Разкъсването на омагьосания кръг


06 Март 2015, Петък


Живеещи в чужбина българи се обърнаха към премиера Бойко Борисов с апел да реформира Държавната агенция за българите в чужбина или да я закрие.

Автор: Спас Ташев

За тази цел те организираха подписка. Сънародниците ни зад граница са категорични, че в сегашния й вид ДАБЧ не им е необходима.
Разочарованието набираше скорост през последните няколко години, но ескалира от начина, по който се проведе т.н. „публичен конкурс“ за председател на Агенцията. Всъщност бюрократичната машина се опита да унищожи самата идея за конкурса като сведе публичността до минимум. Останаха неясни както компетенциите на членовете на комисията по изслушване, така и нейните няколкократно променяни заключения.

Недоволството на българите зад граница е напълно оправдано. Най-малкото защото помпозно формулираната цел за духовно единение на България с българите по света звучи кухо на фона на действията, които дълбаят още по-дълбока пропаст между държава и диаспора. Всичко това става противно на многобройните положителни европейски практики по въпроса.

Всъщност един от големите проблеми в дейността на ДАБЧ през последните години е, че тя се занимаваше основно с несвойствена за нея дейност – издава годишно десетки хиляди удостоверения за български произход. Този документ бе наложен като необходим при кандидатстването за българско гражданство. Практиката обаче бе крайно противоречива, а поглъщаше основния ресурс на ДАБЧ. По този начин акцентът бе поставян върху българските исторически общности за сметка на новата българска емиграция.

Всичко това бе придружено от скандали за корупция.Тук обаче трябва да се каже, че наблюдаваните с години проблеми в ДАБЧ са само последица от състоянието на държавната политика към българите в чужбина или по-скоро от липсата на последователна такава. Защото ДАБЧ провежда, може да участва и във формирането, но сама по себе си не формира самостоятелно държавната политика към българите в чужбина.

Тук вече се получава един омагьосан кръг: как да се реформира ДАБЧ, след като тези, които трябва да направят реформата, не знаят как? Като първа крачка трябва да се реформира държавническото мислене, което формира политиката, а след това идва реформата на органа, който е призван да я провежда. Безсмислено е на сляп шофьор да се дава добър автомобил.

С конфронтация и констатации, че няма държавна политика, нещата няма да се променят. Дори и да се закрие ДАБЧ, България не може да си позволи да остане без орган, който да отговаря за провеждането на държавната политика към диаспората. Такива институции има във всички държави, които имат свои значими задгранични общности.

Със създаването на дирекция или изпълнителна агенция към МВнР например, нещата няма да се подобрят, защото нивото е твърде ниско, за да изпълнява успешно координираща роля на държавно ниво. Конструктивният подход е да се зададе рамка и срокове за реформи първо в ДАБЧ, а след това и в целия сектор на политиките към българите в чужбина.

Наложително е да се извършат и законодателни промени, които да отговарят в максимална степен на потребностите на българите в чужбина. Така ще се даде тласък за реални реформи в сектора и разчупване на статуквото, а именно залагане на принципа за създаване на МИР – чужбина, създаване на изборен национален съвет и изборни обществени съвети като представителни органи на българите в чужбина.
Като се реализират тези инициативи, нещата ще потръгнат. Тогава ще имаме истинско духовно единение между България и сънародниците ни зад граница, които освен всичко друго са и най-големият инвеститор у нас.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки