Народът иска референдум за връщане на смъртното наказание


Народът иска референдум за  връщане на смъртното наказание
Във Велико Търново тръгна подписка за референдум за връщане на смъртното наказание
13 Март 2015, Петък


От ПФ предлагат широка обществена дискусия, великотърновци вече събират подписка

Автор: екип на Десант

Във Велико Търново стартира национална подписка за провеждане на референдум за връщане на смъртното наказание в България. Инициатори са група граждани, обединени след бруталното убийство на 23-годишната студентка Вероника Здравкова, чието тяло беше извадено от водите на река Янтра на 3 март.

"Безумие е това, което се случва около нас и аз отказвам да го приема за „нормално ежедневие“, както ни облъчват и внушават от медиите. Стигнали сме дотам, че да треперим за живота на близките си всеки път, когато трябва да излязат от дома си в тъмната част на деня. Няма сигурност за живота ни, смъртни опасности дебнат по улиците. Цигани убиват за дребни пари и вместо да стоят в затвора, се разхождат между нас“, казва Петко Ганчев.

Той е един от основните организатори на инициативата за връщане на смъртното наказание. Подписката започна в старата столица, но ще се събира и в София, Стара Загора, Правец, във всички градове, които дадоха свидни жертви на циганската престъпност през последните месеци. Подписи ще се събират дори и в Германия от наши сънародници, които живеят и работят там, обяснява Ганчев.

Будният великотърновец припомни карикатурата на "Шарли ебдо" с послание: „Толерантността няма да ви спаси“. „Нека хората си кажат какво мислят – на глас, чрез референдум. Само така институциите ще се стреснат. Има престъпност, която се засилва като лавина. Не можем да си заровим главите като щрауси в пясъка и да чакаме да дойдат да ни ги отрежат. Хората нямат работа, ами на всичкото отгоре за няколко лева ги убиват", добавя Ганчев.
Той е категоричен, че връщането на смъртното наказание ще бъде вид възпираща мярка най-вече срещу убийствата.

„Крайно време е партийците да спрат да се месят в работата на МВР и армията. Тези институции трябва да се управляват от професионалисти със строг граждански контрол. Искаме да се върне смъртното наказание, защото според нас това е превантивна мярка, за да не се стига до тази тежка форма на насилие. Който не е дал живот, няма право и да го отнема. Достатъчно са ни тези, които загиват при катастрофи, а те са между 700 и 1000 души годишно, за да има и допълнително убийства", отбелязва Петко Ганчев.
По думите му, връщането на смътното наказание в България е възможно, въпреки членството ни в Европейския съюз.

Засега организаторите не си поставят краен срок до кога ще събират нужните им 500 000 подписа за свикването на референдум и в колко града ще бъде разпространена подписката, но приемат помощ и съпричастност от всякъде.
„Ние живеем в демокрация и всеки човек трябва да изразява свободно мнението си. Може да съберем подкрепата само на 1000 човека или пък на 2 милиона души. Живеем в ХХІ век и такива неща не трябва да се случват", добавя още Петко Ганчев.

След като приключи подписката, тя ще бъде внесена в Народното събрание.
Начинанието вече получава парламентарна подкрепа. Тя дойде от групата на коалиция „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“. В сряда (11 март) съпредседателят на ПФ и лидер на „Национален фронт за спасение на България“ Валери Симеонов обяви, че патриотите ще настояват за публичен регистър на онези 700 осъдени престъпници, за които изтече официална информация, че се шляят на свобода из България.

„Ще настояваме и за затягане на мерките за неотклонение, за налагане на наказанието доживотен затвор без право на замяна и не на последно място, в отговор на настояването на хората, ще поискаме една широко обществена дискусия за връщане на смъртното наказание", каза от трибуната на Народното събрание Валери Симеонов.


В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
gopa
18.03.2015 14:28:59
0
0
какво стана с референдума за задължителното гласуване
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки