Ирина Владикова стана „Българка на годината“


Ирина Владикова стана „Българка на годината“
Ирина Владикова с приза „Българка на годината“
09 Март 2015, Понеделник


Директорката на училище „Св. св. Кирил и Методий“ във Виена има огромен принос за разпространението на нашия език, култура и традиции

Автор: Георги Ваташки

На 25 февруари на тържествена церемония в Националния дворец на културата в столицата за шеста поредна година беше връчено отличието „Българка на годината 2014”. Наградата, учредена на името на св. Злата Мъгленска, се присъжда за шести пореден път и е приз, който се връчва за принос в опазването и развитието на националната и културната идентичност сред българските общности зад граница.

Носителка на тазгодишната награда стана Ирина Владикова, директор на австрийско-българското училище „Св. св. Кирил и Методий” във Виена и зам.-председател на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ).
Призьорката бе избрана сред 29 достойни посланички на българщината от Аржентина, Гърция, САЩ, Испания, Норвегия, Италия, Канада, Хърватска, Великобритания, Кипър, Австрия, Македония, Чехия, Германия, Бразилия и Словакия.

„Започнахме със седем деца, постепенно работата ме увлече и нещата ставаха все по-сериозни. В началото беше много трудно, особено да намерим база, да се снабдяваме с учебници. Постепенно обаче нещата се стабилизираха, ситуацията в България се промени и започнаха да ни приемат по-добре. Ние вече работехме и на друг фронт – българският език да бъде включен и в австрийската образователна система. Успяхме и това беше голямо постижение.

В момента в австрийската образователна система българският език се изучава и като майчин език, и като втори или трети говорим език, на мястото на испански, италиански и другите чужди езици. Той е най-мощният инструмент за запазване и развитие на българското материално и нематериално наследство. Да бъдеш учител е призвание, но още по-голямо предизвикателство е да бъдеш учител в българско училище зад граница“, заяви в своето слово след награждаването си Ирина Владикова.

Церемонията по връчването на „Българка на годината 2014“ бе открита с прекрасните изпълнения на вокална формация „Щастливеца” към НЧ „Алеко Константинов” – София. В заключителната част на тържеството пък се включиха изпълнителите Марио Кръстев и Биляна Лазарова – лауреати на международния конкурс „София Гранд При 2014“, както и студентите от Музикалната академия в София Константин Томов – цигулка и Александър Василев – пиано.

Ирина Владикова е родена в София, където завършва средното си образование. Следва българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“, който завършва с отличие през 1980 г. След това работи като научен сътрудник в Института по български език към БАН. През 1988 г. става доктор на филологическите науки. Година по-късно, след политическите промени в страната, нашенката заминава със семейството си в Австрия. По това време българското училище във Виена „Св. св. Кирил и Методий“  е вече основано, но не функционира.

Неговият нов живот започва през 1992 г., когато Ирина става един от първите преподаватели в учебното заведение. В самото начало на неговия път българската държава не подпомага инициативата и всичко е на доброволни начала. Ирина Владикова обаче, която е сред хората, които не позволяват да загасне възрожденският дух у българите дори и зад граница, се заема упорито с развитието на училището ни в австрийската столица. Нейният опит и решимост не отиват напразно и към днешна дата в „Св. св. Кирил и Методий“ се обучават над 260 българчета от I до XII клас.

По инициатива и под ръководството на Ирина децата се занимават и с разнообразна извънкласна дейност. Провежда се редовно музикално обучение и курс за народни танци с училищния състав „Шарено чорапче“, а на всеки 24 май се поставят театрални представления, чийто автор е самата Владикова. Гордост на школото е и неговият вестник „Патиланци“, който децата списват с много ентусиазъм и любов.

Ежегодно възпитаниците на виенското „Св. св. Кирил и Методий“ участват в редица инициативи в австрийската столица, които издигат престижа на България зад граница. През 2012 г. например, заедно с поета Виктор Самуилов и илюстраторката Яна Левиева децата се изявяват в творческа работилница в рамките на европейския проект „АБВ – изкуството на книгата“.

От пет години пък възпитаници на българското училище във Виена взимат участие в EU Kidsday, провеждано в градчето Санкт Пьолтен. Това е специално състезание, организирано от Търговската камара на Залцбург, в което учениците от всички европейски националности в Австрия имат възможността да демонстрират своите способности по история и география.

Освен като ръководител на „Св. св . Кирил и Методий”, Ирина Владикова се налага и като един от най-способните учители по български език в чужбина. Още през 1996 г. тя е регистрирана като преподавател към Държавния училищен инспекторат на австрийската столица, а три години по-късно е призната и за официален екзаминатор по български език.

Българката е и сред учредителите на АБУЧ, изнася множество доклади за значението на нашия език и нация за европейската цивилизация. През 2011 г. нашенката е избрана за зам.-председател на организацията и от този си пост спомага много за откриването на български училища в Милано, Загреб, Берлин и Барселона. През миналата година сънародничката ни стана инициатор и основен организатор на Конференцията по въпросите на изучаването на българския език в чужбина, състояла се в австрийската столица.

Ангажиментите на Ирина в АБУЧ и като директор на „Св. св. Кирил и Методий” не я откъсват от живота на българската общност в австрийската столица. Със своя авторитет и опит тя помага и на други наши институции в алпийската страна – църквата „Св. Иван Рилски“, танцовите състави „Китка“ и „Пендари“, списанието „Меланж Булгарен“ и информационния център „Компас“ в Залцбург.

През 2012 г. Ирина Владикова получава званието „Заслужил български учител“. Сред множеството й отличия са и златен плакет „Отец Паисий Хилендарский” и грамота „За българска чест и благо, и в полза на нашия български род”, която й връчва българското образователно министерство през 2003 г. Тя е носител и на паметен медал „Българино, знай своя род и език”, който получава от Държавната агенция за българите в чужбина за дългогодишната си дейност в запазването и разпространението на българския език, култура и и традиции в чужбина. През 2011 г. нашенката става първия лауреат и на почетното отличие „Неофит Рилски“, с което се удостояват преподаватели и директори на български училища в чужбина.


В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки