Паразити причиняват болести по гълъбите


Паразити причиняват болести по гълъбите
10 Март 2015, Вторник


Заразените птици обикновено не показват ясни признаци

Автор: д-р Валентин Иванов, квмн

Гълъбарите у нас тъпчат непрекъснато своите пернати с какви ли не антибиотици, забъркват „уникални” комбинации и се чудят защо птиците им не са във форма и непрекъснато умират. Много рядко обаче някой се сеща, че те всъщност са  „инкубатор” на паразити, някои от които са невидими с просто око.

При гълъбите се срещат най-често два вида нематоди (глисти) - Capillaria obsignata  и  Ascaridia columbae, които са много тънки, нежни и фини и се размножават с яйца, които пернатите  ежедневно поглъщат с десетки, стотици и дори хиляди.  Освен това в летящите красавци паразитират и два вида панделковидни паразити (тении) -  Hymenolepis columbae  и  Raillietina columbae, с които те се инвазират, изяждайки междинните гостоприемници – мравки, малки бръмбари, охлювчета.

На практика най-често гълъбите са „нападнати“ едновременно с няколко от  изброените паразити. Все пак има и добра новина – научно е  установено, че ежедневното приемане на няколко десетки (20-40, дори в отделни случаи до 80 яйца) от здрав, добре хранен и гледан гълъб с добър  имунитет, не могат да предизвикат заболяване. Имунната система на организма е в състояние да се справи с такова количество нашественици. Иначе би било страшно.

Болните птици обикновено не показват ясни признаци, затова и повечето гълъбари неглежират паразитозите. Може да направят впечатление размекнатите изпражнения с варираща  консистенция.
Отначало апетитът е повишен, но впоследствие намалява и птиците силно отслабват. Тежко засегнатите пернати са с влошено общо състояние – отпуснати, апатични, неспокойни, а перата са  разрошени и без  блясък. Особено типичен признак е т.нар. „маршируване” на гълъбите с крака – те започват да тропат на място.

Наличието на паразити в организма силно влошава репродуктивните качества на птиците – те спират да снасят яйца, не мътят, новоизлюпените пиленца бързо загиват и др. Практиката показва, че у нас за съжаление  почти 100 % от гълъбите са опаразитени в някаква степен. Статистиката е тъжна, но е факт.
За лечение се прилага препаратът „Левоколумбин-23“ – по ½ до 1 таблетка сутрин на гладно в човката. След третиране е добре птиците да не се хранят в продължение на 3-4 часа, но вода може да пият. След 14 дни процедурата се повтаря. 

Профилактично е  правилно поне на 3 месеца да се прави еднократно третиране. Ако стопаните имат повече птици и не им е удобно индивидуалното третиране на всяка от тях, може да използват препарати, които се дават във водата за пиене – „Пиператрин“ или „Хелмицид“ например. Не е добра идея птиците да се третират на възраст  под 2 месеца. Даването на препарати  в периода на линеене също е  противопоказно, както и при хранене на  новоизлюпени  гълъбчета.

Но трябва да се знае, че колкото и добре гълъбарите да хранят и гледат своите птици, каквито и  „перфектни комбинации” от  антибиотици и стимуланти да използват, ако не ги обезпаразитяват  периодично и адекватно, винаги ще имат проблеми с красивата си перната стока.


В категории: Горещи новини , Съвети за животновъдството

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки