Наше дете отбеляза успех в математиката


Наше дете отбеляза успех в математиката
Цветелина Карамфилова
03 Март 2015, Вторник


Цветелина Карамфилова от Кърджали е единственото българче, успяло да реши изключително сложна задача в американското списание „School Science and Mathematics“.

Автор: Десант

Това съобщиха от управата на СОУ „П.Р.Славейков“, където момичето учи в 9-и клас.
Другите читатели, изпратили правилните решения, са учители, студенти и ученици от САЩ, Румъния, Испания, Хонг Конг и Испания.
Списанието е предназначено главно за учители, издава се в 8 броя годишно от Централната асоциация на учителите по науки и математика в САЩ. Към раздела със задачите в него Цветелина се е насочила след препоръката на  учителя си по математика в училището Вълчо Милчев.

След малко повече от месец тя ще участва в ученическата секция на Пролетната конференция на Съюза на математиците в България. Форумът е насрочен за първите дни на април в СОК „Камчия” на брега на Черно море.
Преподавателят й Вълчо Милчев пък е бивш журналист, но  публикува по света научни статии по математика. Последната му публикация е от миналия месец в специализирано издание в Канада, което е световен лидер в тази област.

„Още едно  приложение на среднохармоничната отсечка“ е заглавието на научната статия на Милчев, който е учител в най-голямото учебно заведение в региона. Преводът на английски език е дело на студентката Гюлбеяз Ахмед, която е бивша негова ученичка и участничка в школата му по математика. „Crux Mathematicorum“ е едно от специализираните издания на Канадското математическо общество.
То излиза на бял свят вече 39 г. и е с авторитет на едно от най-реномираните математически списания в света за  гимназиално и бакалавърско ниво.

От 2013 г. се печатат по 10 броя годишно, които се разпространяват и в електронен вариант, посочи учителят. Той е създател на първия частен вестник в Кърджали, а после кореспондент на всекидневниците „Континент“ и „Стандарт“, но преди години се отказва и се завръща към математиката.
Над 25 са общо публикациите на Милчев и неговите ученици в математически списания в България, САЩ, Канада, Русия и Испания. През 2013 г. бе отпечатана и книгата на преподавателя „Линейно-рекурентни редици и диофантови уравнения от втори ред” – разработка върху задачи от международни и национални олимпиади.

Изданието вече е в препоръчителния списък за извънкласните школи по математика в България. Последната му публикация е уникално съчетание между геометрия и теория на числата, коментират математици, запознати с материала. Доказано е едно ново приложение на среднохармоничната отсечка – направени са геометрични конструкции с редиците на Фибоначи, на Лукас и на Пел. А статия на Мария Петкова, бивша ученичка на СОУ „Петко Рачов Славейков” в Кърджали, намери място в препоръчителната литература в специализирания руски сайт по геометрия в раздела по комбинаторна геометрия.


В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Една майка
04.03.2015 01:47:30
0
0
Цветелина и многото други български деца, които жънат такива успехи сред другите деца на света, са ГОРДОСТ ЗА БЪЛГАРИЯ!Поздравления, пожелаваме още успехи на българските деца и българските учители!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки