Населението ни се топи като при война


Населението  ни се топи  като при война
Гледка от Странджа, най-обезлюдената българска територия - път за никъде, каруца, празна...
06 Март 2015, Петък


През тази седмица излезе новина за актуалните данни на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ за населението по света.

Автор: Илияна Христова

Според анализа на американците, в България живеят 6 924 716 души, което нарежда страната на  103-то място  сред 240 държави и общности. Правят впечатление няколко неща.
Първо, че данните на ЦРУ са доста по-близо до реалните от тези на нашия Национален статистически институт (НСИ). През 2011 г. българската държавна статистика преброи 7.3 млн. българи, а още тогава се знаеше, че сме под 7 млн.

Сега НСИ отчита 7.2 млн, т.е. с 300 000 повече от американците. Макар да имаме забележка по повод способността на ЦРУ да изчисли бройката до последния човек, трябва още веднъж да отчетем, че данните им са по-близо до истинските.
Второ, възниква въпросът защо НСИ не дава вярна информация. Защо крие, че сме под 7 млн.? Актуални са две обяснения, най-вероятно верни и двете – от една страна, не е удобно да се казва такава неприятна истина, а от друга -  и самото преброяване на НСИ е под всякаква критика.

Анкетьор в циганските гета например трудно влиза. Помним също, че голяма част от българите се преброиха електронно. Подобно дистанционно броене, при което анкетираният лично попълва данни, винаги крие рискове подаваната информация да е невярна.
Третият извод е най-тревожен. Ужасен, плачевен. Изводът се съдържа в една друга класация на ЦРУ - по показателя "прираст на населението" (-0.83%). Показателят онагледява раждания, смъртност, както и емиграция, с което България се нарежда на 229-о място от 233 държави в света.

Няма шега – най-назад сме, сред най-трагичните и ненадеждни страни. На последно място е Сирия, която преживява война и е напускана от милиони бежанци.
Какво повече може да се добави? Умираме ли? Отговорът засяда в гърлото. Трудно може да се предприемат мерки, без да го осмислим.


В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
pensioner
06.03.2015 20:45:12
0
0
Живели са на кръстопътните Балкани
мизи и траки,македонци и славяни.
Сега от тези горди племена,
останали са само имена.

По съдове от техните могили,
гадаеме какво са яли,пили.
Но друго нищо май не е останало,
освен могилите и жертвените камъни.

.........................................
.......................................
.......................................

И скоро на съдбовните Балкани,
България поредно празно име ще остане.
Страна с народ без вяра,без морал и без култура.
От роми,турци и номенклатура.

А в скобки,като тъжна епитафия,
ще пише /ТЕРИТОРИЯ НА МАФИЯ/
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки