С поредица от възстановки Национално дружество „Традиция” отбелязва Освобождението


С поредица от възстановки Национално дружество „Традиция” отбелязва Освобождението
Старинни оръжия и облекла представиха в Генерал Тошево
03 Март 2015, Вторник


В дните около Националния празник Трети март и 137-годишнината от Освобождението на България от турско робство, възстановчиците от Национално дружество „Традиция”

Автор: Пламен Николов

ще предложат вълнуваща среща с историята за жителите на три града в Северна България.
Един от най-добрите военноисторически клубове в България – „46-ти пехотен Добрички полк” ще пресъздаде посрещането на руските войски в Провадия. Интересна и сравнително малко позната е историята за спасителя на Провадия, чието име е... Осман бей. Така се е наричал турският чиновник, който е изпълнявал длъжността мюдюрин на градчето по време на Руско-турската освободителна война.

Някои твърдят, че майката на Осман бей била българка, но това не е доказано. По време на войната из Североизточна България върлували башибозушки и черкезки шайки, които плячкосвали българските села.
Такива банди се навъртали и край Провадия. В края на януари Долнодунавският отряд на генерал Аполон Ернестович Цимерман освобождава Хаджиоглу Пазарджик (дн. Добрич) след няколкодневни кръвопролитни сражения.

Турската войска отстъпва към Варна и Провадия, където командването поискало да изгори складовете с храна, за да не ги остави в ръцете на настъпващите руси. Осман бей категорично се противопоставил, знаейки, че ако се унищожат складираните продукти, населението е обречено да гладува до края на зимата, а тя тогава била изключително сурова.

Още по-безкомпромисен е бил турският управник с башибозуците и черкезите. Когато разбойнически дружини започнали да се навъртат край града с явното намерение да се саморазправят с българското население в него, Осман бей застава пред тях и отсича, че ако припарят към Провадия, ще излезе срещу тях със заптиета си, а ще въоръжи и мирното население, за да не им позволи да пакостят на града и жителите му.

Когато пристигат руснаците, Осман бей ги посреща заедно с ликуващото българско население и предава ключа на руския генерал Манзей с думите: „Аз опазих града, пазете го и вие”.  Живата картина от посрещането на руските войски в Провадия ще бъде пресъздадена в центъра на града. В строеви марш, превъплътили се в кубански казаци, възстановчици от „46-ти пехотен Добрички полк” ще преминат през централните улици, за да участват като почетен караул на панихидата в памет на загиналите за свободата на България.

Предвидено е влизането в града и на конен разузнавателен руски ра-зезд, както и посрещане на генерал Манзей. Организатор на събитието е Община Провадия.
На 1 март Регионалният клуб „34-ти пехотен Троянски полк Троян – Априлци” към НД „Традиция” за пръв път ще проведе зимна бойна възстановка. В живи картини реконструктори от цялата страна ще пресъздадат преминаването на Троянския проход от отряда на генарал Павел Карцов и боевете при Орлово гнездо.
В началото на януари 1878 г. Троянският отряд на Карцов в изключително тежки зимни условия  - огромни преспи и снежни бури, се изправя срещу 6 турски табора, отбраняващи прохода.

След тридневни боеве турците са обърнати в бягство, а русите се насочват към Кърнаре, преодолявайки по пътя суровата балканска зима. Театър на „бойните действия” по време на възстановката е местността Беклемето, а първата пушка се очаква да гръмне около 10:30 ч.

Навръх националния празник през очите на жителите на старопрестолния Велики Преслав за втора поредна година ще „възкръснат” събитията около освобождаването на града им от турско робство и  боевете край село Светлен. Организатори на събитието са Общината в старата столица и Регионален клуб „Седми Преславски клуб”, който също е сред елитните формирования на Национално дружество „Традиция”. В бойно поле ще бъде превърнат площадът в центъра на Велики Преслав.

На 137-годишнината от Освобождението на България от турско робство бе посветена и нетрадиционната среща с историята, която РК „46-ти пехотен Добрички полк” предложи на жителите на китното добруджанско градче Генерал Тошево в началото на седмицата.
Инициативата бе на Общината със съдействието на Историческия музей в града. Възстановчиците представиха исторически оръжия от личните си колекции и облекла, изработени по автентични образци.

В нетрадиционния урок по история, на който присъстваха десетки деца от местните училища, бяха обхванати времената от хайдушкото движение през националноосвободителните борби и Руско-турската война до Първата световна война.
Посетителите имаха възможност да видят различни системи и образци огнестрелни оръжия – кремъчни и капсулни пистолети и пушки (бойлии, евзалии и шишанета), армейско въоръжение, патронно и магазинно огнестрелно оръжие, револвери.

От хладните оръжия бяха показани ятагани, хайдушки бойни ножове (каракулаци и аккулаци), щикове, армейски тесаци. Превъплътени като персонажи от съответния исторически период възстановчиците дадоха възможност на генералтошевци да се докоснат до миналото.


Възстановчиците от РК „46-ти пехотен Добрички полк” ще пресъздадат влизането на руските войски в Провадия

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки