in memoriam


in memoriam
06 Март 2015, Петък


На 9 март от 11.30 ч. в храм „Св Богородица“ в Бургас ще се отслужи панихида в памет на нашия приятел и колега, талантливият журналист и писател Валентин Фъртунов.


Той  е роден на 15 август 1957 г. в Бургас. Възпитаник е на Английската езикова гимназия в града, завършва висшето си образование в СУ „Свети Климент Охридски“. До 1990 г. работи като кореспондент на вестник "Народна младеж".
Има над четири хиляди журналистически публикации, включително във вестниците "Антени", "Земеделско знаме", "Учителско дело", "Горско дело", "Полет" и списанията "Общество и право", "Отечество", "Криле" и други. Пише злободневни теми по геополитически въпроси от първия брой на националния опозиционен в. „Десант”, от април 2009 г. През 1990 г., в съдружие с поета Николай Искъров, основава издателство „Делфин прес“. Валентин Фъртунов се впуска в белетристиката още в края на осемдесетте години на 20 век.
През 2005 г. излиза новият му високотехнологичен геополитически трилър „Операция Vox Dei“, а малко след това и романът „Бастет“. Двете книги се вписват в новия за българската литература жанр на трилъра. Неговите романи имат категорична социална ангажираност и запомнящи се герои при шеметно темпо на повествование и невероятна наситеност с драматични конфликти.
В края на 2007 г. авторът ненадейно сменя жанра и издава „Мистерия по Рождество”, една класическа мистерия, но сериозно подплатена и със социална гротеска.
През 2011 г. за пръв път влиза в политиката като учредител и член на партия „Национален фронт за спасение на България“. Той бе един от членовете на националния политически съвет на формацията. Общински съветник от групата на НФСБ от 2011 г.
До неочакваната си кончина Валентин Фъртунов подготвяше за печат следващия си роман, който щеше да се казва „Афтършейвът на дявола”. Времето не му стигна. На 9 март 2014 г. почина в дома си в с. Твърдица.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки