Наши евродепутати бранят правата на българската общност в Македония


Наши евродепутати бранят правата на българската общност в Македония
27 Февруари 2015, Петък


Във вторник в Европарламента бяха гласувани поправки към резолюция по повод доклада на ЕК за напредъка на бившата югославска република


Комисията по външни работи на Европейския парламент гласува на 24 февруари 2015 г. поправките към резолюцията относно доклада на Европейската комисия за напредъка на бившата югославска република Македония през 2014 г.
Българските евродепутати Ангел Джамбазки, Андрей Ковачев и Сергей Станишев – членове на Комисията по външни работи и на Делегация в Съвместния парламентарен комитет ЕС-Бивша югославска република Македония, се включиха активно в работата по резолюцията за Република Македония. От общо 296 изменения, 30 бяха внесени от Ангел Джамбазки, Андрей Ковачев – 17 и Сергей Станишев – 11.

Работата на нашите представители в Европарламента се увенча с успех, тъй като бяха приети важни текстове, отнасящи се за българската общност в Република Македония. Голяма част от измененията, предложени от българските евродепутати, бяха включени в компромисните текстове като например този, в който Европейският парламент призовава за напредък в двустранните отношения с България с цел да се постигне сключването на споразумение за добросъседски отношения.

Резолюцията насърчава и усилията за съвместното честване на общи исторически събития и личности със съседните държави членки на ЕС.
В друг параграф евродепутатите изразяват сериозните си опасения за нарастващото междуетническо напрежение и езика на омразата в Македония и призовават всички политически партии и граждански организации активно да насърчават и да защитават фундаменталните права на всички граждани, независимо от техния произход и идентичност.

Освен това, бе включен и текстът, изразяващ съжаление, че откритото заявяване на българска идентичност и/или етнически произход продължава да има отрицателни последствия за много граждани и често води до манипулативно използване на правосъдната система, негативни кампании в средствата за масово осведомяване и неравностойно третиране от страна на работодатели и органи във връзка със социални възможности.

Външната комисия на Европейския парламент препоръчва на Република Македония да създаде със своите съседи съвместни експертни комисии по въпросите на историята и образованието с цел да се допринесе за обективното тълкуване на историята. Поправките решително насърчават органите и гражданското общество да предприемат подходящи действия за историческо помирение, за да се преодолее разделението между и в рамките на различните етнически и национални групи, включително гражданите с българска идентичност.

Със съвместното внасяне и взаимната си подкрепа, българските евродепутати показаха, че въпросите, касаещи защитата на българската общност в Република Македония и навсякъде другаде по света, са с надпартийно естество и трябва да са национална кауза, обединяваща всички български политици и дейци.
Очаква се Европейският парламент да приеме резолюцията по време на пленарното си заседание през месец март 2015 г.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки