Изкупните цени на млякото паднаха до 45 ст.


Изкупните цени на млякото паднаха до 45 ст.
10 Март 2015, Вторник


Нужни са компенсации от държавата, смятат от  Националната асоциация на животновъдите


Озкупните цени на млякото в цялата страна падат главоломно и все повече ферми са изправени пред перспективата да фалират. „В Пловдив и региона изкупуват млякото ни по 45 стотинки за литър и по информация на млечния борд се очаква цената да падне до 40 ст.“, съобщи пред Agronovinite.com фермерът Георги Иванов, който гледа 20 крави и телета край пловдивското село Чалъкови.

Според животновъдите, всички мандри са се договорили да изкупуват на тази цена, а доскоро тя е била 50 ст. /л. „Звънят ни от различни региони на страната и ни съобщават за изкупни цени между 45 и 50 ст. за литър. Много колеги разпродават добитъка си и така губим хубави, елитни животни“, коментира и председателят на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов.

„С отпадането на млечните квоти в Европейския съюз през април, изкупната цена ще се срине съвсем и тогава ни чака истинска катастрофа“, смята Боряна Дочева, член на Управителния съвет на Асоциацията на млекопроизводителите „Тракия милк“.„Доскоро млякото в страната се изкупуваше за около 60 - 70 стотинки за литър от ферма първа категория. Но дори при 60 ст. продавахме под себестойност. Сега положението е критично и реално сме принудени да продаваме на два пъти по-ниски цени от себестойността“, каза Рангел Матански, заместник-председател на Националния съюз на говедовъдите.

В семейната ферма на Матански в  гр. Раковски се отглеждат 100 крави. „Изкарахме зимата благодарение на запасите от фуражи, но сега всички животновъди трябва да инвестират в пролетници и люцерна и не се знае откъде ще се намерят пари, тъй като кредитите са с непосилни за нас лихви“, поясни Матански.

По думите на Бойко Синапов темата с ниските изкупни цени е била коментирана на последния Съвет по животновъдство. „Сезирахме и Министерството на земеделието и храните и помолихме за защита“, обясни той. Преди дни министър Танева разговаря с френския си колега Стефан льо Фол за проблема и той се ангажира да инициира работна група чрез Постоянното представителство в Брюксел, която да обсъди и предложи спешни мерки в подкрепа на млечния сектор на общността.

Много от страните в ЕС смятат да компенсират загубите с отпадането на млечните квоти чрез увеличение на производството. „Да, но там животновъдството е силно субсидиран отрасъл, необходимо е и ние да бъдем компенсирани под някаква форма, както това правят държави като Румъния и Гърция“, категоричен е Синапов.

„Това може да стане под формата на субсидии по de minimis“, предлага Рангел Матански. Според председателя на Съюза на млекопреработвателите в България Димитър Зоров проблемите в млечния сектор идват от наложеното руско ембарго, за което очакванията са били да бъде вдигнато скоро, но такива изгледи засега няма. Поради тази причина в България влизат млека и млечни продукти на много ниски цени. Отделно в българските предприятия има залежала продукция.

По думите на Зоров, животновъдите не са готови, а фермите не са преструктурирани за отпадането на млечните квоти и затова е нужно съдействие и компенсации чрез различни инструменти от страна на държавата. „У нас само се говори с цел популизъм и се жонглира с цифри“, посочи той и призова  българските потребители да подпомогнат сектора като купуват мляко и млечни продукти родно производство. „Българинът трябва да поеме отговорност и да подкрепи местните фермери, тъй като техните данъци влизат в хазната и излизат оттам под формата на пенсии и социални плащания, нужно е да има национално чувство за отговорност“, допълва Зоров.

Според най-новите статистически данни (от януари 2015 г. - б. р.), цените на млякото в Европа варират. В Кипър например 100 кг мляко се изкупува за 57,46 евро, а най-ниското ниво е 23,19 евро за 100 кг  в Латвия. Последните данни от Обединеното кралство са от ноември 2014 г. и показват 35,63 евро на 100 кг.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки