Закаляване през зимата


Закаляване през зимата
05 Март 2015, Четвъртък


През зимата хората прекарват повечето си време затворени между четири стени. В същото време не можем да се отървем от настинки.


Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

Възможно ли е и през този сезон да се провеждат закалителни процедури?
Ивайло Диамандиев,
Разград

Зимата е време на грипове и простуди. Колкото по-закален е нашият организъм, толкова по-лесно и без последици преминават те. Ако сме започнали да се закаляваме през лятото – добре. Ако не сме, през зимата не е късно да наваксаме. Важното е да помним, че трябва да започнем с по-леко натоварване, като постепенно увеличаваме дразнителите.

Ето един конкретен план за зимно закаляване. Добре е да започнем да правим гимнастика сутрин, при това с голо до кръста тяло. След това можем да предприемем обтриване с хладка вода. Също с хладка вода можем да измиваме краката си вечер преди лягане. Полезно е да правим и гаргара със студена вода. Много полезни са и редовните разходки на открито (особено в планина). Те също трябва да преминават при постепенно натоварване. Екипировката ни трябва да бъде добра – да сме със здрави обувки, които не пропускат, и да обличаме дрехи от естествена материя.

Началото на закалителната серия можем да поставим с обтриване на тялото с влажна кърпа. Нужен ни е половин-един литър вода. За да засилим дразнещия ефект, в нея можем да сложим 2-3 ч.л. готварска сол. А още по-добре – силен одеколон.  Обтриването става след физическите упражнения. Извършва се с бързи, резки движения в продължение на три до пет минути. Материята на кърпата трябва да е груба. След това тялото трябва да се избърше със сух плат, също груб, като кожата се търка, докато се зачерви.

Много полезно е също така да прекарваме колкото може повече в планината, защото там през белия сезон слънцето ни изпраща много повече ултравиолетови лъчи, отколкото през лятото. Ако прибавим към това и необикновено чистия и йонизиран въздух, ще се уверим колко много плюсове има зимното закаляване.
То обаче трябва да се провежда системно и последователно. Преди да пристъпим към закалителните процедури, тялото ни трябва да е леко затоплено. Не бива да се преохлаждаме, напротив, процедурата трябва да завършва с активизиране на кръвоотока, с леко порозовяване на кожата.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки