Компенсират стопани по схемата за пропаднали площи


02 Март 2015, Понеделник


Шест милиона лева ще получат земеделските стопани по Държавната схема за компенсиране на земеделски производители с напълно пропаднала реколта


заради неблагоприятните климатични условия през 2014 г., реши  Управителният съвет на ДФ „Земеделие”.
Одобрените за подпомагане площи са над 200 000 дка. Те са били заети със зърнени култури, спанак, кориандър, лешници, орехи и др. и са унищожени на 100% от осланяване, наводнения, бури и градушки.

Компенсацията за плодове и зеленчуци, тютюн и култури, различни от зърнени и фуражни или зимна маслодайна рапица, е в размер на 80% от производствените разходи.
Подпомагането за тях ще бъде изплатено до края на 2015 г. Стопаните, при които на 100% са унищожени зърнени и фуражни култури, както и зимна маслодайна рапица, ще получат обезщетение в размер на 50% от производствените разходи.

Плащането за тях ще бъде извършено на два транша – 60% от сумата ще бъде преведена до края на настоящата година, а останалите средства – през 2016 г. Стопаните, чиито площи са напълно пропаднали, но не са били застраховани, ще получат 50% от полагащата се компенсация за съответния вид култура.
Производителите на плодове и зеленчуци пък ще получат 35,22 милиона лева по специално разработена схема за подобряване на качеството на българската продукция. Средствата ще се отпускат по линия на директните плащания.

Схемата се прилага от кампания 2012 и изцяло се финансира със средства от Европейския фонд за гарантиране на земеделието от бюджета на ЕС. Подпомагането има за цел да насърчи производителите да следят приоритетно за качеството на предлаганите на пазара плодове и зеленчуци.
За кампания 2014 са регистрирани 3 635 кандидати за подпомагане по тази линия. От тях най-голям е броят на производителите на череши – 552, следват производителите на праскови – 534 и на полски пипер – 483.

Общият размер на сумата за специфично подпомагане на качествени плодове и зеленчуци е 35 219 912 лв. Финансиране ще получат производители на ябълки, кайсии, череши, праскови, домати, краставици и пипер, като подпомогнатата продукция е общо 219 770 тона.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки