Месец март ще бъде променлив


Месец март ще бъде променлив
10 Март 2015, Вторник


Високите температури в края на февруари възобновиха вегетацията на есенните посеви на много места в полските райони на страната,

Автор: Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ-БАН

нарушавайки принудителния покой при част от трайните насаждения.
В началото на март агрометеорологичните условия ще се определят от температури над климатичните норми и над биологичния минимум, необходим за вегетацията на зимните житни култури. В началото на месеца при късно засетите посеви с пшеница и ечемик, зимували във фаза трети лист, ще се наблюдава начало на фаза братене.
В средата на първото десетдневие агрометеорологичните условия ще претърпят значителна промяна. Прогнозираното съществено понижение на температурите до края на първото и през първата половина от второто десетдневие ще задържа развитието на земеделските култури.

Подобрение на топлинните условия в полските райони на страната и активизиране на вегетационните процеси при есенните посеви и трайните насаждения се очаква през повечето дни от втората половина на март. През този период при зимните житни култури ще преобладава фаза братене. На отделни места, главно в южните райони на страната, в края на месеца при пшеницата и ечемика ще се наблюдава и начало на фаза вретене.

През март при овощните култури ще протичат фазите набъбване и разпукване на плодните пъпки. В края на месеца част от раноцъфтящите видове (бадем, кайсия, праскова) ще встъпят във фаза цветен бутон, а на отделни места в крайните южни райони ще се наблюдава и начало на фаза цъфтеж. През март очакваните краткотрайни застудявания, с отрицателни минимални температури до минус 8°С, ще представляват опасност само за напредналите в развитието си овошки, встъпили във фазите бутонизация и цъфтеж.

Честите валежи ще поддържат преовлажнени горните почвени слоеве, което сериозно ще възпрепятства подхранването на есенниците с минерални торове, допълнително ще забави предсеитбените обработки на площите, предвидени за ранните (фий, овес, грах, пролетен ечемик) и средноранните пролетни култури. В Южна България, където наднормените валежи през зимата наводниха хиляди декари земеделска земя, на много места през втората половина на март ще бъдат пропуснати агротехническите срокове при сеитбата на слънчогледа.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки