Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра  с новини от света
06 Март 2015, Петък


От земната повърх-ност, през планински райони и интернет пространството, та чак до Космоса


„Диамантеният купол“ ще се превърне в атракция

Новата електроцентрала, която ще се гради в Упсала, отсега е спрягана за една от бъдещите атракции в шведския град. Тя ще привлича вниманието на туристите с необичайния си футуристичен дизайн.
Проектът, наречен „Диамантеният купол“, е на датската архитектурна компания BIG.

Съгласно концепцията обектът ще представлява когенерационна станция, която ще работи с биотопливо, произвеждайки едновременно и електричество, и топлоенергия.
Идеята на администрацията на Упсала, чието население наброява 140 хиляди души, е електроцентралата не само да е от полза на града като отоплява домовете и предприятията и подава ток, но и да има оригинален и привлекателен вид. Затова са настоявали пред проектантите обликът й да е по-нестандартен.

Замисленият купол ще придава не само естетичност на зданието, но и ще позволи под него да се обособи зимна градина. Така станцията ще може да се превърне и в център на социалния живот на местните жители, които ще може през зимата да се разхождат сред пищната растителност.
Освен това, тъй като градът има нужда от производството на предприятието само през зимата, през по-топлите сезони на годината е замислено пространството да се използва за провеждането на различни шоу програми, фестивали и музикални събития.


„Ислямска държава“ обяви война на „Туитър“

Терористите от „Ислямска държава“ заплашиха със смърт един от основателите на „Туитър“ - Джек Дорси, а също и други сътрудници на компанията. Като причина за това се посочва политиката на социалната мрежа да блокира акаунтите, снимките и видеото на ИД, съобщи в понеделник Ен Би Си.

„Вашата виртуална война против нас ще се обърне в истинска война против вас“ – се казва в обращение на джихадистите до колектива на „Туитър“.
Представителите на интернет компанията заявяват пред журналисти, че знаят за заплахата срещу тях и вече са информирали полицията. „Нашите експерти по безопасността разследват достоверността на тези закани заедно с представители на органите на реда“, се казва в съобщение на социалната мрежа.


Ердоган пак размахва пръст за Нагорни Карабах

Турският президент Реджеп Ердоган обвини Русия и САЩ за това, че конфликтът в Нагорни Карабах (по-известен в последно време в българските медии като Планински Карабах) не е решен досега. Турция няма да отвори границата си с Армения, докато Ереван не освободи „окупираните територии“ в Азербайджан, заяви в началото на седмицата турският лидер, отговаряйки на въпроси на журналисти на летище Истанбул преди да отлети за Саудитска Арабия.

Интересът на репортерите бе фокусиран върху това дали югоизточната ни съседка смята по повод 100-годишнината от арменкия геноцид да отвори българо-арменската граница.
Ердоган отбелязва, че докато не се предприемат стъпки по решаване на ситуацията в Карабах, Анкара няма да стори това. В тази връзка той е заявил, че ако Русия и Съединените щати пожелаят, то проблемът може много бързо да бъде решен.

Турският президент е отбелязал също, че е повдигал темата в разговорите си с Путин, Франсоа Оланд и Барак Обама, но засега няма никакъв резултат. По неговите думи, цялата световна общественост осъжда „окупацията“ на тази азербайджанска територия от арменските войски.

Припомняме, че Армения и Турция развалиха дипломатическите си отношения през 1993 г.. Тогава границата между двете страни бе затворена заради искането на Ереван Анкара да признае геноцида над арменците и „окупацията“ на азербайджанските територии.
Понастоящем, съгласно договора с Руската федерация, границата се охранява от руски и арменски граничари.


Взриви се най-старият метеорологичен спътник на САЩ

Военният американски спътник, функциониращ в продължение на 20 години, се взриви на околоземна орбита. Причина за извънредното произшествие е внезапна рязка промяна на температурата. В резултат на взрива спътникът се е разпаднал на 43 парчета, изгорели впоследствие в плътните слоеве на атмосферата.

Спътникът, известен като DMSP-F13, е изведен на орбита през 1995 г. и плътно до 2006 г. осигурява за военното командване на американските ВВС снимки от Космоса за прогнозиране на климатичните условия. След това сателитът е признат за остарял и е държан като резервен.

Както военно-въздушните сили на САЩ съобщават пред портала „Спейснюз“, „тъй като спътникът повече не се използва нито от Националната метеорологична служба, нито от метеорологичната агенция на ВВС, последствията от неговото взривяване ще са минимални“. Независимо от тази оптимистична прогноза, по информация на портала загубата на сателита може да окаже влияние върху предаването на данни в режим на реално време. В самото командване на американските военновъздушни сили все пак взривът на спътника е наречен „катастрофално събитие“.

Понастоящем своята работа продължават останалите шест аналогични спътници DMSP. Изстрелването на седмата подобрена модификация F20, е планирано за 2016 г.
Както информира телевизионният канал „Скайнюз“, инцидентът със спътника е станал още на 3 януари, но това е оповестено едва сега, когато взривът е потвърден от портала „Спейснюз“.

Както и останалите сателити от тази серия, DMSP-F13 се е намирал на орбита на разстояние 800 км от Земята, придвижвайки се от Северния към Южния полюс. Една земна обиколка той извършвал за 101 минути. През 2004 г. благодарение на спътниците DMSP беше създадена светеща карта на човешката цивилизация, представяща как изглежда планетата ни през нощта.


Нажад Валод – Белкасем Аз съм французойка

В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки