Българите от Украйна, търсещи убежище у нас, имат проблем с визите


Българите от Украйна, търсещи убежище у нас, имат проблем с визите
Виталий Дрозда
27 Февруари 2015, Петък


Сънародниците ни да получават статут на постоянно пребиваващи по облекчена процедура, настоява Патриотичният фронт

Автор: Пламен Николов

Проблем с уреждане статута им на постоянно пребиваващи в България срещат наши сънародници от Украйна, които търсят убежище от ужасите на войната в родината на дедите си. За бюрократичната спънка пред украинските българи съобщи кметът на балчишкото село Гурково Тодор Георгиев.

Както „Десант“ вече информира на читателите си, през миналата седмица жителите на китното добруджанско селце разпространиха обръщение, адресирано към организациите на българите в Украйна. Гурковци обявиха готовност да отворят вратите на домовете си за нуждаещите се от подслон и закрила украински българи, бягащи от войната и мобилизацията заедно със семействата си.

В Гурково вече посрещнаха първия заселник – 30-годишния Виталий Дрозда. Той е от град Запорожие. Получил повиквателна и веднага напуснал Украйна. „Не искам да се бия срещу братята си, да убивам славяни”, кратко и ясно обяснява причината за бягството си той. Мобилизират масово мъжете, независимо от етническия им произход, разказва украинският българин. Дрозда има информация за още няколко наши сънародници, които са получили повиквателни за украинската армия. „В Запорожие война няма, но непрекъснато по улиците на града се движат войски.

Чуват се изстрели от военните действия, които се водят на стотина километра. В Украйна е много тежко. Заради войната икономиката замря и цените на стоките скочиха страшно много“, споделя 30-годишният мъж, чието семейство живее на ръба на оцеляването.  
Виталий е с български произход – баба му е българка и това е единствената причина да избере страната ни за убежище. Като решил да бяга, той се свързал със Стефан Намлиев, председател на Приморското районно българско дружество. Оформил набързо документите и заминал, а по пътя разбрал, че в Гурково са готови да го приемат. У нас бил посрещнат от представители на Асоциацията на българите по света, които му съдействали да стигне до добруджанското село. Тук го настанили в къщата на Мирослав Марчев. Двамата споделят, че се спогодили много добре.

Но на Виталий Дрозда се налага да тръгне по бюрократичния път за узаконяване на престоя си, който за един украински българин на практика е по-труден, отколкото за сирийски бежанец. Украйна е сред държавите, за чиито граждани входните визи са задължителни. Оказва се, че сънародниците ни не отговарят на изискванията за придобиване на статут за постоянно пребиваващи в страната ни.

Според законодателството у нас, прието след влизането на България в ЕС, има няколко начина за получаване на удостоверение за постоянно пребиваване. Един от тях, който биха могли да ползват сънародниците ни от Украйна, е да докажат български произход, като представят документ, удостоверяващ, че някой от възходящите им роднини е етнически българин.
Но малцина от украинските българи могат да осигурят подобно доказателство.

Удостоверението за български произход се издава единствено от Държавната агенция за българите в чужбина и този документ е една от проблематичните стъпки и при получаване на българско гражданство, но това в случая е друга тема. Сънародниците ни няма как да получат статут на бежанец от военни действия, защото според международното право сраженията в Украйна не са война, а „антитерористична операция”.

Така още със стъпването си у нас, на украинските българи се налага да обикалят институции и да се борят с бюрократичните спънки. Виталий Дрозда вече е посетил звено „Миграция” към ОД на МВР в Добрич и се е регистрирал на адреса на Мирослав Марчев от Гурково, който го приюти в дома си. „Регистрираха ни, но казаха, че трябва да си уреждаме постоянен статут. Като тръгвах за България, взех със себе си всички документи, с които разполагаме вкъщи – за мен и семейството ми, защото искам да прибера при мен съпругата си и малкото ми момче, което е едва на 4 месеца.

С документ, доказващ произход, обаче не разполагам и не знам как да се сдобия с такова удостоверение“, чуди се Виталий. Той добавя, че не е получил разрешение от властите за пристигане на семейството му в България. Не знае и каква е процедурата за издаване на документ, удостоверяващ българския му произход. На този етап бягащите от войната българи  нямат друг избор, освен да се регистрират като временно пребиваващи и да се надяват, че в следващите три месеца ще съумеят да си уредят постоянния статут.

„Подробно сме запознати с пречките, които сънародниците ни от Украйна, желаещи да потърсят убежище в България, срещат с придобиването на статут за постоянно пребиваване в страната – заяви за „Десант” народният представител от Патриотичния фронт и организационен секретар на ВМРО Юлиян Ангелов. – Знаем за похвалната инициатива на хората в Гурково.

Ивайло Джилянов, който е сред инициаторите на обръщението, е активист на ВМРО. Запитванията на украински българи вече са десетки, да не кажа стотици, и мнозина се сблъскват с повдигнатия проблем“, споделя депутатът от Патриотичния фронт. 
Той припомня, че правителството е поело ангажимент за облекчено издаване на визи за украинските българи. Ангелов изразява надежда, че тази готовност на нашето правителство няма да остане само на думи, а ще последват и конкретни стъпки и решения.
„Безспорно е, че сънародниците ни бягат от район, в който има военен конфликт и би трябвало да имат същите права да потърсят убежище у нас като сирийските бежанци например.

Патриотичният фронт настоява етническите българи от Украйна да получават статут на постоянно пребиваващи по облекчена процедура и ще направим възможното да наложим това решение на проблема. Българските институции трябва да реагират адекватно и да положат всички усилия за бързото и безпроблемно устройване на сънародниците ни“, категоричен е Юлиян Ангелов.


Юлиян Ангелов

В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Анонимен-читател
27.02.2015 13:05:51
0
0
Мисля,чее нужно бълг.държава да даде статут на украинските българи,като български граждани.Ако,украински българин и българи неискат да живеят в Украйна те да се изселат в България с българско постоянно гражданство.За всеки българин по света да сие в България е мечта и необходимост.[bluescreen]
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки