Това не е Дякон Левский


Това не е Дякон Левский
Веселин Плачков е изключително ярък в образа на Дякона. И... толкоз
13 Март 2015, Петък


Болни мисли на потресен зрител

Автор: Веселин Максимов maximov@desant.net

Сметнах, че най-малкото, което мога да направя, е да видя „Дякон Левский” и тогава да говоря за него, а не като повече от 50% от „възмутените” - да зобя от интернет злобни ругатни по негов адрес, да ги възпроизвеждам и така да трупам интерес към собствената си персона. Затова говоря от първо лице, единствено число.
Да си купи билет за филм за Левски е най-нищожното, което може да направи за неговата памет който и да е българин, макар че държа да отбележа и това – не съм ходил да го гледам със служебен пропуск.

Искате ли с две думи, първосигнално? Не ходете!
Ако не ви стига, ето няколко изречения по темата.
Филмът е 3 часа и 40 минути. Отекчително е, в стил най-лютата досада на Питър Джаксън, създателят на властелина на пръстените, хобитите, орките, елфите, джуджетата и каквото още там се сетите.

Очевидно е, че щом става дума за живота и делото на Васил Левски, трябва да бъде обърнато внимание на важни факти и спирки от неговата съдба. Това хубаво, ама е направено с толкова напълно безсмислени добавки към сюжетната линия, толкова излишни второстепенни герои и случки, толкова крещящи отклонения, че след около 20 минути гледане на човек му става ясно защо цялото времетраене е толкова дълго.
Чух и гледах в една от злобните тиради в защита на творението си режисьорът и сценарист Максим Генчев да обяснява, че всъщност целият материал бил около 7 часа, но трябвало да бъдат премахнати най-кървавите и брутални екшън сцени, за да можело картината да бъде по-лесно преглътната.

Голяма грешка! Да бяхте ги оставили, та барем някой се загледа по тях и остане до края. Понеже, докато бях в залата, виждах как постоянно излизаха хора, кой мърморейки разочаровано, кой шепнейки откровени ругатни.
Още нещо: в днешния 21 век, когато възможностите на киното са стигнали изумителни върхове, да си повярваш, че в 90% от екшън сцените е достатъчен само един забавен каданс, според мен си е чиста проба самонадеяност. Излишна самонадеяност.

Ако случайно стигнете до антракта (да, разделен е на две части) и след нервната цигара се настаните в очакване на истинската част, когато Дякона вече тръгва да прави комитети, ви поздравявам за здравите нерви. Аз бях точно дотам.
Около половин час след това се случи обирът на пощата в Арабаконак, който за мен удари финалният акорд. Действието беше напрегнато както във филм от 1959 година, а звукът от изстрелите на пищовите беше като такъв от онези плюкала по стрелбищата на панаира навремето.

В добавка – с нищо непредизвиканите появявания на Максим Генчев в ролята на Мохарем бей, който си спомня за дъщеря си Лейля. И очевидните познания по разговорен турски език, демонстрирани от някои от персонажите (това несъмнено би давало повече автентичност на атмосферата, ако не беше, както много други неща във филма, обикновена самоцел).
Заради идеята непременно в действието да бъде вкарана мистика и зловещата ръка на тайните общества, актьорът Ники Сотиров се е нагърбил с ролята да изиграе злодея барон Бонър – масонска гад, обсебена от мисълта да открие мощите на свети Игнатий, постоянно преследваща Левски с цел... не става ясно каква.

Според някои съвсем мъгляви исторически източници е възможно да е съществувал такъв човек, който е направил Раковски, Левски, Панайот Хитов и Ангел Кънчев масони.
Разбирам, че ви звучи абсурдно и ставате леко нервни, та затова спирам. Четох някъде как талантливият актьор казва, че да направиш филм за Левски и все едно да скочиш от висока скала и да се надяваш под теб да има вода. Надеждата му, както и тази на всички от екипа, е останала напразна. Разбили са се. Напълно.

Помня как като хлапе моите родители говореха с презрение за някакъв филм, в който на Дякона викали „джингиби”. Вероятно са говорили за „Демонът на империята”, единствения опит през цялото българско кино да бъде създаден филм за Васил Левски.
Тогава е обрал цялата негативна енергия на обществото, което да речем, че е обяснимо – хората са живеели в условия на тежка идеология и брутална промивка на мозъка.
И ако Максим Генчев упреква тези, които не харесват творението му, че са подли и злобни душици, завистливи към титаничния му киноталант, циментови глави, надъхани с клишета, какво ще каже за младежите и юношите, които започнаха да излизат от залата още преди да свърши и един час време?

Нали идеята е точно те да бъдат приобщени към родолюбивата идея? Това няма как да стане с протяжни и изсмукани от пръсти сцени.
Младите са страшно отракани, знаят много неща, а и имат представа какво означава хубаво кино. А! И онова ужасяващо, противно декламиране в 90% от съвременното родно кинопроизводство. Тук отново е на пиедестал.
В цялата работа има нещо наистина много хубаво – актьорът Веселин Плачков е страшно харизматичен, изглежда много добре в ролята на Апостола. Но може би в някой друг, по-малко излишно натруфен и занимаващ се не с някакви мушици около него, а наистина с неговата личност и славна съдба.

Отидох да гледам „Дякон Левский” с огромно желание да го харесам. Напук на хилядите тонове кал, които се изляха връз него още преди да излезе на екран.
А си излязох от салона с нещо като болка в душата.
Една приятелка каза, че така се чувствали хората с измамени силни надежди. Съгласен. Но не става въпрос за който и да е. А за Дякон Левский.
Ако искате се пробвайте. На ваша отговорност.


В категории: Коментари , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Kat6
04.04.2015 11:54:30
0
0
Много ми е интересно защо всички коментират филма Дякон Левски по един и същи начин - коментират го единствено от режисьорска гледна точка - коментират ефектите - защо това е снимано от този ъгъл, защо пък имало такъв тип методи на снимане тук, ами там не било ли по-добре да се направи друго. Всички нехаресващи филма коментират всичко друго, но не и как е показан Левски в този филм. Редовно във всички негативни коментари се вижда следното - хейт, хейт, хейт - ъъ между другото Веселин Плачков се въплъщава много добре в ролята, "Веселин Плачков е страшно харизматичен, изглежда много добре в ролята на Апостола", много добра игра на В П, браво на Плачков за страхотната игра..................... Ами щом харесвате как е изигран Левски - значи филма не го е омаскарил. И това е важното! Всичко останало във филма е една рамка, в която да се постави главния герой! Тази рамка не ви харесва - не ви харесват турците, сърбите, българите-чорбаджии - хубаво, няма лошо. Ама точно за това се е борил Апостола - да промени тогавашната действителност. На мен филма ми въздейства силно емоционално. Видях с какви хора е бил заобиколен Апостола, видях за какво се е борил, видях какви трудности е посрещнал, видях ужасното му разочарование накрая, почувствах го..... - не помня с какви точно ефекти са го показали - НО го почувствах. Аз не съм гледала филма като кино режисьор и монтажист, а като обикновен човек. Всички допълващи сцени и герои са необходими за да се покаже историческата обстановка - иначе ще гледаме рецитал на Левски - ако е само той във филма.
Това дето само си го вметнал за предположенията, че Левски е масон. Споменаваш че е абсурдно той да е масон?!? Абсурдно е и аз така мисля. Само че вече има книги, посветени на тази тема - ОБЯВЯВАЩИ ЛЕВСКИ ЗА МАСОН - това са "Масонската ложа и братството на Левски" на Румен Василев и още няколко негови книги. Това което обявяваме за абсурд бавно и постепенно се настанява в съзнанието на хората. И това е страшното. Някой ден ще се събудим и Левски ще е обявен за масон и реално хората може да вярват в това - нищо че е абсурдно - човек да се жертва за всички, и в същото време да е свързан с ложа, която защитава само собствените си интереси и не се интересува от простолюдието.
Има и книги, които описват залавянето на Левски много позорно и режисьора според мен е направил залавянето брилянтно. В "Дякон Левски" никой не е в състояние да улови Левски, никой не може! Няма предател, няма виновни за залавянето му, не е виновен българин, не е виновен и турчин, никой не може да хване Левски ако той не им се даде сам. В този филм Левски се жертва а всички, както и в християнството Исус се жертва за да изкупи греховете на всички хора по земята. Това според мен е посланието..... Това прави и Иван Вазов в своята Епопея за него - сравнява го с Христос. И бесилото заради това е във формата на кръст. Това е посланието..... Ако човек е отишъл да гледа не монтажа и ефектите на филма, това ще види....

И аз излязох от салона със силна болка в душата - болка за един велик човек, който се е жертвал за народа си, за да живеем ние по-добре, за да сме свободни, жертвал е живота си, за да ни е на нас добре - и това е показано МНОГО ясно във филма.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки