Спиране на ваксинацията срещу син език поиска испанска фирма


Спиране на ваксинацията срещу син език поиска испанска фирма
10 Март 2015, Вторник


Спиране на процедурата по ваксинация на животните срещу син език е поискала с жалба до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) испанската компания CZ Veterinaria S.A.


Мотивите са, че в проведената от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) процедура за избор на доставчик има нарушения в разпоредбите на Закона за обществените поръчки, а направеното без обявление договаряне е незаконно. Процедурата бе обявена на 16 февруари, а само ден по-късно БАБХ съобщи, че вече е подписан договор за внос на ваксината от френска компания производител. Това е Merial S. A. S., която обаче няма лиценз за производство на имунизационен серум срещу серотип 4 по овце и говеда.

Дори с писмо от 21 октомври м. г. сама предупреждава българските власти, че техният бивалентен препарат не отговаря на нуждите на страната ни, тъй като е ефективен само срещу серотипове 2 и 4  и е предназначен за дребни преживни животни, се посочва в жалбата на CZ Veterinaria S.A.Намеренията на френския производител са да адаптира тази ваксина и да я превърне в моновалентна, приложима и при овце, и при говеда. Засега обаче серумът няма регистрационно досие, нито лиценз и разрешително за употреба, сочи проверка в Европейската лекарствена агенция.

Така според жалбоподателите е нарушена разпоредбата на чл. 276 от Закона за ветеринарно-медицинската дейност, който гласи, че в България се внасят само лицензирани за употреба продукти.CZ Veterinaria S.A. засега единствена на територията на Европейския съюз има лиценз за производство на моновалентна инаиктивирана ваксина срещу серотип 4 за овце и говеда. Продуктът се нарича Bluevac-4 и е одобрен от Генералната дирекция по здравето и хранителната сигурност SANCO към Европейската комисия. Определен е и за единствен за борба със син език в Програмата за надзор и ерадикация на заболяването в България.

Продуктът на Merial S. A. S. е прилаган успешно в Сардиния и Корсика, където е засечено наличие на двата покрити от него серотипа. В България обаче той е неприложим, тъй като имунизацията срещу щамове, които не причиняват заболяване, е строго забранена.
Възложителят е трябвало да прецени, че предложената ваксина не отговаря на условията, посочва в жалбата си CZ Veterinaria S.A. и настоява да се отмени решението за избор на доставчик.

Плановете на БАБХ са ваксинацията да започне още този месец. Внесената в КЗК жалба обаче в най-добрия случай ще забави старта на кампанията, а е възможно и комисията да постанови спирането на процедурата. Ако държавата наруши закона, като разреши употребата на нелицензирана ваксина, ни чакат наказателни санкции от SANCO и тригодишна забрана за движение на животни, включително и мораториум върху износа, смятат от бранша.

По данни на ветеринари на много места на страната и сега умират животни от болестта син език. Това става в районите на Елин Пелин, Етрополе, Казанлък, Сандански, във Врачанско, Кърджалийско. Според официалната статистика на БАБХ, през миналата година от заразата са умрели 235 говеда, 110 кози и 18 194 овце.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Скептик
10.03.2015 17:24:31
0
0
България трябва час по-скоро да излезе от този ЕвроГейски съюз. Процедури, обжалвания, директиви от Брюксел, през това време нещата стават непоправи.
Помня като дете през 1979 година, една лятна ваканция бях на село и се дочу, че в окръга ( Врачански ) имало случаи на син език. След два дена вече започна ваксинацията - първо във фермата на ТКЗС, а после и личните животни на хората по къщите.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки