От Лион до Македония в колибата на мис Стоун


От Лион до Македония в колибата на мис Стоун
„Един странен обичай. Цар Фердинанд минава през пленените турски знамена“
04 Март 2015, Сряда


Парижкият всекидневник Le petit journal е следял събитията в България още от началото на XIX век

Автор: Жан Соломонов

Ако ви е попадал  „Братовчедът Понс” на Оноре дьо Балзак или поне „Този странен занаят” на Богомил Райнов, не може да не сте разбрали, че ровенето в праха на старите битаци не е търговия, а неизлечима болест на духа. Затова в емиграция, веднага щом „лопатата ми хвана вода”, тоест отбих някак грижите за насъщния, по навик се запътих към неделните пазари за вехтории.

В Лион, където се бях установил да живея, те са като всичките си събратя по света. Може да се намери някой рядък диамант, ала е доста трудно. Но понеже не търсех оригинални писма на Наполеон до Жозефина, започнах да ровя в старите вестници. Професионална деформация, не ще и дума. Така попаднах на Le petit journal (в превод „малкия вестник“), който започва да излиза в Париж някъде в началото на ХІХ в. Всекидневник с тираж един милион!

В неделното си издание на първа и на осма страница вестникът помествал цветна гравюра със събитието на седмицата. За колекционерите французи това е раят. В него има илюстрация на убийството на Максимилиан в Мексико, на процеса срещу кап. Драйфус, прокопаването на Панамския канал и какво ли не още.
Ровех безцелно из всичко това, когато една неделя от купа изскочи... „Убийството на министър Белчев в София”!

Четях и не вярвах на очите си.

Продавачът сви рамене и подхвърли: „Дай десет!” Бързо мушнах под якето съкровището си и като подавах банкнотата, прочетох по мъката на лицето му: „Що му не  казàх 50 на тоя балама!”  Е, с времето успяхме да си оправим сметките...
В къщи грижливо изгладих през влажна попивателна хартия овехтялата страница, сложих я в целофан и зачаках с нетърпение следващата неделя. Уви, пазарите за тези старини в Лион са много, ала вестниците с тематика България – малко.

Втория си брой – с гравюра, озаглавена „Посичането на Стефан Стамболов” – купих от букинистите край река Сена. Зачетох се в малката дописка, която придружава задължително всяка илюстрацията, и отново мислено свалих шапка на незнайния си колега (дописките и илюстрациите така и не са подписвани, б. а.).  Липсваше само името на файтонджията Мирчо и бележката „И твоят ден ще дойде, тиранино”, която вечерта някой поставил под бесилото на майор Паница. Но другото беше хванато без грешка само в десет реда. 

С втория вестник манната небесна престана да пада. Минаха два месеца. Нищо! А ходех по антиквариатите, и то как ходех! Само че жена ми започна да се изнервя...
Не знам защо, но в добрите семейства било прието в неделя съпругът да излиза със семейството си на кино, на разходка или на сладкарница, а не да се завира по най-въшкавите пазарчета на града!

Изведнъж там, където най-малко очаквах – на тавана на една стара къща, която събаряха наблизо, намерих още два броя: с „Посещението на княз Фердинанд в Париж” и „Мис Стоун сред македонските разбойници” (става въпрос за т. нар.  афера с отвличането на американската мисионерка Елън Стоун и помощничката й – Катерина Цилка от Банско, от чета на ВМОРО през 1901-1902 г., б. р.).

Сега вече и жена ми се запали. Колежка от университета ми е все пак! Филолог би ли подминал такова нещо? Та започнахме да ходим на „лов” заедно.
Другият, истинският лов, както и рибарлъкът, останаха някъде в спомените отпреди колекционерския ми период.
Накрая един колега, като видя, че от мен вече нищо не става, щом и в петък вечер мястото ми в бистрото е все празно, даде ценен съвет. Да дам обява, че търся тези и тези вестници в нещо като българския „Продавалник”. 

И стана тя каквато стана

Обаждаха се хора, които много сериозно настояваха да ми продадат броя с потъването на „Титаник”, въстанието на бурите, земетресението в Мадагаскар и какво ли не още.
Само един човек, видимо също колекционер, ме покани на чаша бира у дома си и ме остави да подбирам в един кашон. Той  пък се оказа филателист и смених един брой, който май беше с илюстрацията „Мъжът отива на война, а жена му остава до ралото”, за серия марки с Юрий Гагарин от  ученическия класьор на сина ми.

Останалите броеве дойдоха капка по капка. Главно от битаците. На някои им казват „Изпразни тавана” – в определен ден хората изкарват пред къщите си каквото не им трябва: покъщина, дрехи, сервизи и пр., които продават за жълти стотинки.
При тях шанс винаги има. Но истинските антиквари не са много и между тях скоро стана ясно, че онзи, високият (все пак си пазя и акцента), събира френски вестници с български картинки.

И цените им станаха съвсем специални. Пазарлъкът върви, разбира се, но до едно място. Накрая, след  около десетина години, на читателя сигурно са му се сторили като месец, събрах двадесет и един броя. С цели пет повече от градската библиотека на Лион!
Справих се и с каталога – други издадени такива нямаше. Сега вече можех да си отдъхна. От някои броеве дори се сдобих с по два екземпляра.
Изпратих един от двойните броеве на НВ Симеон II, който ми благодари любезно с един съвет: „Според мен, мястото на тези вестници е в България!”.

Така й сторих.
Извадих си фотокопия за така скъпата ми колекция, а оригиналите занесох при първото си посещение в Националния военноисторически музен в София. Ако някой иска да ги види, трябва да ги търси там, където има още много, далеч по-свидни неща за бойната ни слава.


Корица на Le Petit Journal с илюстрация на срещата на турския военен министър Назим паша с ген. Михаил Савов по време на Балканската война „Посичането на Стефан Стамболов” „Мис Стоун сред македонските разбойници“

В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки