новия вътрешен министър.
„На първо място това е проблемът с битовата престъпност”, каза Каракачанов. По думите му тя „е заляла 2/3 от България, редица са случаите, в който български граждани са обирани по 4-5 пъти.

„Това изисква много ясна концентрация върху този проблем, създаването на онази работна група, за която говорихме преди 3-4 месеца между Министерство на правосъдието, МВР и парламента за изработване на необходимите мерки, включително законодателни”, подчерта депутатът.
Каракачанов спомена и липсата на видеонаблюдение в малките населени места, което създава усещане за безнаказаност. „МВР е факторът, който трябва да противодейства на този проблем”, обяви той.

„Вторият проблем е нелегалната емиграция и ще очакваме съоръжението по българо-турската граница да се изгради възможно най-бързо”, коментира Каракачанов, поставяйки като трети проблеми купения и контролирания вот. „При Йордан Бакалов бяха предприети мерки и въпреки малкото време се видя, че дават резултат”, изтъкна той.

Валери Симеонов припомни Буново, ДПС напуснаха залата

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов призова от парламентарната трибуна представителите на ДПС да спрат да се заиграват с етническата карта, както и да видят истинските размери на циганската престъпност, вместо да търсят в етноса резерв от избиратели.
„Днес голяма част от българските мюсюлмани виждат истинското лице на ДПС и поради тази причина емисарите на тази партия са насочени към друго малцинство - циганското”, посочи Симеонов.

Той изтъкна, че редица от нашумелите напоследък тежки престъпления, възмутили хиляди хора, са извършени от цигани. Валери Симеонов даде за пример последните случаи от Правец и Велико Търново, при които жестоко бяха убити 64-годишен мъж и 23-годишно момиче.
„Защитниците на европейските ценности оврякаха всички медии заради един запален бус, а депутати се опитаха да представят сбиване в едно училище като расизъм.

Защо не отидете във Велико Търново и Правец, за да им изнесете лекция за расизма на българите”, попита Симеонов депутатите от ДПС.
Той призова Движението да спре да се заиграва с етническата карта и настоя, че „етносите в България нямат нужда от посредници”.
Патриотичният фронт ще настоява за публичен регистър на близо 700 осъдени, които са свобода и се шляят из България, каза Симеонов и обяви, че ще настоява също за затягане на мерките за неотклонение и за широка обществена дискусия за връщане на смъртното наказание.

Валери Симеонов попита депутатите от ДПС защо никой от тях не е уважил с присъствието си годишнината от атентата на гара Буново.
Това е най-тежкият, но не единственият атентат, извършен от протурските терористи в България, подчерта Симеонов и добави, че тези терористични актове са насочени не срещу тогавашната власт и армията, а към невинни граждани.
Веднага след изказването на съпредседателя на ПФ всички народни представители от ДПС напуснаха пленарната зала.

Всъщност Валери Симеонов не бе единственият депутат, обвинил ДПС за циганската престъпност, както и за преяждането на формацията с власт. Гроздан Караджов от Реформаторския блок заяви от парламентарната трибуна, че "изтръгването на ДПС калинките е първа стъпка за интегриране на българските турци във властта".
Тези, а и други реплики бяха изречени в присъствието на премиера Борисов и министрите от кабинета, а лидерът на ДПС Лютви Местан сравни отношението към партията си със съдбата на евреите по време на Втората световна война и призова премиерът да вземе отношение по острите критики, които Патриотичният фронт и Реформаторският блок отправят към формацията му.

Бойко Борисов реагира в типично свой стил на словесната престрелка между патриотите, реформаторите и ДПС и може би съзнателно хиперболизира нещата, изразявайки опасения от възможна ескалация на етническото напрежение.
„Ако към местните избори се върви в тази посока, няма да се разминем с етнически конфликт”, каза министър-председателят и дори за пореден път заплаши с оставка, защото не иска да участва в управление, което го е предизвикало.

Борисов успокои топката

Би могло да се каже, че премиерът и лидер на ГЕРБ успя да успокои ДПС, въпреки очевидната несъстоятелност на тезата им, че се чувстват подложени на гонения, подобни на преследванията срещу евреите по време на Холокост.
На по-ранен етап през месеца успокоителен ефект върху ДПС със сигурност е имало и решението на ГЕРБ да спре подкрепата си за въвеждане на задължително гласуване още за местния вот. Това, както и фактът, че ДПС гласуваха „за” спорния заем от 8 млрд. евро показва многопластовия и в голяма степен задкулисен характер на отношенията между ГЕРБ и ДПС, в които редица анализатори виждат взаимоизгодно сътрудничество…

Това не е по вкуса нито на Реформаторския блок, нито на АБВ, а още по-малко – на Патриотичния фронт, който, както е известно, подкрепя Програмата за управление на Бойко Борисов, но не е негов коалиционен партньор.
Би могло да се прогнозира, че със сигурност и в бъдеще ДПС ще подкрепя ГЕРБ при формирането на специфични плаващи мнозинства, което ще направи балансът на интереси в коалицията още по-крехък и труден…


В отношенията между ГЕРБ и партньорите трябва да има по-голяма диалогичност, коментира депутатът от ПФ Валентин Касабов Йордан Бакалов до момента е най-консенсусната кандидатура за шеф на Военното разузнаване


3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
дядо николай
15.03.2015 18:34:12
0
0
ВСЕКИ КОЙТО ЖИВЕЕ В БЪЛГАРИЯ Е ДЛЪЖЕН ДА ГЛАСУВА.,ДА ПУСНЕ БЮЛЕТИНА И АКО СМЯТА ЧЕ НЯМА''ДОСТОЙНИ СПОРЕД НЕГО ,ЛА ПУСНЕ БИЛОТИНАТА С ИМЕ НА ЧОВЕК ЗА КОЙТО БИ ГЛАСУВАЛ.НО ТРЯБВА ДА ПУСНЕ БЮЛЕТИНА.КОЙТО НЕТГЛАСУВА ЗАСЛУЖАВА ДА БЪДЕ ОЕСЕН ПРЕД НС.,ЩАЩОТО И ТОЙ Е КАТО ДРУГИТЕ.
2
дядо николай
15.03.2015 18:34:11
0
0
ВСЕКИ КОЙТО ЖИВЕЕ В БЪЛГАРИЯ Е ДЛЪЖЕН ДА ГЛАСУВА.,ДА ПУСНЕ БЮЛЕТИНА И АКО СМЯТА ЧЕ НЯМА''ДОСТОЙНИ СПОРЕД НЕГО ,ЛА ПУСНЕ БИЛОТИНАТА С ИМЕ НА ЧОВЕК ЗА КОЙТО БИ ГЛАСУВАЛ.НО ТРЯБВА ДА ПУСНЕ БЮЛЕТИНА.КОЙТО НЕТГЛАСУВА ЗАСЛУЖАВА ДА БЪДЕ ОЕСЕН ПРЕД НС.,ЩАЩОТО И ТОЙ Е КАТО ДРУГИТЕ.
1
Анархист
13.03.2015 17:24:59
0
0
Вижте, идеята за задължителното гласуване не е удачна. То съществува само в две държави и въпреки това и в Гърция и в Белгия, гласуването не стопроцентово. Някои хора просто на инат няма да гласуват, само защото ще бъдат задължени. Освен това е просто цинично политиците да искат задължително гласуване при 48 % избирателна активност на последните избори. Ами за кой да гласуват като не намират достойни кандидати !
Не е ли по-добре полтиците да се замислят защо се стигна до това масово всенародно НЕЖЕЛАНИЕ за негласуване ?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки