Безплатен обяд (със санирането) няма


Безплатен обяд (със санирането) няма
Тук хората са недоверчиви, оплака се бургаският кмет Димитър Николов на Лиляна Павлова Снимка: зонабургас.бг
06 Март 2015, Петък


Във В. Търново възлагат накуп всички дейности преди изолацията. В Бургас неяснотите се множат

Автор: Здравка Христова Янко Георгиев

Общо 79 200 лева с ДДС е предвидила да плати Община Велико Търново за всички съпътстващи дейности по санирането на старите панелни блокове, преди да се стигне до лепенето на изолацията и смяната на дограмите. Става дума за конструктивното обследване, издаването на техническите паспорти на сградите, архитектурното заснемане, установяването на енергийна ефективност и сертифицирането на сградите за целия град. 

Тези дейности са от изключителна важност преди строителите да започнат работа с ремонта на инсталациите в общите части, смяната на дограмите, изолирането на мазета и покриви и поставянето на изолацията. 
Обществената поръчка бе обявена на 23 февруари, а документите на кандидатите ще бъдат отворени и разгледани в рекордно съкратени срокове – още на 9 март. 

От кандидатите се иска да имат на разположение екип от минимум шестима експерти - архитект, строителен инженер, електроинженер, инженер със специализация отопление, климатизация, вентилация, ВиК инженер и още един строителен инженер, който ще осъществява техническия контрол по конструктивната част.
Това обаче среща възражения сред специалистите.

„Налице е абсолютен прецедент - изпълнителят да върви заедно с контрола, което буди съмнения за пороци, да не го нарека далавера“, коментира пред "Десант" инж. Николай Николов от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.
Договорът се сключва за срок от 1 година, считано от датата на подписването му. Ако преди изтичането на този срок предвидената от общината сума бъде похарчена, то договорът ще бъде прекратен предсрочно.

В документацията към обществената поръчка е посочено, че водещ критерий за избора на изпълнител ще е бързината на работа. „Срокът за изпълнение на дейностите, предмет на техническите задания, е не повече от 60 календарни дни. Най-краткият предложен срок се оценява с максималните 100 точки", е записано в техническата документация за кандидатстването.

В града-витрина на ГЕРБ – Бургас, кампанията по санирането обаче удря на камък. Нещо повече, морският град е на опашката по реализацията на програмата по уж безвъзмездното саниране. Оказва се, че в сравнение с цялата страна, тук са най-малко желаещите да се обновят сградите, които обитават. Едва в края на миналата седмица в общината бяха подписани първите договори за обследване и реновиране на панелките.
Поради тази причина кметът Димитър Николов обвини бургазлии, че били прекалено "мнителни".

„Изпитваме трудности, все още голяма част от жителите не вярват, че всичко е безплатно, че няма да имат разходи по санирането. Бургазлии са подозрителни, някой прави антикампания, открихме брошури, че ще им се вземат апартаментите, което е лъжа. А пък община Бургас допълнително пое и задължението да благоустрои прилежащото пространство около първите десет блока, подали документи за саниране“, проплака градоначалникът пред журналисти на 28 февруари.

Освен жителите на морския град, му бяха виновни и местните строителни фирми. Които кой знае защо не проявяват особен интерес към обществените поръчки за конструктивното обследване на сградите, както и самото реновиране. А процедурата по избор на строители трябва скоростно да завърши до месец...
„Опасявам се, че няма да има голям наплив от строителните фирми, не повече от 60 от тях ще могат да започнат работа, зависи от подадените заявления. Идеята е една фирма да санира цял блок, за да може по-качествено и бързо да се приключи", продължи с жалванията си кметът.

След което размаха пръст към жителите на бургаските квартали и ги призова да не се поддават на внушения и да бъдат по-активни, защото средствата са ограничени и само първите, подали заявления, ще имат шанс да се възползват от облагите на програмата.
Защо обаче жителите на морския град не бързат да се възползват от предлаганата им промоция? Техните мотиви станаха ясни на общественото обсъждане на програмата за саниране в Бургас, на което присъства регионалният министър Лиляна Павлова.
На него масово хората изказваха тревогата си във връзка с някои неясноти по изпълнението й. Те са убедени, че „безплатен обяд няма” и че под една или друга форма ще бъдат ангажирани финансово с изпълнението на проекта.

Опасяват се и че, влизайки в т. нар. сдружения за участие в Националната програма за саниране, те ще бъдат натоварени и с други задължения. Например, ако някой не си плаща редовно за отопление и ток, то доставчиците биха могли да задължат останалите членове на сдружението да обезпечат вземането от длъжника със своето имущество.Назряват страхове и че ще се увеличи сумата, която ще трябва да плащат вече санираните панелки като данък сгради и такса смет, макар правителството да уверява, че това поскъпване ще е нищожно.

"Налозите ще се увеличат средно с 2 до 5 лева", опита се да успокои тогава хората Лиляна Павлова. После още смъкна летвата, като уточни, че в идеалния център на София и Бургас, с направени възможно най-луксозни подобрения по програмата, данъкът ще се вдигне средно с 1,61 лв. на годишна база, а такса смет ще скочи с 1 - 1,20 лв.
Според приетите от Министерския съвет методически указания сдружението не поражда други права и задължения за членовете му, освен конкретния предмет на дейност – получаване на безвъзмездна финансова помощ по програмата за саниране. Но хората таят небезоснователни подозрения, че ще им се поиска на някой следващ етап да участват и с парична вноска в сдруженията.

И действително в един от документите за създаване на сдружение на собствениците, има подобни съмнителни текстове. Един от тях гласи: „Сдружението отговаря за задълженията си с имуществото си. Средствата, събрани от вноски на членовете на сдружението във фонд „Ремонт и обновяване”, са собственост на сдружението.“ Според друг: „За задълженията на сдружението всеки негов член отговаря до размера на предвидените в устава имуществени вноски.“ Записано е и че „Всеки член е длъжен да прави имуществени вноски, когато това е предвидено в устава.“

Какво означава това на практика?
Тези текстове не се тълкуват еднакво от експертите, но сред тях има и такива, които са много категорични: „Собствениците не участват с никакви свои средства в едно такова сдружение – то се регистрира само за целите на програмата, а финансирането е безвъзмездно. И ако се появи изискване за участие с парични вноски, бъдете сигурни, че хората ще се откажат.“

Друга трудност в програмата за саниране е самото учредяване на сдружения на собствениците. Сложността идва от това, че всички притежатели на жилища в цялата сграда трябва да са единодушни и да удостоверят това с личното си присъствие и подписите си. А има блокове с по 8 - 10 входа със стотици апартаменти в тях, в които цялата организация и бумащина се движи само от домоуправителите и никак не е сигурно, че в неясно защо поставените съвсем кратки срокове за изпълнението на програмата, те ще успеят да се справят с всичко това, включително и с регистрацията на сдружението в общината.

Според съпредседателя на коалиция "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО" Валери Симеонов, много по-разумно е предвидените държавни пари за енергийна ефективност да се насочат към дребния и средния бизнес у нас, за да се развива по този начин икономиката.
„Ще дадем на гладните по една риба да изядат, а няма да ги научим да си я ловят сами. Трябваше да се намалят данъците, за да се стимулира инициативността на българина. Какви работни места ще се създадат сега?

През цялата история на социализма държавата не е правила на никого подарък, така че гражданите да не участват с нито стотинка. Това не ви ли озадачава? По този начин няма да има и никакъв контрол. Всеки, на когото ще му санират апартамента, ще мълчи дори и да види нередности“, отбеляза лидерът на "Национален фронт за спасение на България".
Той поставя и други въпроси по новата програма, като как например ще се санират жилищата на хората, които живеят в чужбина. Правителството твърди, че това ще става с пълномощно. Но ако близки и роднини нямат контакт с българския емигрант, тогава нали целият блок ще остане извън обхвата на програмата?

Никой не казва и как ще се процедира с вече поставени климатици, които никак не са малко. „Аз имам. Какво ще направят с него? Ще го разкачат ли? Кой ще ми зареди после фреона и кой ще плати за това 300-400 лева, колкото ще ми струва процедурата? Заради това нелепо бързане санирането ще бъде изпълнено от неквалифицирани кадри с некачествени материали. Най-вероятно ще се набират хора без работа и цигани. Моят съвет към правителството е много по-внимателно да харчи държавните пари“, категоричен е Валери Симеонов.


Първият блок във Велико Търново на ул.

В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Бойко
09.03.2015 15:44:13
0
0
На електронната страница на вестник "Атака"е направен подробен и компетентен анализ на цялата далавера.Това е още един начин за "целево финансиране"на някого и нищо чудно за продължение в стил КТБ-2.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки