Във Велико Търново: Вместо помен, протест


Във Велико Търново: Вместо помен, протест
Стотици великотърновци протестираха срещу насилието и отнемането на човешки живот
06 Март 2015, Петък


Бруталното убийство на 23-годишната студентка Вероника Здравкова разбуни старопрестолния град

Автор: Здравка Христова

Велико Търново от няколко дни вече не е същият град. Привидното спокойствие в него изчезна след бруталното убийство на 23-годишната студентка Вероника Здравкова. Старостоличани се разбунтуваха срещу нехайството и бездействието на общината, държавата и полицията, които от десетилетия са слепи и глухи за състоянието на пътната отсечка, която пешеходците ползват като най-пряк път от града до железопътната гара. Точно на този участък на 1 март младото момиче загуби живота си, прибирайки се от работа.

Безжизненото й тяло, оплетено в корените на дърво до брега на река Янтра, бе намерено на 3 март. Три мъчителни за близките и приятелите й дни, в които все още искреше малка надежда, че Вероника може да е жива.
Момичето е от Никопол, учи магистратура във Великотърновския университет. Сигналът за изчезването й беше подаден от нейните родители на 1 март сутринта, след като няколко пъти безуспешно се опитвали да се свържат с нея през цялата нощ.

Какво се е случило във фаталната нощ все още не е изяснено. Следите по тялото и най-вече многобройните травми по главата карат криминалистите да мислят, че красивата Вероника е убита от удари с брадва или друг тежък предмет с остри ръбове. Целта на престъплението най-вероятно е грабеж, предполагат разследващите. Не е изнасилвана.
Стотици разгневени великотърновци се събраха в сряда вечерта (4 март) в центъра на града, до паметника "Майка България, за да изразят протеста си срещу насилието и отнемането на човешки живот.

Петко Ганчев е един от инициаторите за протеста. "Събираме подписка, която ще внесем в Общинския съвет, за да реши проблема с дългото неглижиране на опасни участъци в града, като този, където беше убита Вероника. Първото ни искане е по маршрута от жп гарата до Автогара Юг да бъде направено улично осветление и постоянно видеонаблюдение, а в тъмната част на денонощието да има полицейски патрул, когато пристигат влаковете. Хората трябва да се чувстват сигурни. Те вървят по този мост вече 40 години. Това ще бъде превантивна мярка, за да не се случват такива трагедии занапред по пътя от 300 метра", категоричен е той.

Подписката ще бъде заверена с мокър печат от нотариус и внесена в Общинския съвет на Велико Търново.
Пред събралото се множество колежка на убитото момиче от мебелния магазин, в който работи, разплакана вдигна некролога на Вероника и поиска смърт за смърт.

"Защо си отиде, мечтаеше, беше толкова енергична, кой посегна на това дете. Аз работех с нея и я обичах като дъщеря. Докога ще убиват децата на България?!”, ридаеше жената.
Студентите отдавна предупреждават, че основният път, по който се прибират до общежитията край ректората, е тъмен и опасен. Почти никога там не се виждат патрулиращи полицаи. И резултатът е налице.

Автобусите невинаги са решение, защото след 21 часа спират да се движат. Не всеки пък може да си позволи да плати на такси и много хора взимат решение на собствен риск да се прибират пеша. Общината, полицията и държавата отдавна трябваше да вземат мерки, а не да се чака да се случи трагедията, говореха един през друг великотърновци.
Много хора споделиха, че техни близки са били нападани и изнасилвани в района, където отнеха живота на 23-годишната Вероника.

От Гражданско сдружение ДНЕС разпространиха декларация, която е неразделна част от подписката. “Настояваме спешно за информация от полицията за режима, който прилагат за пребиваването в града на бездомници, скитници и криминално проявени без адресна регистрация. На мястото, където Вероника загуби живота си, от години има незаконни цигански катуни и никой не си мърда пръста да ги разчисти. Трябваше да има убийство, за да разгонят поне временно коптора”, посочи Виолета Белчева от ДНЕС. Протестиращите поискаха и ограничаване на достъпа до обществени места на психично болни по време на лечението им.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов спешно се разпореди за среща на всички заинтересовани институции по осигуряването на безопасността на района, където студентката беше зверски убита.
“Парцелите са държавна и частна собственост. Трябва да се иска съгласието на собствениците, за да се направи каквото и да е по обезопасяването на района. Всички съоръжения, които са изградени в това пространство преди 40 години, имат статут на временни. Трябва ни съгласие за постигане на цялостно и трайно решение”, посочи кметът в специално изявление.

Вероника Здравкова учеше магистратура в специалността "Управление на проекти" в Стопанския факултет на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". Със заповед на ректора проф. Пламен Легкоступ 5 март беше обявен за ден на траур в университета.


Вероника Здравкова при дипломирането й като бакалавър във ВТУ Родителите на убитото момиче минути след като безжизненото тяло беше извадено от реката в района на жп гарата

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки