Десетте най-успешни български филма след 1990-а


Десетте най-успешни български филма след 1990-а
Зрителите ще се насладят на хипнотизиращата визия на „Дзифт“ със Захари Бахаров
09 Март 2015, Понеделник


„Емблемите“ на новото кино могат да бъдат видени в рамките на „София филм фест“

Автор: Веселин Максимов

Сериозен реверанс към отбелязването на 100-годишнината от създаването на българското кино ще направи тазгодишното издание на „София филм фест“ (5-29 март). Заедно с останалите шедьоври на световното кино почитателите на седмото изкуство ще могат да видят и 10 емблематични и най-успешни родни филми, всички направени след 1990 година.

Още с появата си на екран „Граница” (1994)  на режисьорите Илиян Симеонов и Християн Ночев предизвиква остри дискусии и дори БНТ опитва да го спре от излъчване заради смелостта да покаже истинската обстановка от една застава, от отбиването на редовната военна служба по време на социализма.
Въпреки това, той е удостоен с наградата за дебют от филмовия фестивал „Златната роза” през 1994 година. В главните роли са Чочо Попйорданов („Златен Баяр” в Белгия за най-добра мъжка роля) и Мариан Вълев.

„Писмо до Америка” (2001) на Иглика Трифонова е първата мащабна копродукция, в която България е водеща държава. Филмът умело смесва игрално кино и документални факти – едно момче тръгва да търси стара българска песен, „за да възкреси” най-добрия си приятел. Той е в Топ 10 на най-гледаните филми у нас.
„Дзифт” (2008) няма как да бъде забравен заради маниакалната си черно-бяла визия, особена смес от ретро-соц и „черен филм“. Кинодебют е на театралния режисьор Явор Гърдев.

Зрителите ще се насладят отново и на „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” (2008) на Стефан Командарев – една история, оживяла на екран с майсторската игра на Мики Манойлович, Христо Мутафчиев, Васил Василев-Зуека и германеца Карло Любек.
„Източни пиеси” на режисьора Камен Калев е дебютирал през май 2009 година на филмовия фестивал в Кан като част от „Петнайсетдневката на режисьорите”. За него френският вестник „Либерасион“ написа: „Ако пропуснете това заглавие, ще изглеждате глупаво след 5 години”.

Параноичната комедия „Мисия Лондон” (2010) на режисьора Димитър Митовски пожъна най-големия зрителски успех на голям екран у нас през последните 20 години - над 370 000 зрители. Тя е мащабна продукция между България, Македония, Унгария, Швеция и Великобритания, заснета почти изцяло извън България, със солиден актьорски състав.
Зрителското внимание заслужава и дебютният „Подслон” (2011) на режисьора Драгомир Шолев, за който филмовото списание „Варайъти“ писа: „Интелигентно изследвайки старите и вечно актуални общочовешки теми, този мрачно-духовит многогласен филм е един впечатляващо уверен и зрял дебют на автора-режисьор Драгомир Шолев.“

В селекцията от най-успешни български филми след 1990 попада и „Аве” (2011) на режисьора Константин Божанов - един от най-харесваните филми от новото българско кино, обрал наградите от фестивали в Сараево, Хамбург, Варшава.
Копродукцията между България и Германия “Тилт“ е режисьорски дебют на Виктор Чучков-син. Това е любовна история, динамично разказана в стилистиката на приключенската драма. Името на филма идва от термин в играта флипер, който означава блокаж.

Българският филм „Урок”, пълнометражен дебют на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, вече е един от най-успешните и награждавани филми за 2014 година извън България.
Сред последните му отличия отпреди няколко дни са „Ингмар Бергман” наградата за дебют в Гьотеборг и за най-добра актриса Маргита Гошева от фестивала в Анже, Франция.


Младите Чочо Попйорданов и Мариян Вълев „Куката“ в „Граница“ Любимецът на Кустурица Мики Манойлович и младият германец Карло Любек, специално научил български език за „Светът е голям… “

В категории: Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки