Хроники от един снежен погром в Родопите


Хроники от един снежен погром в Родопите
Основни пътни артерии в Родопите останаха 4 дни затворени
13 Март 2015, Петък


Мартенският сняг парализира живота на хиляди хора в Кърджалийско, откъсна ги от света, остави ги без ток и вода, без хляб и без надежда. З

Автор: Гергана Костова

атрупани с 4-метрови преспи пътища, закъсали автомобили, мръзнещи хора, неистови усилия на институции, пожарникари, спасители, спешни медици и доброволци да преборят стихията - такава бе картината в региона и в 5-ия ден от началото. Не бедствие, това е погром, казват хората, ангажирани в битката с белия кошмар. Той започна на 7 март, когато Източните Родопи осъмнаха в сняг, не спрял после да трупа още три дни.
Най-тежка бе ситуацията в общините Ардино, Кирково и Крумовград.

7 март, събота: Код червено. Ардино обяви бедствено положение

Токът във всички селища на планинската община Ардино е угаснал, водата е спряла, защото без електрозахранване помпените станции не работят. Мобилните оператори са се сринали навсякъде и няма никаква връзка между бедстващите и институциите. Кметът на Кирково Сали Рамадан отчаяно опитва часове наред да се добере до сградата на администрацията, за да обяви бедствено положение.
Затворен е и пътят за Гърция през ГКПП „Маказа-Нимфея“, защото снегорините не смогват да го почистят.

Областният управител Илия Илиев задейства кризисния план, сформирани са екипи на Горското в 7-те общини, които заедно с работници от дърводобивните фирми разчистват множеството паднали по пътищата дървета.
На места в Крумовградско снегът е натрупал до 150 см преспи, в Ардино покривката също е над метър. Над 240 населени места са останали без ток, в самия град Кърджали също има леки сривове на отделни места.

За по-малко от денонощие над 60 са сигналите за помощ. Спасителни екипи на пожарната транспортират родилка от джебелско село до болницата в общинския център и болен на хемодиализа от село Ябълковец. До вечерта е обявено бедствено положение за цялата Кърджалийска област.

8 март, неделя: Код червено втори ден. 380 селища без ток

В община Ардино снегонавяванията по пътищата достигнат 80 см. До сутринта на тази дата общо 243 населени места в региона са без ток, до вечерта броят им нараства на 380.
Затворени са пътищата Момчилград-Крумовград, Кърджали – Стремци и Черноочене – Комунига – Паничково. Предната нощ от КАТ са затворили временно пътя Кърджали-Хасково заради образувала се „тапа“ от закъсали автомобили в района на с. Калинка. Край село Йончево е закъсал пътнически автобус, вероятно идващ от Пловдив.

Десет екипа от различни краища на страната са изпратени да помагат за отстраняване на щетите по електропреносната мрежа. Падналите дървета възпрепятстват работата на групите, 36 са авариралите далекопроводи в областите Кърджали и Смолян. В Кърджали пристига и зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков, който координира възстановяването на електрозахранването.

Вече е проходим пътят Момчилград – Крумовград, но този от Кърджали за Асеновград остава затворен. Снегорини чистят трасето за Ардино, което към момента се очертава като най-критичната точка. На телефон 112 само в рамките на предния ден са подадени 142 сигнала за произшествия. На 37 от тях са се отзовали екипите на „Пожарна безопасност”.
Пет бременни жени и родилки са извозени до болнични заведения и им е осигурена медицинска помощ. Транспортирани са пациентите на хемодиализа и двама сърдечноболни. Близо 5 часа са нужни на спасителен екип, за да стигне до родилка в кирковското село Орлица.

На място пристига и министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, която разпорежда да бъде затворен пътят Хасково – Кърджали до пълното му разчистване.
Обстановката в областта остава изключително тежка заради продължаващия обилен снеговалеж. Четири от 7-те роторни машини, пренасочени от вътрешността на страната към Кърджали, вече са на терен и пробиват достъпа до населените места. Други 4 машини пътуват към бедстващия регион от Шумен, Бургас и Хасково.

На редица места в Родопите има паднали електропроводи и стълбове от електроразпределителната мрежа вследствие от снежната стихия.
Общо 96 железорешетъчни и железобетонни стълба са повредени, като 40 от тях са в Кърджалийска област. Хляб и свещи с високопроходими автомобили се доставят за бедстващите около Кърджали. За разчистването на снеговете по пътищата само в община Кърджали са ангажирани 13 фирми с 40 машини.

9 март, понеделник: Код червено. В Кърджали 7 смъртни акта за ден

Общинската служба ГРАО в Кърджали издава 7 смъртни акта на починали жени за ден, а градът настръхна. Една е издъхнала в хосписа „Добролюбие“, 3 по домовете си и други 3 – в болница. Смъртта на жените обаче няма връзка с бедствието, което вкара цялата област в снежен капан. Така успокоява управителят на многопрофилната болница в областния град д-р Тодор Черкезов.

Две от 5-те родилки, пристигнали след многочасови пътувания, са родили с операция здрави бебета, майките и новородените са в стабилно състояние и се чувстват добре. В отделението за хемодиализа са настанени 4-има пациенти, транспортирани през преспите, всичко е под контрол и непрекъснато лекарско наблюдение.
Директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в Кърджали д-р Атанас Митков изразява тревога заради факта, че центровете в региона нямат ток. Въпреки студа, всички продължават да работят денонощно.

Регионът още е в снежната блокада, хиляди са без ток и вода. Обстановката в областта остава кризисна, 285 населени места са без ток, в други 100 селища електрозахранването вече е възстановено. 30 са аварийно-спасителните операции на огнеборците. Четирима болни са  транспортирани до здравни заведения и до спешни екипи за оказване на медицинска помощ.

10 март, вторник: Код червено. Труп в снежния ад

Мъж на 65 г. е открит мъртъв в село Горна кула, Крумовградско. Сигналът за изчезналия самотно живеещ Сабахатин Азис е подаден предния ден  към 17,30 ч. Организирано е било издирването му, в което са се включили местни жители. Трупът му е открит в преспите до автобусната спирка в селото.

EVN мобилизира 40 екипа, 18 от тях са подкрепления от други градове. Започва монтаж на временни дървени електрически стълбове на местата на онези 90 бетонни, които са се пречупили и са паднали предните дни.
Продължава разчистването на пътя Кърджали – Ардино. Роторните снегорини са на 4 км от общинския център, но на разклона за местността Даладжата са възпрепятствани от падналите дървета.

Цялата община Кирково е без ток, с изключение на район Бенковски. Без електрозахранване са всички населени места в общините Крумовград, Джебел и Ардино. В община Черноочене има ток само в централната част и в горната махала на село Свободиново.

Основната пътна мрежа в областта е отворена за движение, 80% от пътната инфраструктура в областта е проходима. До здравни заведения са транспортирани болни на хемодиализа, мъж с бъбречна криза и две деца, доставен е инсулин на диабетици. Това става възможно с двата военни хеликоптера, пратени от Министерството на отбраната.
Летящите екипи спускат и пакети с храна за бедстващо семейство с 6 деца в ардинското село Голобрад, доставят инсулин на двама болни в Любино и транспортират до Пловдив родилка от Горно Прахово. Изведена е и групата от 80 съдии и учители, блокирана дни наред в хотел край ардинското село Ябълковец.

11 март, сряда: Бедствието бавно си отива

Пътят за Ардино е отворен, намалява броят на селищата без ток и вода, аварийни групи, спасители, медици не спират усилията за овладяване на снежната криза в Кърджалийска област. Валежите спират, но поради очакваното интензивно снеготопене, областният директор на МВР Венцислав Момчилов разпорежда полицейските инспектори да започнат спешен преглед на всички микроязовири в областта.
В най-пострадалата от бедствието община Ардино водоподаването вече е възстановено - Министерството на енергетиката осигури 100-киловатов генератор за захранване на помпената станция.

Общината все още е без ток, но пътят до там вече е отворен, проходим е и този до Смолян. Пътната обстановка в региона постепенно се нормализира. Без ток са 37 села в региона и 70%  от селищата в Крумовградската община. Шест села в община Кърджали са без вода, както и всички населени места, в които няма ток. Заради повишения приток на вода е отворена една клапа на яз. „Студен кладенец“.
Още поне седмица ще бъде потребна, за да се избави Кърджалийска област от невижданото бедствие. Върне ли се към нормалния живот, свършват и хрониките на белия погром.


От възловата спирка на пътя Неделино – Ардино и в момента се вижда само покривът Такава бе тези дни картината в Кърджалийско и Смолянско

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки