Изложби на оръжия бележат честването на Трети март


Изложби на оръжия бележат честването на Трети март
Експонати от изложбата в Бургас Снимка: Община Бургас
03 Март 2015, Вторник


В парламента се намират ножът на Васил Левски и сабята на Христо Ботев, а в Бургас могат да бъдат видени автентични униформи на четници от Априлското въстание

Автор: Десант

Пистолетите на едни от най-големите наши революционери и бунтовници – Г. С. Раковски, Панайот Хитов, Ильо войвода и Тодор Каблешков, в момента се намират в сградата на Народното събрание. Арсеналът е гарниран и с няколко знакови хладни оръжия – ножът на Васил Левски и сабите на Христо Ботев и на Велчо Атанасов, инициатор на кръстената на негово име завера, извършена във Великотърновския край през 1835 г.
Безценните оръжейни реликви от Националния военноисторически музей са изложени в парламента по повод националния ни празник Трети март. Експозицията, посветена на 137-та годишнина от Освобождението на България се казва „Свобода и национално съзнание".

Освен личните оръжия на видните ни борци за свобода, в изложбата са включени и много репродукции на картини, посветени на национално-освободителното движение и изграждането на съвременната българска държава.
За Трети март Община Бургас пък подрежда в Културен център „Морско казино“ друга подобна експозиция, озаглавена „Оръжието на българите в борбите за национално освобождение".

В първия й раздел са представени оръжията на българина през Възраждането, използвани в борбите за национално освобождение. В изложбата може да се видят образци на кремъчни и капсулни пушки и пистолети, ятагани, овчарски ножове, ками и каракулаци. Най-интересният експонат е капсулна ловна пушка, подарък от Васил Левски на Парашкева Вълчева – касиер на революционния комитет във великотърновското село Русаля, както и документи и снимки на нейни наследници.

Рядък експонат е капсулна пушка с интересна украса на приклада – съчетание на български и африкански орнаменти, явяващи се доказателство, че българските майстори са произвеждали оръжие за народите от Северна Африка!
Показани са още хайдушка носия, четническа униформа от Априлското въстание, копия на четнически байрак от 1875 г. и знаме на четата на Филип Тотю. Вторият раздел съдържа огнестрелно и хладно оръжие от Руско-турската война, униформи и копие на Самарското знаме.

Най-интересни експонати са карабината „Шаспо", изключително рядката пушка „Бердана № 1“ и пушкалото „Бердана № 2", а също и първият образец на легендарния револвер „Смит и Уесън".
Сред експонатите са наредени и основните пушки на турската армия – „Снайдер" и „Пибоди-Мартини".

В третия раздел са изложени оръжия, използвани в Сръбско-българската война, Балканската война, Първата и Втората световна война. Интересни образци от това време са късоцевен пистолет „Овчарска карма", използван в Илинденско-Преображенското въстание, и рядък екземпляр пушка „Уинчестър" от 1892 г. Има и много гравирани оръжия - "Парабелум"- първият пистолет, официално приет на въоръжение в Българската армия, гравиран "Зауер", пистолетът с дървен кобур-приклад "Маузер" К 96, руските картечни пистолети "Шпагин", "Судаев", както и немският картечен пистолет "МП-40". В деня на Освобождението входът за експозицията ще е свободен.


Част от експозицията в сградата на парламента  Снимка: 24 часа

В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Марта
03.03.2015 11:56:06
0
0
Послучай националния празник това ли е най-подходящата ви тема? Друга мелодия вече пеете, защо така?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки