Парламентарна победа за ПФ: Три месеца мораториум върху износа на дървесина


Парламентарна победа за ПФ: Три месеца мораториум върху износа на дървесина
Народното събрание наложи тримесечен мораториум върху износа на дървесина по настояване на парламентарната група на коалиция „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“
06 Март 2015, Петък


Спирането на незаконната сеч бе една от точките в програмата на патриотите, които те настояваха да залегнат в приоритетите на правителството

Автор: Анна Александрова

Новата парламентарна седмица след почивните дни, натрупали се покрай националния празник, започна повече от инфарктно. Този път изненадата, донесла и напрежение в сградата на Народното събрание, дойде от редовното заседание на правителството. На него министърът на вътрешните работи Веселин Вучков подаде оставка, която аргументира с невъзможността да смени шефовете на ДАНС и ДАТО, както и главния секретар на МВР, въпреки вече влезлите в сила промени в Закона за МВР
.
В тази богата на драматични събития сряда не липсваха и добрите новини. Народното събрание наложи тримесечен мораториум върху износа на дървесина. Това е парламентарна победа на коалиция „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“. Спирането на незаконната сеч бе една от точките в програмата на патриотите, които те настояваха да залегнат в споразумението за подкрепа на правителството.
В мотивите се посочва, че мярката е свързана с безразборната сеч и наводненията като последица от нея. Както и че на пазара на дървесина цари хаос с договорите за добив и доставка.

Тримесечният мораториум влиза в сила веднага след обнародването му в "Държавен вестник". Докато трае забраната, ГЕРБ ще внесат законодателни промени срещу незаконната сеч.
Депутатите от Патриотичния фронт подкрепиха предложените от БСП промени в Кодекса за социално осигуряване, които предвиждат замразяване на възрастта и стажа за пенсиониране и възможност за ранно пенсиониране срещу по-ниска пенсия. При първото гласуване проектът мина, но бе поискано прегласуване, след което законопроектът не събра нужната подкрепа, макар и само с няколко гласа.

В законопроекта се предвиждаше възрастта за пенсиониране да се замрази за неопределено време на 60 години и 8 месеца за жените и 63 години и 8 месеца за мъжете и осигурителен стаж 34 години и 8 месеца за жените и 37 години и 8 месеца за мъжете. Предлага се още възрастните, на които не им достигат до две години за пенсия, да могат да се пенсионират с по-ниска пенсия с до 0,4 процента на месец.
ГЕРБ отказаха да подкрепят проекта с мотива, че за влизането му в сила ще са нужни 120 милиона лв. допълнително в бюджета на НОИ.

Ще възкръсне ли проектът „Набуко”?

България ще настоява пред Европейската комисия за възстановяване на проекта "Набуко". Това обяви министър-председателят Бойко Борисов след срещата си с президента на Азербайджанската Република Илхам Алиев, който бе на официално посещение у нас. Двамата разговаряха за енергийния проект, както и за сътрудничеството между държавите в транспортната инфраструктура, туризма, спорта и културата.

„Ние искаме да размразим проекта "Набуко" и по-точно частта му през България. Страната ни е изключително лоялен член на Европейския съюз и изпълни всички законови разпоредби на Третия енергиен пакет. Затова заедно с президента Алиев ще отидем и ще представим проекта за възстановяване пред Европейската комисия“, съобщи премиерът Борисов.

.„В сегашната ситуация има реален шанс азерски газ, включително и от терминала за втечнен газ в Гърция, да минава през нашата територия за съседни държави. Какъв по-голям аргумент можем да имаме към Европейската комисия? Азербайджан няма санкции, Азербайджан е стратегически партньор. Не виждам проблем да заявим нашия интерес и съответно по Южния газов коридор и интерконекторите, които правим, България да не бъде изолирана", коментира Борисов.

"Това е 100% диверсификация", каза още министър-председателят. По думите му става въпрос за запазване на българския национален интерес – "да не бъдем заобикаляни, тръбите ни да бъдат пълни с газ и да получаваме транзитни такси".  „За мен няма никакви пречки и се надявам в лицето на Европейската комисия да срещнем пълна подкрепа”, допълни Бойко Борисов.

От своя страна президентът Илхам Алиев заяви, че Южният газов коридор е важен за Азербайджан и страната участва много активно в този проект. Алиев подчерта, че Южният газов коридор е най-големият проект на Азербайджан в Европа. Президентът отбеляза, че отношенията с България се намират на най-високо равнище, за което спомагат и здравите политически връзки.

„Азербайджан предложи няколко инициативи, проекти, които получиха подкрепа от европейските структури. Надявам се, че азербайджанско-българските отношения ще се развиват интензивно. Много се радвам, че България участва в този проект и вече получава азербайджански газ. Надявам се, че в бъдеще страната ви ще стане транзитна, която ще транспортира азерски газ за други държави в ЕС”, заяви президентът Алиев, цитиран от пресслужбата на МС.

Поредна мисия на МВФ

В сряда започна и пролетната мисия на Международния валутен фонд у нас. Това е първото посещение на ръководения от Мишел Шанън екип след кризата с Корпоративна търговска банка.
Последното посещение на мисията на Международния валутен фонд у нас беше през юни миналата година, само десетина дни преди Корпоративна търговска банка да бъде поставена под специален надзор. Тогава експертите дадоха положителна оценка на банковата ни система и я определиха като стабилна и добре функционираща.

Представителите на Фонда идват у нас малко след като парламентът одобри договорите с банките –  посредници, които ще помагат на страната ни да поеме дълг от 16 милиарда лева за следващите три години.
Обикновено представителите на МВФ правят преглед не само на държавните финанси, а и на пенсионната система. Обещанието на управляващите е до края на този месец да има консенсус за това как да изглежда пенсионната реформа.

Освен че трябва да се стигне до споразумение за това как да нарастват възрастта и стажът за пенсиониране, управляващите трябва да намерят решение и на въпроса за втората пенсия. Тяхната идея е, ако изберем да се осигуряваме в НОИ, парите да се съхраняват в Сребърния фонд.


В категории: Политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
българофил и еврофил'''
10.03.2015 15:41:35
0
0
НЕ МОГА ДА ПРОУМЕЯ ЗАЩО АРТИЯТА ПФ НЯМА ГОЛЕМИ УСПЕХИ, А ИЗБОРИТЕ .А ТЯ Е НАЙ ПАТРИОТИЧНАТА ПАРТИЯ.ЩО ЗА ПАТРИОТИ СМЕ БЪЛГАРИТЕ КАТО ГЛАСУВАМЕ ЗАДРУГИ ПАРТИИ КОИТО НЕ СА ПАТРИОТИЧНИ КАТО АТАКА ,БДЦ,РБ КБ.ИЕ СМЕ В ГРУПАТА ПАРТИИ В ЦИВИЛИЗОВАНА ЕВРОПА ЕС ,НО НЕ НИ ПРЕЧИ ДА ЗАЩИТАВАМЕ И ОТСТОЯВАМЕ ИНТЕРЕСИТЕ НА БХЛГАРИЯ ,А НЕ НА САЩ,РУСИЯ,ТУРЦИЯ,ИЗРАЕЛ ,УКРАЙНА КНР КАТО НЕ СМЕ ПРОТМВМТЯХ НО СЛЕД БЪЛГАРИЯ.БЪЛЕТЕ ПЪРВО БЪЛГАРОФИЛИ ,А СЛЕД ТОВА ДРУГОФИЛИ
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки