Не закъснявайте със сеитбата на граха


Не закъснявайте със сеитбата на граха
02 Март 2015, Понеделник


Желателно е тя да се проведе в края на февруари или началото на март

Автор: Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ-БАН

Градинският грах (Pisum sativum) е едногодишно растение. То принадлежи към семейство бобови (Fabaceae). Произхожда от Средна Азия и като градинска култура е отглеждан от древността. По българските земи грахът е бил познат преди фасула. Лехи с него имало в градините на Версай, където е бил част от менюто на френските крале. Днес грах се отглежда на много места по света. В Европа  водещи по производството му са Франция, Великобритания, Белгия, Русия, Унгария и др.

Грахът има редица ценни качества. Зърната му са богати на белтъчини (25-30%), съдържат желязо, цинк, фосфор, калий. В сурово състояние е богат на витамин С, съдържа витамини от група В. 
Той е непретенциозна студоустойчива зеленчукова култура. Пониците му понасят отрицателни температури до минус 4-6оС, а в по-късни фази - до минус 8оС. Оптималната температура за развитието му е 18 – 20оС, като тези над 25оС му се отразяват неблагоприятно.

Грахът е влаголюбива култура. Развива се добре, когато съдържанието на влага в коренообитаемия почвен слой е над 70% от ППВ (пределна полска влагоемност). Към нея растението е с най-високи изисквания през генеративния етап от развитието си - през фазите бутонизация, цъфтеж и формирането на чушките. През този период засушаването, високите температури и ниската атмосферна влажност имат негативно влияние върху добива.

Грахът се развива добре върху глинесто-песъчливите почви с неутрална реакция. Не понася засоляване. Като всички бобови култури, и той обогатява почвата с азот, освобождава рано площите и е добър предшественик на зеленчуковите култури. На даден участък грахът не трябва да се сее след себе си по-рано от 5-6 години, а също така и след другите бобови култури (фасул, леща, бакла). Добри негови предшественици са окопните култури - картофите, цвеклото, царевицата и др.. 

Основната обработка на площите, предвидени за засяване с градински грах, се извършва през есента, след прибирането на предшественика, на дълбочина 25 см. Предсеитбените обработки включват култивиране и брануване на дълбочина 8-10 см.
Грахът е култура с къс вегетационен период и към хранителните вещества в почвата има сравнително малки изисквания. Добивите от него значително се повишават при внасяне на фосфорни торове с основната обработка на почвата през есента. Торене с комбинирани минерални торове се налага, когато грахът се оглежда на бедни почви.

Сеитбата на градинския грах е желателно да се проведе при първа възможност в края на февруари-началото на март. От изключително важно значение  е използването на качествени обеззаразени семена с висока кълняемост. Грахът не понася дълбока сеитба – оптималната дълбочина е 5-6 см. В личното стопанство тя може да се извърши по няколко начина:

- гнездова сеитба – в едно гнездо се поставят 4-5 семена на дълбочина 5-6 см при разстояние 60 см между редовете и 30 см  между гнездата
- лентова сеитба – редуват се ленти с 2, 3 до 4 реда в лента. Разстоянието между редовете в лентата е 15-20 см, а между лентите 50-60 см..
- редов посев с 20 см разстояние между редовете и 10 см вътре в реда.

Основните грижи през вегетацията ключват 1-2 плитки окопавания, с които се унищожава конкурентната плевелна растителност и борбата с граховия зърнояд. Първото окопаване на граха е в началото на вегетацията, при височина на растенията 5-6 см, а второто – две седмици по-късно.
Грахът като ранна пролетна култура е добре обезпечен с влага, натрупана през есенно-зимния период. Поливане се налага само при по-късни сеитби и в години с климатични аномалии - суха пролет и екстремно високи температури.

За борбата с граховия зърнояд се препоръчват две пръскания - първото в началото на цъфтежа, второто - 7-8 дни след първото. Подходящи инсектициди за борба с граховия зърнояд са: Децис 2,5 ЕК – 0,05%, Вазтак Нов 100 ЕК – 0,02%,  Суми Алфа - 0,02%, Карате Зеон 5 КС – 0,02%  и др.
Градинският грах се прибира в технологична зрелост, преди втвърдяване на семената, обикновено от края на май  до средата на юни, в зависимост от сорта и сроковете на сеитба. Беритбата се извършва поетапно, през 2-3 дни, като започва от долните етажи на растенията.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки