Време е за пролетното производство на спанака


Време е за пролетното производство на спанака
10 Март 2015, Вторник


Спанакът (Spinacia Oleracea) е ценна зеленчукова култура, широко разпространена в света. За негова родина се счита Югозападна Азия,  по-точно Персия.

Автор: Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ-БАН

През VII век той е разпространен в Китай, а в Европа - доста по-късно. В Англия и Франция той започва да се отглежда като земеделска култура през XVI и XVII век, а в България - в края на XIX и началото на XX в.
Спанакът е предпочитан зеленчук в началото на пролетта. Той е богат на витамини (А, В, С и др.), белтъчини ( до 34% ), на лесно усвоими минерални соли на желязото, натрия, калия и др.
Той е студоустойчива култура с къс вегетационен период. Растенията, във фаза 3-4 лист, понасят без проблем температури от порядъка на минус –8, -10оС.

За пролетно производство сеитбата на спанака се извършва възможно най-рано в края на февруари – началото на март, обикновено като пред култура на пипера, средно ранните домати, краставици, тиквичките и др. При по-късна сеитба растенията преждевременно стрелкуват, което води до намаляване на добивите и влошаване качеството на продукцията.
Спанакът има повишени изисквания към почвените влагозапаси, особено в ранните фази от вегетацията си, когато кореновата система на растенията е слабо развита. За нормалното му развитие съдържанието на влага в коренообитаемия почвен слой трябва да бъде над 70% от ППВ (пределна полска влагоемност).

Културата се развива добре върху по-леки почви, с неутрална реакция, добре запасени с хранителни вещества. През периода на интензивен растеж на листната маса растенията извличат от почвата най-много калий, азот и по-малко фосфор.

Спанакът може да се сее разпръснато, на редове и на ленти. На големи площи сеитбата се извършва с редосеялка, на дълбочина 2-3 см. и разстояние между редовете 20-25 см, при сеитбена норма 2 – 2,5 кг/дка. При лентова сеитба разстоянието между лентите е 50-60 см. Обикновено в една лента има 4-6 реда, при разстоянието и между редовете – 20-25 см.
Спанакът се прибира във фаза 8-10 лист, при благоприятни условия обикновено 40-50 дни след поникване на семената. При прилагане на добра агротехника от един декар може да се получи добив над 1000 кг.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки