„ Вагнер в една вечер“


„ Вагнер в една вечер“
Елизабет Стрид и Даниел Брена са звездите на пловдивска сцена
01 Март 2015, Неделя


Световни звезди на пловдивска сцена

Автор: Веселин Максимов

Световни оперни звезди, чийто репертоар е най-вече от произведения на Рихард Вагнер, пристигат в Пловдив на 28 февруари. От 19 часа в Градския дом на културата с глас ще омагьосват почитателите на класическата музика сопраното Елизабет Стрид и тенорът Даниел Брена.

Концертът се нарича „Вагнер в една вечер“, а в програмата е включена музика от паметните опери на композитора „Зигфрид“, „Валкюрия“, „Залезът на боговете“ и „Летящият холандец“. Диригент е маестро Иван Ангелов. Елизабет Стрид е утвърдена звезда от Вагнеровия фестивал в Байройт. Това не е пръв пловдивски гастрол за нея, публиката я познава от мултимедийното представление “Полетът на валкюрите“, по време на летния фестивал Opera Open.

Следващата роля на великолепната шведка е в новата продукция на „Зигфрид“, която предстои да бъде поставена в Лайпциг – родния град на гениалния германец. Нейните ангажименти за участие във Вагнерови опери са запълнени чак до 2017 година. Тогава тя ще е Зиглинде в операта в Чикаго.

Тенорът Даниел Брена е американец. Определението за него в списание „Таймс“ е "един от най-младите и най-убедителните изпълнители на Зигфрид в момента".
През януари и февруари тази година той пее в мечтаната от всички свои колеги „Ла Скала“ в Милано, във „Войниците“ и рядко има представление, в което публиката не го изпраща станала на крака. С тази опера той е получил и световно признание на фестивала в Залцбург.

Творческият му календар включва предстоящи гостувания на сцените в Прага, Ню Йорк и Вашингтон. Маестро Иван Ангелов е гостуващ диригент в най-престижните европейски и световни оперни театри и концертни зали. Идеята да събере творчеството на титаничния Рихард Вагнер в само двучасов концерт е изцяло негова.
Всички, които харесват опусите на немския гений, разбират какво предизвикателство е това, предвид огромното тяхно времетраене, всяка по над три часа.


Рихард Вагнер

В категории: Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки