В отговор на вашите въпроси


12 Март 2015, Четвъртък


Интересувам се от методи и рецепти в народната медицина за преодоляване на състоянието,



наречено пролетна умора, характерно за края на зимата.
Мария Трифонова,
Ловеч

Пролетната умора е характерно състояние в края на зимата. Получава се в резултат на отслабването на имунната система на организма. Предпоставките за това са намаленото слънцегреене през студените дни от годината, липсата или понижената консумация на свежи плодове и зеленчуци, както и поради преживените настинки и грип.
Всичко това, съчетано с нездравословното хранене през късната есен и зимата (повече мазнини, тестени изделия и консервирани храни), води до натрупването в организма на множество токсини. Допълнително при ниските температури метаболизмът на човека естествено се забавя и усвояването на полезните вещества в храните става по-бавно и непълно.

В резултат от комплексното въздействие на тези фактори в началото на пролетта човек се чувства уморен, отпаднал и неработоспособен.
Преодоляването на това състояние става чрез укрепване на имунната система. Това става с целенасочена корекция в храненето, целяща изчистването на организма от натрупаните токсини, и приемането на повече витамини. Съвсем не на последно място своята роля за преодоляване на пролетната умора има и движението.
Ето няколко полезни съвета в това отношение.

Оризът премахва вредните вещества
Много полезна в това отношение е тридневна диета с оризова отвара, предлагана от индийската медицина, подправена със сол, джинджифил и кимион.
Същата функция има и индийското (мускатовото) орехче. Към една чаша билков чай се прибавя 1 ч.л. смляно индийско орехче. Оставя се малко да изстине и се подслажда с мед. Всеки ден се пие по една чаша такъв чай, а лечението продължава не повече от 2 седмици.
Джинджифилът има отлични детоксикиращи свойства и повишава енергията.

Морските дарове в помощ на организма
Скариди, раци и миди доставят на човека белтъка таурин. Той подпомага хормоните на растежа, а те от своя страна помагат за по-пълното изгаряне на мазнините. Липсата на този белтък е и в основата на всяко наднормено тегло.
Консумацията на водорасли укрепва имунната система, а йодът, съдържащ се в тях, увеличава интензитета на обменните процеси, подпомага хормона на щитовидната жлеза.

Консумация на богати на витамини храни
Това са спанакът, морковите, лукът, копривата (всичките свежи), гъбите, ябълките, суровите ядки, рибата. Препоръчва се консумацията на плодови и зеленчукови сокове и на вода – по 1,5 до 2 л на ден. Както и на годжи бери – изключително ефективно средство за борба с пролетната умора, богато на витамини и микроелементи.  Добре е вместо кафе сутрин да се пие зелен, черен или билков чай. Освен  че действа диуретично, чаят, в сравнение с кафето, по-малко пречи на усвояването на калций от организма, като има същия енергизиращ ефект.

Движението навън
Въпреки умората, добре е да се повиши физическата активност, и то предимно на открито. Изминаването на 1 до 3 км на ден спомага за засилване на кръвообращението, оттам – за изчистването на токсичните вещества в организма. От друга страна, тези разходки повишават експозицията на естествена светлина, като по този начин се възстановяват запасите на витамин Д в организма.

Прилагането на рецептите не изключва
консултация с медицински специалисти


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки