Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра  с новини от света
27 Февруари 2015, Петък


Да вдигнем поглед към небето – и в буквалния, и в преносния смисъл


Екшън в израелски самолет заради... евтин шоколад

Видео с конфликтна ситуация в самолет на израелските авиолинии Israir стана едно от най-гледаните в интернет мрежата. По думата на стюарда на този полет, група израелци досаждали през цялото време на другите пасажери. Ситуацията излязла извън контрол, когато екипажът, следвайки инструкциите, решил да прекрати продажбата на безмитни стоки, за да има възможност да обслужи другите пътници на борда.

Цялата разправия настъпила заради желанието на една от израелките да си закупи шоколад, за което получила отказ от обслужващия персонал. В клипа се чува как стюардът  заплашва агресивната еврейка, че няма да долети до Варна, закъдето се бил запътил аеропланът. По-късно той обяснява, че това не е било заплаха. Просто, съобразно инструкциите, екипажът бил длъжен да съобщи за конфликта на наземната служба, за да изпратят оттам полиция при кацането на аероплана. Затова буйстващите пасажери били предупредени, че вместо във Варна може да попаднат в полицейския участък на летището в морския ни град.

Както съобщават израелските медии, когато самолетът кацнал в България, разбунтувалите се пътници били предадени на правоохранителните органи на варненския аеропорт, но не последвали никакви превантивни мерки по отношение на тях.


Безпилотни самолети кръжаха над Париж

Няколко безпилотни летателни апарати (т.нар. дронове) са били забелязани в понеделник през нощта в небето над Париж. Както съобщава в. „Фигаро“, най-малко пет дрона са били наблюдавани да кръжат над редица туристически обекти като Айфеловата кула, Дома на инвалидите, площад „Конкорд“ и дори над американското посолство, разположено недалеч от Елисейския дворец.

Опитите на полицията да изчисли местоположението на операторите на безпилотните машини, които ги управляват от земята, приключили безславно  - без да постигнат успех. Но заради облитането на амбасадата на САЩ е започнало разследване по случая. Органите на реда не изключват акцията да е била предварително планирана.

Дроновете се носели из въздуха от полунощ до 6 ч. сутринта на височина от 100 до 300 м.
Това не е първият подобен случай в небето над Париж. В средата на януари един такъв летателен апарат бе забелязан над Елисейския дворец. Той така и не можа да бъде прихванат.
Инцидентът предизвика особена тревога у френските служби за охрана, отчитайки неотдавнашното нападение на терористи, извършено във Франция.


Слънчевото затъмнение ще тества европейската енергосистема

В обявената за Международна година на светлината - 2015, предстои да наблюдаваме грандиозно събитие на небосклона – пълното слънчево затъмнение в деня на пролетното равноденствие. На 20 март то ще потопи в сянка цяла Северна Европа.

Още в края на миналата година експерти предупредиха, че това ще е безпрецедентно изпитание за европейската енергосистема. „Сянката, която ще надвисне над Европа през март, ще доведе до значително снижение на работата на фотоволтаиците“ - съобщи в началото на ноември 2014 г.  шефът на френската корпорация RTE Доминик Майяр.
„Според нашите изчисления, мощността на електроенергията ще се намали с цели 30 000 мегавата в цяла Европа, което може да се сравни с падане на температурите с шест градуса по Целзий в продължение на половин час“ - отбеляза тогава той и поясни, че във връзка с това RTE планира координирането на резервна мощност с други оператори от европейската енергийна мрежа.

Този понеделник представители от енергийния сектор на Стария континент отново предупредиха, че „рискът от инциденти не може да се изключи напълно“.
„В рамките на 30 минути производството на слънчева енергия ще намалее от 17,5 гигавата до 6.2GW и след това да се повиши отново до 24.6GW. Това означава, че в рамките на 30 минути системата ще трябва да се адаптира към промяната на -10GW товар до + 15GW.
По време на последното голямо слънчево затъмнение в Европа през 1999 г. добиваната от слънцето енергия покриваше само 0,1 на сто от цялата добивана електроенергия. Оттогава обаче слънчевите генератори вече дават 10,5 на сто от тока на Европа.


Турският президент не се къпе в народна любов

Последното социологическо проучване на нагласите преди предстоящия парламентарен вот в Турция обърна представите за любимеца на народа, който убедително печели победи с ислямистката си партия. Данните сочат, че 76,8% от анкетираните се противопоставят на президентската власт. Звездата на държавния глава е напът да залезе...
Изследването обхваща 3840 души в пряк контакт с анкетиращите.

Сред тях 69,7% са убедени, че правителството и президентът Реджеп Ердоган оказват планиран натиск върху медиите, 30,3 на сто са онези, които не допускат това да е възможно. Зададени са и въпроси, свързани с разрешаването на проблемни теми като тези за заточения на остров Имралъ кюрдски лидер Абдуллах Йоджалан, ПКК и държавното разузнаване МИТ. Отрицателен отговор са дали 76,1% от запитаните. Докато едва 23,2% харесват президентската система, 76,8% се обявяват категорично срещу нея.

Поддръжниците на управляващата партия на справедливостта и развитието (ПСР) обаче озадачават с високия процент на отрицанието си спрямо властта на държавния глава – 62% от анкетираните дават негативен отговор. Анкетата персонализира изследването на рейтинга на настоящия президент Реджеп Тайип Ердоган с въпроса „Мислите ли, че с времето Ердоган става все по-авторитарен и повече използва лостовете на натиска?“.

Положителен е отговорът на 68, 9%, а извадката за подкрепящите ПСР достига едва 25,7%.
Изводът за бита и поминъка на домакинствата също е особено тревожен – 67,3% заявяват, че живеят изключително тежко, а други 48,6% - че са на ръба на оцеляването. Сред всички анкетирани 21,2% са трайно безработни, въпреки официално декларираните от властите под 10%.


Територията, която ще засегне слънчевото затъмнение – с червено са указани областите, където ще се наблюдава пълната му фаза, повече от 90 % от слънчевия диск ще се скрие в областите в оранжево, а в жълтите зони не по-малко от 40 % на Слънцето ще бъдат покрити от Луната Графика: timeanddate.com Реджеп Ердоган вече не е любимецът на турския народ

В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки