Патриотите почетоха жертвите на гара Буново


Патриотите почетоха жертвите на гара Буново
Мемориалът на гара Буново, издигнат със средства на телевизия СКАТ през 2007 г.
13 Март 2015, Петък


На възпоменателния митинг, организиран осем поредни години от телевизия СКАТ и партия НФСБ, за първи път имаше представители на държавната власт

Автор: Десант

Не на тероризма и разделението на нацията от ДПС! Под този наслов на 9 март се проведе възпоменателен митинг в памет на жертвите на протурския тероризъм в България. На тази дата се навършиха 30 години от кървавия атентат край гара Буново, при който във вагона за майки с деца на влака от Бургас за София избухва бомба. Убити са 7 души, сред които две невръстни деца. 

На отслужената в памет на загиналите заупокойна молитва присъстваха председателят на парламентарната група на „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ и лидер на „Национален фронт за спасение на България“ Валери Симеонов, евродепутатът от ПФ Ангел Джамбазки, народните представители от родолюбивата коалиция Христиан Митев, Юлиан Ангелов, Полина Карастоянова, Борис Ячев, Димитър Байрактаров и Султанка Петрова, както заместник-председателят на НФСБ Данчо Хаджиев.

Сред официалните лица бе и журналистът от СКАТ Силвия Трендафилова, която е автор на единствения по рода си документален филм „Кървава чешма“, разказващ за зловещите събития през 1985 г.
Пред 7-метровия мемориал, издигнат през 2007 г. със средства на родолюбивата медия, се бяха събрали стотици членове и симпатизанти на партията на СКАТ от София, Перник, Самоков, Габрово, Ловеч и Ботевград. Близки на загиналите, жители на Буново, както и свидетели на трагедията, също бяха там, за да склонят глава пред паметта на невинните жертви.

За първи път от осем години, откакто родолюбците от НФСБ и телевизия СКАТ отбелязват тъжната годишнина, пред паметника на гара Буново бяха дошли и представители на висшата държавна власт и парламентарно представени политически сили.

По покана на Патриотичния фронт и Валери Симеонов, да се преклонят пред паметта на жертвите бяха дошли премиерът Бойко Борисов, здравният министър Петър Москов, както и заместник-председателят на БСП Янаки Стоилов.
Поклонението започна със слово на Силвия Трендафилова, която припомни фактите около трагедията.

На 9 март 1985 г. членове на така нареченото „Турското национал-освободително движение в България“ (ТНОДБ) взривяват вагона за майки с деца на бързия влак Бургас-София. В резултат на жестокия терористичен акт, извършен от Емин Мохамедали, Али Аптула, Аптула Чакър и Саафет Реджеб Реджеб, загиват седем невинни души, сред които две глухонеми деца. Извършителите са заловени и осъдени на смърт през 1988 г., но очевидци на трагедията и близки на загиналите все още помнят ужаса от атентата.

„На тази тъжна дата – 9 март, ние отдаваме почит на безсмислените жертви на протурския тероризъм – две дечица и пет майки и бащи. Те са загинали на това място и са го превърнали в пантеон на безсмислената жестокост и противопоставяне и разделянето на българското общество“, обърна се развълнувано към присъстващите Валери Симеонов.
Той припомни, че през 2007 г. със средствата на телевизия СКАТ, както и на таланта на синовете на великия Николай Хайтов – Александър и Здравец, бе построен величествен монумент в памет на жертвите.

„Категорично искам да заявя, че винаги ще се противопоставяме на всички безсмислени терористични прояви, насочени срещу български граждани, защото тероризмът е варварство. Той трябва да изчезне не само от територията на България, но и от лицето на планетата. Атентатът в Буново е безсмислен, защото той не можеше да спре провеждания от държавните институции преименуване. И това терористите са го знаели много добре. Те не са и постигнали друго – страх, ужас и паника сред българския народ.

Това бе невъзможно в условията на информационно затъмнение, каквото имаше през комунистическия режим. Единственият смисъл на това насилие е да се постигне разделянето на българското общество в услуга на външна държава. Етническото противопоставяне и насаждането на омраза обаче продължава и днес. Въпреки 26-те години на преход и демокрация, ние сме свидетели на политически сили, чиято цел е да продължават да разделят българския народ“, подчерта лидерът на НФСБ.

„Аз съм изпълнен с оптимизъм и увереност в бъдещето на моята родина, защото днес на това място за първи път дойде министър-председател на Република България, дойдоха представители на почти всички политически сили в българския парламент. И всички заедно прекланяме глави пред безсмислените жертви.

Само обединението около принципите, около идеалите, около интересите на българския народ и българската държава ще избави България от кризата и ще направи така, че тя да пребъде“, каза още Валери Симеонов.
Ангел Джамбазки припомни, че атентатът на гара Буново не е еднократен акт, а съпътстван с още други терористични прояви на протурската групировка. Той осъди изключителната жестокост и запита какъв „борец“ за права трябва да си, за да взривиш вагон за майки с деца.

Евродепутатът бе категоричен, че неформалният лидер на ТНОДБ и пожизнен водач на сегашната противоконституционна и антибългарска партия ДПС – Ахмед Доган, трябва да понесе своята отговорност.
„Дойдохме тук не за да търсим политически или каквито и да било дивиденти. Има безспорен факт – загинали хора от терористичен акт. Като християни ние сме научени да прощаваме.

Факт е обаче, че жени, деца и мъже на това място преди трийсет години загиват в терористичен акт. Не вярвам да има човек в България и в света, който да не осъжда терора. Трябва ясно да покажем на терористите, че не сме забравили и ще работим тази трагедия никога да не се случи отново. В Париж – християни, мюсюлмани, всички се хванаха за ръце и демонстрираха срещу безсмислената безумна смърт на невинни хора“, заяви Бойко Борисов.
Той призова обществото да бъде безкомпромисно към тероризма и припомни, че в управлението на страната има и мюсюлмани.

„Толкова е крехък на Балканите етническият мир, че трябва да се внимава много. В правовата държава законите определят посоката, затова всички български граждани трябва да живеят заедно, да живеят разумно и спазват законите“, подчерта премиерът. Той благодари на председателя на Националния фронт Валери Симеонов, че по негова инициатива вече осем години се отбелязва трагичната дата и че благодарение усилията на патриотите през годините тази жестока история не бе забравена от българския народ.
В края на възпоменателния митинг събралото се множество почете с едноминутно мълчание паметта на жертвите, след което бяха поднесени венци и цветя на монумента.


На възпоменателния митинг в памет на жертвите бяха дошли депутати от Патриотичния фронт, стотици членове и симпатизанти на НФСБ, близки на загиналите, жители на Буново, както и свидетели на трагедията Целта на терористите е била разделянето на българското общество в услуга на външна държава, заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки