Един урок от ФБР: Нужна е приемственост в борбата срещу престъпността


Един урок от ФБР: Нужна е приемственост в борбата срещу престъпността
Бойко Борисов много държи на похвалите от ФБР, ЦРУ, Европол Снимка: offnews.bg
06 Март 2015, Петък


Джеймс Коми има 10-годишен мандат и не се притеснява, че следващият президент на САЩ ще го смени с поправка в закона

Автор: Ани Петрова

Директорът на ФБР Джеймс Коми бе у нас на посещение просто така, по съседски. Поради близостта на България и САЩ, за която ще стане дума по-нататък, новият шеф на Федералното бюро за разследване дойде само за ден. Коми говори малко повече от час с премиера Борисов (който е бил на посещение в централата на ФБР и гордо държи снимка от визитата на страницата си във Фейсбук); видя се с главния прокурор Сотир Цацаров, но не и с министъра на правосъдието Христо Иванов; разговаря и с шефа на ДАНС Владимир Писанчев, но отникъде не изтече нищо повече от протоколна информация.

Престъпниците направиха света по-малък, особено чрез интернет, и в този смисъл САЩ и България са съседи и трябва заедно да направим така, че никой да не може да избяга от отговорностите. Това каза директор Коми след разговора си в Министерски съвет с премиера Бойко Борисов. Очаквано в изявленията на Коми и Борисов преобладаваха общите констатации за добро сътрудничество, но все пак се разбра, че има провеждащи се в момента общи операции на български служби и органи с ФБР.

"Ще продължи добрата работа, която имахме и с предишния директор и (новият директор) ще бъде добър наш приятел в общите операции, в които действаме с ФБР и в момента", каза премиерът Бойко Борисов, цитиран от "Фокус". Джеймс Коми допълни, че в началото на неговия 10-годишен мандат е важно да се осигури приемственост и двамата с Борисов са обсъдили тази необходимост. Новият шеф на ФБР изрази надежда да продължи продуктивната връзка с нашите служби за сигурност. По думите му, "важно беше в началото да посетя България, защото работим заедно във всички сфери на действие на ФБР, важни и за САЩ, и за българите".

Джеймс Коми изтъкна, че по време на мандата си директорът на ФБР трябва да стои независимо от политически влияния и да изпълнява функциите си в борбата срещу киберпрестъпленията, организираната престъпност и много други престъпления професионално и неполитизирано. След което допълни: "Знам, че премиерът Борисов също мисли като мен, сигурен съм, че ще се връщам много пъти, връзката ни ще бъде много силна с България".

Освен това директор Коми похвали неотдавнашни съвместни разследвания срещу киберпрестъпления и организирана престъпност, като подчерта ангажимента на ФБР да подкрепи усилията на България в реформирането на съдебната система, утвърждаването  на върховенството на закона и справянето с корупцията на всички нива на управлението.
След срещата между главния прокурор Сотир Цацаров и директора на ФБР Джеймс Коми бе съобщено, че са били обсъдени мерките за борба с тероризма и противодействие на корупцията.

Като акцент в разговора главният прокурор отбеляза належащата необходимост от приемане на ново антитерористично законодателство, съобразено с новите заплахи в световен мащаб.
Цацаров представил и антикорупционните мерки, предложени от държавното обвинение и решението от преди седмица на правителството за създаването на нов координиращ орган за борба с корупцията. На срещата в Съдебната палата е присъствала и г-жа Марси Рийс, посланик на САЩ в София.

Директорът на ФБР Джеймс Коми се ангажирал с възможността за практическо обучение на български прокурори за борба с тероризма.
Работна среща с госта от САЩ проведе и  председателят на Държавна агенция „Национална сигурност" (ДАНС) Владимир Писанчев. След разговора бе съобщено, че Писанчев и Коми са отчели резултатите от сътрудничеството между ДАНС и ФБР с акцент върху постигнатото по линия на противодействие на финансовите престъпления и в частност по отношение на легализирането на "мръсни" пари, както и на престъпления, свързани с измами с банкови карти.

Обсъдени били и направленията на бъдещото сътрудничество между двете партньорски служби. Общо е разбирането, че е необходимо засилване на обмена на информация във връзка с двупосочното движение на чуждестранни бойци до и от зоните на конфликт в Близкия изток и противодействието на кибератаки. Наблегнато било и на дейностите по противодействие на корупцията.
Ако не сте разбрали достатъчно за конкретиката на тази работна визита, както и за аргументацията на обещанието за нови такива посещения, не търсете „повредата” в своя телевизор.

По традиция за посещенията на шефовете на американските специални служби, както и на ФБР, където и да е по света, се говори с малко протоколна информация и с повече догадки, произтичащи от конкретния политически момент и съответните горещи точки в региона.
Най-вероятно няма да научим за какво точно е дошъл у нас директорът на ФБР Джеймс Коми, прогнозира в навечерието на визитата Цвета Маркова – бивш ръководител на Държавната комисия за сигурността на информацията. 

Маркова обаче припомня някои "опорни точки, които хвърлят известна светлина върху неговия бекграунд", като това, че през 2004 г. Коми отказва на администрацията на президента Буш – младши да даде достъп до трафичните данни на гражданите без разрешение на съдия. В тази връзка Цвета Маркова допуска, че аферата „Червеи“ би могла да бъде част от коментарите и разговорите, които ще се водят между директора на ФБР и представителите на българските власти.

„Не възлагам никакви особено големи надежди на тези разговори, защото както ФБР, така и България, българската правна система, имат своите особености и не би могло да се очаква директно пренасяне на някакъв опит или някакви чисто практически ползи от това посещение”, казва още Цвета Маркова. Тя изтъква още един интересен момент от биографията на Джеймс Коми, свързан с неговото членство в Съвета на директорите на HSBС през 2013 г., и избора на тази банка като една от банките-дилъри, които ще реализират заема от 16 млрд. лева.

Като цяло, според Цвета Маркова, в случая с посещението на Джеймс Коми у нас, налице е един, по думите й, протоколно любезен отказ за предоставяне на по-конкретна информация, а може би и за подготовката на събития, които предстоят.
Преди седмица бившият служител в НСО полк. Николай Марков коментира, че директорът на ФБР Джеймс Коми идва, за да разреши шпионски скандал у нас.
Пробита е системата за национална сигурност, част от информацията се ползва от друга държава. Случаят "Червеи" също има общо с това. Има хора от високите политически етажи – поне двама, които трябва да бъдат обвинени в държавна измяна, заяви Марков в студиото на TV7.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки