Субсидиите за тютюна пак скараха производители


Субсидиите за тютюна пак скараха производители
Парите от държавната субсидия обикновено не стигат до реалните тютюнопроизводители
27 Февруари 2015, Петък


Дотации получават хора извън бранша, а за тези, които реално се трудят на полето, не остава нищо

Автор: Огнян Марков

Порочна схема за изплащане на субсидии на тютюнопроизводители от държавния бюджет разкри тази седмица в поредица от предавания Нова ТВ. Всяка година несъвършенството в нормативната уредба поражда напрежение и размяна на обвинения между тютюнопроизводители. 2015-та също не прави изключение в това отношение.
Същността на скандала, припламващ и затихващ поне от пет години насам, е в това, че броят на договорите за субсидиране е лимитиран, а производителите са много. Кой да сключи такъв контракт на практика се определя от кметовете на общини и населените места.

В ефира на медията бе излъчен запис, направен със скрита камера, в който кметът на с. Фиргово, община Сатовча, Венцислав Кацаров в неформален разговор се съгласява, че съселянинът му Емин е продал през миналата година 650 кг тютюн по договор за субсидиране, сключен от кметската майка Фатме Кацарова. Минути след това, потърсен за коментар от репортера на телевизията, Кацаров отрича този факт, но пък потвърждава, че нито той, нито майка му, нито някой от семейството му е отглеждал тютюн през последните десет години.

Аналогичен договор за получаване на субсидия е подписал и Ясен Юлиянов Заимов от друго сатовчанско село – Кочан. Той също е използван от съселяните му да продават чрез него продукцията си.
И горският служител  Венцислав Моллов от същото населено място се е уредил с договор, от който получава всяка година над 12 000 лв. дотация, като отчита и продукцията на свои съселяни.

В крайна сметка държваните пари отиват при тези, които са успели по един или друг начин да сключат заветните договори, докато до истинските производители не стига  нито стотинка.
С едно изключение – след излъчването на репортажа по Нова телевизия фърговският кмет веднага броил на съселянина си Емин 650 лв. от субсидията, която е присвоил чрез договора на майка си, като обещал да му даде още 1200 лв.

След влизането ни в Европейския съюз през 2007 г. България трябваше да прекрати изплащането на евросубсидии на тютюнопроизводителите, каквато е селскостопанската политика на общото европейско семейство. Но тъй като на родна почва няма алтернатива за заетите в този сектор на икономиката, правителството ни  поиска отсрочка да врътне кранчето на европейските пари за тютюна.
По-късно страната ни защити друг тип схема, предвиждаща фермерите, отглеждали тютюн в периода между 2007 и 2009 г., вече да получават парична помощ само от държавния бюджет.

Така въпросните три години – 2007 до 2009 г. включително, бяха взети за референтни и на базата на произведените през този срок количества оттогава до ден днешен се разпределят и държавните субсидии. Сключените по това време договори продължават да са в сила до 2020 г.
Абдикиралата от каквито и да са социални проблеми държава по време на първото правителство на ГЕРБ се задоволяваше само да плаща едни 80 млн. лева от държавния бюджет на тютюнопроизводителите. По-късно годишният размер на субсидията в сектора бе увеличена на 107 млн. лева.

Апропо, още през 2010 г. тогавашният земеделски министър Мирослав Найденов предава в прокуратурата материали от извършена по субсидиите проверка, стигнала до същите разкрития, направени сега от Нова ТВ.
А през 2013 г. друг един аграрен министър – Димитър Греков, обяви, че 10-15 % от компаниите в сектора имат кухи квоти, тоест тютюн не произвеждат, но се облажват от щедрите субсидии. Видима за обществото реакция на прокуратурата по тези сигнали все още няма.

Понастоящем Министерството на земеделието и храните има нови предложения за промяна в схемата на субсидиране. Свое становище по въпроса изрази и Съюзът на производителите на ориенталски тютюни.


В четвъртък нови вълнения разтърсиха родния тютюнопроизводителен сектор. Тогава стана ясно, че производители от Югоизточна България и напусналите членове на разпадащата се съсловна организация НАТ 2010 (Национална асоциация на тютюнопроизводителите 2010) подготвят пакет от документи, разкриващи огромни злоупотреби с национални доплащания в сектора, които да бъдат предоставени на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).

Те са снели доверието си от председателя на НАТ Цветан Филев, като сред причините за това, посочени в писмо до медиите, са злоупотреби със средства на НАТ 2010 и манипулиране на членовете на Управителния съвет с цел лично забогатяване. Освен това Филев е обвинен, че изкуствено е подклаждал протести, които са се спирали по команда след среща с ръководството на „Булгартабак“, откъдето е получавал суми, за които не ясно колко са и за какво са. В това жалващите се съзират явен конфликт на интереси.
Тютюнопроизводителите настояват главния прокурор Сотир Цацаров и премиера Бойко Борисов да отговорят дали Цветан Филев е получавал под някаква форма част от националните доплащания за тютюневия бранш.

Заснето от регионалната медия „Сакар нюз“ видео ясно показва кой дирижира протестите и как се раздават цели чанти с тениски и знамена на НАТ 2010 на недоволните от ниските цени на тютюна. От клипа се вижда, че Филев тотално е превзел организацията и ползва поста си, за да договаря цените на тютюна с ръководството на частна компания с държавно участие, допълват тютюнопроизводителите.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки