Каква част от новия дълг ще отиде за авто- и жп магистрали


Каква част от новия дълг ще отиде за авто- и жп магистрали
С какви пари ще се довърши АМ „Хемус“, при положение че почти всички европейски средства за пътища ще отидат за доиграждане на АМ „Струма“ (на снимката)
05 Март 2015, Четвъртък


Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт изпрати писмо до Бойко Борисов, Лиляна Павлова и Владислав Горанов с искане да предоставят информация



каква част от средствата, предвидени в новия дълг, смятат да похарчат за строителството на автомагистрали и каква част ще отидат за строителството на железопътни линии в България.
В писмото се казва още: „Категорично се противопоставяме на определянето единствено на автомобилните пътища за стратегически инфраструктурни проекти.

На заглавната страница на Национална компания стратегически инфраструктурни проекти като основна цел е поставено „успешното и ефективно финансиране, проектиране, изграждане, управление, поддържане и ремонт на АМ „Струма”, АМ „Хемус” и АМ „Черно море”. От това съдим, че железопътната инфраструктура не се разглежда като стратегически приоритет от българските правителства, независимо че е с основен приоритет за Европейския съюз.

Настояваме Министерски съвет да обяви публично дали със средства от заема ще бъдат покрити задълженията на държавата към БДЖ, които самото Министерство на транспорта признава, че са над 300 млн. лв.
Нека вземем за пример участъка на АМ „Хемус” от Ябланица до разклона за Плевен/Ловеч (60 км). Той ще струва 434 млн. без ДДС (малко над 4 млн.евро на километър), без да е ясно с какви пари ще бъде финансиран, при положение че почти цялата сума за пътища за следващия програмен период по ОП „Транспорт” 2014-2020 г. ще трябва да се похарчи за доизграждането на АМ „Струма”.

Ако ще се взима дълг, за да се строят автомагистрали, за които няма необходимият трафик, е редно това да се каже на всички български граждани, за да няма последващи изненади, че ще бъдат въведени тол такси (пътни такси) по пътищата, които може и да надхвърлят широко споменаваните от министър Лиляна Павлова 10 ст./км.

Гражданска инициатива за обществен релсов транспорт


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки