Мандри поискаха да се ограничи продажбата на вносните млека и сирена


Мандри поискаха да се ограничи продажбата на вносните млека и сирена
10 Март 2015, Вторник


Производители на млечни продукти от района на Добруджа поискаха държавата да ограничи вноса на млека и сирена, които подбиват цените на родното производство.


„В момента пазарът е залят от кашкавал на цени от 6 до 7,50 лв.
Като се има предвид, че един килограм кашкавал се прави от 10 - 11 литра мляко, можете да си представите при сегашните цени на суровината каква е себестойността на кашкавала. При това без да се включват всички останали производствени разходи, които никак не са малко. С масовия внос се унищожават нашите ферми.

Същото е положението и със сиренето, и с киселите млека. Ако не се вземат мерки, ще бъдем принудени да произвеждаме нещо друго – някакви боклуци, с които да тровим хората”, казва собственикът на мандрата в силистренското село Белица Димо Денчев.
По думите му, всяка мандра трупа големи разходи по прибирането, транспортирането и обработката на млякото до готовия продукт. „Всичко това е на гърба на преработвателя и оскъпява продукцията.

Затова, като се мъчим да работим по стандарта, производството ни става двойно по-скъпо. А в евтините сирена има само сухи млека, някои от които със съмнителен произход, и растителни мазнини”, казва Денчев. Българските производители се усещат самотни в усилията си да съхранят автентичните български продукти и вкусове, смята той. Няма осезателен контрол от страна на държавата върху „нашествието” на чужди млека и сирена.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки