Оставката на Веселин Вучков е буря в чаша с вода, засега…


Оставката на Веселин Вучков е буря в чаша с вода, засега…
Те вече не са в един отбор
06 Март 2015, Петък


Надали е случайно, че Борисов и парламентът бяха изправени на нокти точно в деня, когато у нас бе шефът на ФБР

Автор: Борислав Михайлов

Оставката на вътрешния министър Веселин Вучков е планирана, политически режисирана и извършена с хладнокръвие, с каквото се провеждат отдавна подготвяни активни мероприятия. Нейната цел не е разклащането на второто правителство на Бойко Борисов, а взривяване на имиджа, който Борисов гради вече повече от 10 години пред американските специални служби.

Това е и причината, поради която тази оставка бе огласена точно в деня, когато у нас бе на посещение новоизбраният директор на ФБР Джеймс Коми. А също и обяснението за гневния изблик на самия Борисов по време на общата му пресконференция с президента на Азербайджан Илхам Алиев – независимо че по това време българският премиер вече знаеше, че медиите ще го атакуват с въпроси за оставката на Вучков и дали не се чувства зависим от шефовете на тайните служби у нас.

От 1 септември 2001 година, когато с указ на президента Петър Стоянов о. р. майор Бойко Борисов е назначен на длъжност Главен секретар на МВР и е повишен в звание „полковник“, та до ден днешен за него е от особена важност оценката на партньорските служби, похвалите от ФБР, ЦРУ и Европол, признанието, че е професионалист в полицейската работа и надежден партньор. 

Това обяснява както защо премиерът Борисов си изпусна нервите при въпросите за оставката на вътрешния министър, така и защо нещата се случиха точно на този 4 март.
На практика с по-малко от десет изречения, в гнева си Борисов изрече редица особено важни констатации, които казват повече за политическата обстановка и коалиционното управление, отколкото можем да намерим например в анализите на политолозите за първите 100 дни на правителството.

Например, че отношенията с коалиционните партньори (разбирайте: преди всичко с Реформаторския блок) не вървят, а самият Борисов е атакуван с ченгеджийски номера.
"В деня, в който шефът на ФБР идва в България по покана на ДАНС, да се повдига този въпрос (за оставката на Вучков) след като няма точка в дневния ред на правителството, след като на тридневно посещение у нас е стратегически важен президент с всичките си министри - г-н Алиев… те ме занимават с ченгеджийски номера! Те ме занимават с дребнички проблеми. Да ме карат да се обяснявам (…). И точно в него ден ми се сервира това нещо. Това политически правилно ли е? Подкрепящо правителството ли е това? Изнудване ли е?”, изригна Борисов пред смаяния президент на Азербайджан.

Но на Илхам Алиев тепърва му предстоеше да разбере болките на домакина си.
„Нима не съм доказал: колко директора на ФБР, на ЦРУ, на "Сикрет сървис" дойдоха и от тази маса казаха колко добре са работили с мен вече 15 години. Нима в парламента има някой по-голям разбирач за службите или какво да се направи с МВР и кой колко струва там? Нима заслужавам в днешния ден да ми правят тези номерца?", продължаваше тирадата си българският премиер.

След което обясни, че досега партньорите в управлението вече 4 пъти са го изправяли на нокти – и всеки път е могло правителството да падне, за да се стигне до днешния ден. – „Вместо да се стегнат да работят там, в най-важния ми ден, когато цялата ми концентрация е там, те ми задават гатанки".

Кулминацията на премиерския гняв дойде след въпрос дали Владимир Писанчев и Светлозар Лазаров не „държат” Борисов с компометиращи документи.
"Ако разбират по-добре от мен, ако считат, че могат по-добра стабилност да излъчат в България, ако си мислят, че някой с приказки „Те го държели” ... от една година, ако са ме държели, щяха да ме съсипят. Държели ме, за… шлифера, да речем!", завърши премиерът.

Версия 1: ДПС държи премиера за шлифера

Казаха го мнозина политолози и анализатори, някои от които защитават тази хипотеза от години.
„Борисов говори, че никой не го държи за шлифера, но аз си мисля, че точно за шлифера го държат. Думите му са самоиздаване, това е логиката” коментира по БНТ социологът Кънчо Стойчев. – Вижте, в момента ни се прожектират комикси. Ние живеем в ненормална обстановка и среда, а циркът е зад сцената. Май забравяме как една банка беше изядена и кой помогна”.

Става дума за промененото отношение на премиера към главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и към шефа на ДАНС Владимир Писанчев, които бяха избрани на постовете си с подкрепата на ДПС, а нежеланието на Борисов да ги махне се превърна в основна, макар и формална причина за оставката на Веселин Вучков.
Политологът Огнян Минчев бе още по-категоричен в твърдението си, че съществува такава зависимост.

„Броени дни след гласуването на рамковия заем от 16 млрд. в Народното събрание стана ясна цената, на която ДПС подкрепи законопроекта – съхраняване на водещите фигури на корпоративно-търговската мафия начело на службите за сигурност в България”, написа Минчев в профила си в социалната мрежа „Фейсбук”. Според политолога министър Вучков е постъпил достойно, като се е оттеглил. По думите на Огнян Минчев „продължава мъртвата хватка на мафията върху българското общество и държава, а на правителството ще му бъде все по-трудно да имитира „реформаторство“…

„Следващата подобна криза ще направи неизбежен избора между настоящото мнозинство или „гъвкаво мнозинство“ между ГЕРБ и ДПС. Вторият вариант ще вкара страната в спиралата на дългосрочна и всеобхватна криза с липса на алтернатива”, прогнозира Огнян Минчев.

Макар и не толкова директно, подобна хипотеза сподели и политологът Александър Маринов, който също заподозря наличието на външна политическа поддръжка за оставката на Вучков – но не от страна на ДПС, а на други сили в управляващата коалиция. Маринов попита на глас защо министърът на вътрешните работи предприе такъв ход, след като имаше съвсем ясно становище на премиера, че засега не желае да се извършват такива стъпки.

Предполагам, че има някакви по-сложни и невидими пластове на противопоставяне и някаква конкуренция вътре в средите на ГЕРБ, както и между ГЕРБ и други сили в управляващата коалиция”, заяви Маринов.  Той прогнозира, че оставката може да усложни отношенията между Борисов и тези политически среди, които стоят зад хода на Вучков.
„Той не е такава партийна фигура, която може да си позволи да се опълчи сам срещу премиера, тоест някой го е окуражил. Предполагам, че Борисов ще разбере откъде идва това „клатене на лодката”, отбеляза Александър Маринов.

Версия 2: Невъзможност за реформи в МВР

„Според мен Веселин Вучков е изчакал нарочно знаков момент и начин да подаде тази оставка, търсейки максималния ефект. Неслучайно се прави днес в деня на посещението на ФБР, на самото заседание на правителството. Прави се с желанието за максимално отиграване на красота. Веселин Вучков е осъзнал, че няма да има силите да направи промените, които е желаел в МВР и просто е търсел изход”. Това коментира директорът на „Галъп” Първан Симеонов пред „Фокус”.

Според него до този момент кадровата политика на Бойко Борисов показва, че той се стреми да приобщава потенциалните си външни противници, а най-много като че ли цели да запази мостовете с ДПС. „Тези мостове вероятно са му нужни в продължението на политическата му кариера, което може да е президентско”, каза още Първан Симеонов.
Социологът прогнозира още нещо, което се случи буквално часове след коментара му.

Първан Симеонов предположи, че с оставката си Веселин Вучков ще се превърне в по-ярка политическа фигура, която ще бъде ползвана за знаме от страна на хората, които споделят ценностите на протестите от миналата година и говорят за модела „кой?” – разбирайте „Протестна мрежа”.
Малко по-късно действително от „Протестна мрежа” коментираха, че оставката на министър Вучков е следствие от неразградения модел „кой?” и обявиха, че свикват на следващия ден протест пред Министерски съвет в защита на подалия оставка вътрешен министър.

„Ако оставката на Веселин Вучков сигнализира някакво блокиране на реформите в сектор „Сигурност”, това би означавало по-сериозни проблеми в управляващата коалицията”, смята политологът Даниел Смилов. Според него тази оставка и най-вече светкавичното й приемане от страна на премиера се разминава с политическата логика. Която освен всичко друго, поне според промените, които ГЕРБ заяви и провежда в секторите „Сигурност” и „Вътрешни работи”, изисква смяната на хората,  които остават по местата си, докато Вучков вече е министър в оставка – главният секретар на МВР и шефа на ДАНС.

Версия 3: Политическа игра за публиката

Ако не се касае за игра между министър Вучков и премиера Бойко Борисов, то тогава аз оценявам оставката като изключително достойно действие, като достоен жест и принципно поведение от страна на министър Вучков. Това коментира бившият шеф на разузнаването и депутат в 37-то и 41-то НС Димо Гяуров.

По думите му проблемът със смяната на Лазаров и Писанчев е по-дълбок и има политически корени. „Това се вижда от раздразнението на самия премиер, който директно прави връзка с намеците за евентуална негова зависимост от ДПС. Всъщност става дума за вътрешнокоалиционни отношения и за бъдещето на кабинета”, изтъкна Гяуров.
„Може би действително става дума за опасения, за обвинения в задкулисна поддръжка. Като че ли премиерът Борисов е длъжен да отговори на този въпрос”, смята бившият депутат от ДСБ.

Важно е да се отбележи, че политиците и анализаторите не са единодушни дали оставката на министъра на вътрешните работи вещае нови трусове в управляващата коалиция и правителството, но пък сякаш са на едно мнение, че незаменими хора няма.
Както и в това, че Борисов е доказал умението си да променя дори ключови лица в правителството буквално в движение – поне така беше предишния път.  Между другото, бившият вътрешен министър Цветанов е прав, когато казва, че оставката на Вучков не е факт, докато не бъде приета от парламента.
Що се отнася до реформите в МВР – те се отлагат за пореден път, но дано да е временно. Ако питате дали Цветан Цветанов би се върнал в МВР, то отговорът на бившия министър е „Твърдо не!”.

Анализирай това
„Професионалният прочит на тази оставка е, че премиерът Бойко Борисов чрез нейното приемане отново застава на страната на "чантаджиите" в МВР.
Оставката на Вучков обаче не застрашава кабинета. Застрашена е само реформата в МВР. Очевидно е, че Борисов не иска да уволни главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и шефа на ДАНС Владимир Писанчев, защото има договорка с ДПС, която изпълнява.“
Минчо Спасов, председател на Комисията по вътрешна сигурност в 40-ото НС


В категории: Анализи , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
pensioner
06.03.2015 21:09:34
0
0
Вътрешния министър постъпи достойно,видя че не може да извърши реформи в МВР без да настъпи главата на змията - ДПС и се отегли.Бойко върви по пътя на Костов,гони мъжете които му казват истината в очите и се обгражда с фусти,които го гледат влюбено в очите.ЦРУ знае много добре кой е Борисов,но докато играе по свирката им ще го търпят.Ако Бойко изпълни заканата си да стане президент,това ще е края на България!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки