Губим 131 милиона евро за селското стопанство


02 Март 2015, Понеделник


Парите са останали неусвоени от приключилия вече период на ПРСР за 2007-2013 г.


Около 131 милиона евро не са усвоени по Програмата за развитие на селските райони, съобщи зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев при обзора на 100-те дни на управление на аграрното министерство.
Тези средства няма как да бъдат прибрани от еврофондовете и похарчени, но имаме ясен план-график за изплащане на нетната сума на субсидията за тази година, така че да няма загуби за стопаните, добави Грудев.

Той обясни, че по правилото n+2 през 2015 г. в страната ни трябва да влязат около 400 млн. евро. Парите са по ПРСР за изтеклия вече период 2007-2013 г., но ще стигнат до тези бенефициенти, които успеят нацяло да приключат проектите си най-късно до средата на годината. От 1 юли се очаква окончателно одобрение на ПРСР за следващия програмен период 2014-2020 г. На практика програмата ще стартира още през април т. г. с мерките за биологично земеделие, животновъдство и други, посочи още Грудев.

ПРСР, разработена от агроминистерството, беше върната от ЕК с над 400 забележки, които ние отстранихме и преправихме основно бюджета, припомни министърът на земеделието и храните Десислава Танева.
"В одобрената от Министерския съвет и изпратена на Европейската комисия „Програма за развитие на селските райони 2014-2020“ са изпълнени всички поети ангажименти за увеличаване на бюджетите за биоземеделие, за инвестиции и за малките земеделски стопанства", заяви тя.

Към средата на годината ще отворим и мярката "Млад фермер", коментира министърът. Вече са готови и са предложени за обществено обсъждане и наредбите, чрез които ще се прилагат и първите мерки, които ще бъдат отворени по ПРСР 2014-2020.
Първият прием ще бъде за компенсаторните мерки в ПРСР, свързани с биологичното земеделие, агроекология и Натура 2000. В края на март ще бъде отворена мярка 4.1 „Инвестиции в земеделските стопанства“, а към средата на годината и мярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски производители“.

Над 1,8 милиарда лева директни плащания, национални доплащания за животни, пари от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) тръгнаха от началото на нашия мандат, отчете Танева.
За 100-те дни от управлението на новото правителство са актуализирани и два закона - Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и Закона за подпомагане на земеделските производители, които уреждат кампанията за директните плащания и ползването на пасищата и мерите.

„С измененията се въвежда задължителното правно основание за ползване на земеделските земи, както и правото животновъдите да ползват пасищата с предимство“, коментира още министър Танева.
Във връзка с кампанията за директните плащания вече са декларирани 3,35 млн. ха земеделски земи с правно основание за ползване, докато през миналата кампания те са били 2,9 млн. ха.

Танева коментира и ситуацията във връзка с наложените от руското ембарго рестрикции за износа. Министърът заяви, че за подкрепа на сектора са подготвени нормативни промени, с които се улеснява достъпът на малките фермери до пазарите.
„Нашето предложение в тази връзка е за изменения в Наредбата за директни продажби, както и в Наредбата за специфичните изисквания при производството, съхранението и транспортирането на сурово краве мляко и изискванията за търговия и пускане на пазара на мляко и млечни продукти. Те са готови и са публикувани на сайта, но за да бъдат факт, трябва да се одобрят и от ЕК“, каза Десислава Танева.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
04.03.2015 01:58:44
0
0
Губим също много и от вашите гласове "ВЪЗДЪРЖАЛИ СЕ", има случаи, когато това значи "ДА"! Много съжалявам, че гласувах за вас, грешка, никога повече! Целта ви е била да се докопате до властта за лично удовлетворение от властолюбие. Поне Симеонов и Каракачанов правят такова впечатление.Значи гласувахте за войната? И за българското заробване!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки