Лечение на ставни болки с природни средства


12 Март 2015, Четвъртък


Народната медицина предлага множество изпробвани през вековете методи за изцеление


В човешкия организъм има повече от 180 кости, свързани със стави. Ставната повърхност представлява твърда и еластична, гладка и гелообразна структура, наречена ставен хрущял. Той е изграден от клетки и междуклетъчно вещество. Междуклетъчното вещество се състои от белтък-колаген и протеогликани, от които най-важна е хиалуроновата киселина.
Отвън ставата е обградена с тъкан, която се нарича ставна капсула, която загражда ставната кухина.

Частите на костта, включени в структурата на ставата, са обхванати от всички страни от ставна капсула. От вътрешната си страна тази капсула е покрита от нежна тъкан, наречена синовиална мембрана. Тя произвежда малко количество течност, наречена синовиална, която осигурява гладкото приплъзване на ставните хрущяли на свързващите се кости една спрямо друга.

Нормалният хрущял осигурява гладко приплъзване на ставните повърхности и пренасяне на тежестта на съответната част от тялото. До ставния хрущял не достигат кръвоносни съдове. Той се "храни" от синовиалната течност, която го облива.
Основната причина за болки в ставите е артрозата. Артритът представлява болестно състояние, появяващо се в резултат от възпалителни процеси в ставите.

Клетки на имунната система, които не са еднакви при отделните видове артрити, проникват в ставата и се натрупват в синовиалната мембрана. В резултат на това  тя произвежда възпалителна течност, която причинява подуване и отичане на ставата, както и съпътстващата болка.
Най-общите симптоми на артрита включват: болка, ограничение на движенията, скованост, подуване, зачервяване и затопляне на засегнатата става.

Различават се:
- инфекциозен артрит - при проникване на микроорганизми в ставите;
- ревматоиден - възпалението при него се получава при неадекватно функциониране на имунната система, противодействаща на неизвестен причинител;
- подагрозен артрит – възникващ при нарушения в метаболизма на тялото;

- реактивен артрит – получаващ се при реакция на имунната система на възпаления в пикочо-половата система или храносмилателния тракт;
- постравматичен артрит – при травма в ставите;
- артрит при износване – това е т. нар. остеоартрит или артроза, проявяващ се в резултат на естественото износване на ставния механизъм с напредването на възрастта.

При диагностицирано от лекар-ортопед възпаление в ставите фармацевтичната медицина предлага лечение с нестероидните противовъзпалителни средства -  аспирин, диклофенак, волтарен, ибупруфен и други.
В народната медицина са налични множество изпробвани през вековете методи за лечение или облекчаване на състоянието при ставни възпаления. Ето някои от тях.

Рецепта 1 (при болезнени стави): Вечер се смесва 1/2 с.л. масло от ракитник с 2 с.л. мед и 1 с.л. натрошена на ситно морска сол. Сместа се загрява в подходяща съдинка, като се бърка, докато се получи еднородна смес. Когато е готова, оставя се малко да изстине и после с нея се намазва болната става. Отгоре се поставя лист от репей, увива се с найлон, а после с кърпа или шал. Оставя се през цялата нощ. На сутринта се сваля и мястото се изтрива с влажна кърпа.

Рецепта 2 (компрес при артрит): Смесват се 1 с.л. полифлорен мед с 2 с.л. камфорово масло. Сместа се намазва равномерно на един свеж зелев лист (от външните на зелката) и се поставя върху болното място. Отгоре се слага найлон и се увива с топла кърпа или шал. Компресът се оставя на мястото в продължение на 4 часа.

Зелевият лист сам по себе си притежава лечебни свойства и само с него може да се направи компрес при артрит, особено при подуване на болното място. Взема се един зелев лист, намачква се и после от него се изрязват големите жили. При това от него се отделя малко сок. После листът се поставя на подутината, отгоре му се слага найлон и се привързва с кърпа или шал. Не е нужно да се стяга, достатъчно е зелевият лист да се намира на болното място. За да спадне подуването, на мястото е достатъчно компресът да стои два часа.

Рецепта 3. (компрес на основата на черен синап): Смесват се равни части течен мед, сух черен синап и растително масло (олио и или зехтин). За един компрес стига по 1 с.л. от съставките. Сместа се поставя на умерен огън, докато кипне. После се поставя върху двуслойна или трислойна марля, предварително разстелена върху найлон. Компресът се поставя на болното място и веднага се завива с бинт или кърпа. Препоръчително е да се държи не повече от час и половина.

Рецепта 4 (при постоянна болка в ставата на палеца): Белтъкът от две яйца се разбива, докато стане на пяна. Смесва се с камфорово масло и сух синап - по 100 г от всяка от съставките. Разбива се, докато се получи еднородна смес. Получава се мазило, което се втрива на болното място. Отгоре се поставя марля, над нея - найлон, и се завива с кърпа или бинт. Сместа може да се съхранява в буркан на тъмно и прохладно място.

Рецепта 5 (горещ компрес при болни стави): Ефектът на горещия компрес идва от подобряване на кръвообращението на болното място. В резултат болката намалява или изчезва и подутината спада. За горещия компрес може да се използва черен синап (хардал) или мехлем от натопени в топла вода овесени ядки, останали там, докато се размекнат напълно.

Рецепта 6: Добър лечебен ефект има и използването на торбички с горещ пясък. Те се поставят на болното място и се държат там до 20 мин.
Внимание! Горещите компреси са противопоказни при радикулит. Всеки компрес трябва да загрява, но не и да предизвиква изгаряща болка. Ако такава се усеща, компресът незабавно трябва да се махне.
Въпреки че това са изпитани рецепти от народната медицина, добре е преди да се почне терапия с тях да се посъветвате със специалист.


В категории: Здраве , Горещи новини

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
TIANA SMITH
09.05.2022 08:28:16
0
0
Преди няколко месеца приятелят ми каза, че се чувства депресиран, когато беше с мен и че има нужда от раздяла. Бях объркана и твърде наранена, но не знам какво се обърка в отношенията ни, което го накара да се раздели. Разплаках се на приятел и тя ми каза как д-р Азен възстановил връзката им с заклинанието си, така че се свързах с д-р Азен в неговия WhatsApp. Той веднага ми отговори, че моят приятел ще се върне при мен. Направих, както ми каза по-късно д-р Азен, моят приятел се прибра и ме помоли да му простя. Той е толкова привлечен от мен сега и връзката ми сега е страхотна. при д-р Азен няма проблем без решение, било то ХИВ/СПИН, Аррит, Парализа и др. Свържете се с него на WhatsApp: +2349056504221
2
TIANA SMITH
09.05.2022 08:26:30
0
0
A few months ago my boyfriend said he felt depressed when he was with me and that he needed a breakup. I was confused and too hurt but I don't know what went wrong in our relationship that caused him to break up. I cried to a friend and she told me how Dr.Azen restored their relationship with his spell so I contacted Dr.Azen on his WhatsApp. He immediately replied that my friend will come back to me. I did as Dr. Azen later told me my friend came home and asked me to forgive him. He is so attracted to me now and my relationship is wonderful now. at Dr. Azen there is no problem without a solution, be it HIV/AIDS, Arhritis, Paralysis etc. Contact him on WhatsApp: +2349056504221
1
Радка Илиева
22.04.2019 20:13:50
1
1
Китайската народна медицина препоръчва при проблеми с костно-ставната система - да се пият спирулина, която е богата на минерали, витамини и омега мастни киселини и кордицепс - естествен антибиотик, който помага за намаляване на болката. Изпробвала съм тези храни и съм намерила лек за дископатията, която ми е наследствена. В природата има един закон - Количествените натрупвания водят до качествено изменение. В храната на съвременния човек има много липси на минерали, витамини и други микроелементи. Това се отразява на здравето на тялото ни. Поговорката" Гладна мечка хоро не играе", напълно приляга към този проблем. Като си нахраним тялото с храната, от която то има нужда, тогава ще имаме здрава костно-ставна система, и изобщо здраво тяло. Изборът си е в нашите ръце! https://e-shopsbg.eu
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки