Деца от българското училище в Брюксел гледаха филм за Христо Ботев


Деца от българското училище в Брюксел гледаха филм за Христо Ботев
Децата от училище „Пейо Яворов“ научиха от създателите на филма малко известни факти за участието на братята на Христо Ботев и Васил Левски в четата на великия поет
13 Март 2015, Петък


Благодарение на „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ представянето на филма „Христо Ботев.

Автор: Десант

От Голгота към свобода“ на режисьора Искрен Красимиров се превърна в празник на родолюбието в Брюксел. Събитието се състоя на 8 март и беше организирано в посолството на нашата страна от евродепутата от ПФ Ангел Джамбазки и от директора на българското училище „Пейо Яворов“ в белгийската столица Вера Найденова. Гости на събитието бяха народните представители от родолюбивата коалиция Красимир Богданов и Султанка Петрова.

Художествено-документалният филм, посветен на последните мигове от живота на гениалния поет и революционер, предизвика интереса на възпитаниците на школото. Авторът Искрен Красимиров, който също присъства на събитието, запозна малчуганите с перипетиите около заснемането на филма и реакциите на зрителите при представянето му в над 50 населени места в България, както и във Валенсия, Испания, и Босилеград.

Консултант на лентата е Росица Кузманова. Тя пък изнесе малко известни факти за участието на Кирил Ботев и Петър Кунчев (братя на Христо Ботев и Васил Левски) в четата, преминала Дунав и стъпила на козлодуйски бряг през май 1876 г., за да се включи в Априлското въстание. Кузманова разказа още и за нерадостната съдба на оцелелите бунтовници след разгрома на четата.

Изпълняващият ролята на Ботев Филип Филипов повдигна патриотичното чувство на младите българи, като ги покани да изпълнят заедно националния химн „Мила Родино“.
В края на вълнуващата среща учениците получиха красиви мартеници от гостите, а Красимир Богданов подари национален трибагреник на българското училище в Брюксел. Той им пожела флагът да се развява гордо в сърцето на Европа и да напомня на младите ни сънародници за Родината.

С депутатите от Патриотичния фронт родителите и учителите споделиха проблемите, които стоят пред българската общност в Белгия. Сред тях са липсата на достатъчно българска литература в библиотеката на училището и нуждата от методическа подкрепа за провеждане на извънкласни дейности.
Народните представители от българския парламент и евродепутатът Ангел Джамбазки обещаха своето съдействие за промяна статута на българските училища в чужбина, както и своята подкрепа за инициативите на сънародниците ни в белгийската столица.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки