Пореден протест срещу бежанците в Харманли


Пореден протест срещу бежанците в Харманли
Протестиращите се обявиха против дискриминацията срещу българите
06 Март 2015, Петък


„Да се затвори границата с Турция и всички пришълци, изповядващи исляма, да се екстрадират от страната”.

Автор: Янко Георгиев

Това бяха част от исканията на хората от Харманли, включили се в протеста срещу нелегалните имигранти, които са настанени в лагера в града.
Протестът бе организиран в социалните мрежи през почивните дни. „В този бежански лагер, вместо да има българи от Украйна, има нелегални имигранти, които храним от собствения си джоб”, недоволстваха събралите се пред сградата на кметството. „Така, както е тръгнало, скоро границата ще е край Пловдив”, допълниха още те. Изчисленията на протестиращите показват, че в Харманли на всеки трети българин се пада по един имигрант.

Мотото на протеста този път бе „Да спрем дискриминацията на българите в България!"
Организаторите му твърдят, че на границата никой не проверява бежанците, които пристигат. Достатъчно било устно или писмено те да удостоверят своята принадлежност, за да получат бежански статут в България. Проучванията показват, че преминаващите границата ни са различни по етническа принадлежност и вероизповедание, и със сигурност 80% от тях не са сирийци и не бягат от размирни зони.

Друго, което бе изтъкнато, е, че около 70% от бежанците получавали преводи на всеки 2 седмици между 500 и 1000 евро. Служители в офиси за бързи преводи разказали, че тези средства постъпват от Великобритания, Германия и Франция и се траншират от Близкия изток, преминават през няколко държави, докато се изгуби първоначалният източник. Ако е декларирано, че се изпращат от роднина на лицето - те са непроследяеми и не подлежат на контрол от Министерство на финансите, обясниха недоволстващите.
Протестиращите отново повдигнаха и въпроса за вечерния час в лагера, където са настанени около 2000 души.

„Имигрантите се движат свободно из града, извършвайки непристойни действия на публични места и нарушавайки обществения ред. Властите не предприемат нужните мерки, затова те се чувстват безнаказани. За което съдействат и редица неправителствени организации, а също така и служители на самия лагер”, обявиха участниците в протеста.
Че има „нещо гнило в Дания“ стана ясно и след последвалите рокади в ръководствата на бежанските лагери. Буквално часове след протеста бе отстранен шефът на харманлийската база Марко Петров. Същото е положението и с Георги Марков, който досега бе начело на центъра в свиленградското село Пъстрогор. Официалният мотив на ДАБ за уволненията е, че и на двете места били констатирани редица нередности.



Гранична полиция откри 70 нелегални имигранти на ГКПП Капитан Андреево. Бежанците са от Сирия, Иран, Ирак и са били хванати в автобус с румънска регистрация. Такъв случай като този досега не сме имали, коментират гранични полицаи. Заради голямата им численост някои от тях били насядали по земята, натъпкани един до друг.

Статистиката на МВР сочи, че само за първите два дни на тази седмица са хванати над 120 нелегални имигранти. Във вторник шестима са заловени при опит да преминат незаконно границата в района на село Щит. По-късно гранични полицаи са задържали още 17 души край Чернодъб. В товарен влак са били открити още около 30 нелегални пътници.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки