Патриотите предлагат: Армията да се включва в опазването на горите


Патриотите предлагат: Армията да се включва в опазването на горите
Президентът Росен Плевнелиев по време на срещата с представителите на ПФ Борис Ячев и Юлиян Ангелов (от дясно наляво)
27 Февруари 2015, Петък


Патриотичният фронт намери общ език с президента Росен Плевнелиев по важни за България теми

Автор: Ани Петрова

Представителите на парламентарната група на „Патриотичен фронт  – НФСБ и ВМРО“ намериха общ език с президента Росен Плевнелиев практически по целия спектър от теми, които обсъдиха с държавния глава във вторник (24 февруари). Тогава се състоя срещата на Плевнелиев с патриотите в рамките на вече традиционния за президентската институция месец на политически консултации с парламентарно представените сили.
Този път, на провеждащите се за трета поредна година консултации, държавният глава включи в „конспекта” за обсъждане пет основни теми. Това са ключовите реформи от дневния ред на 2015 г.;

инициираният още преди година от президента референдум за правата на гражданите и за промени в изборното законодателство; въпроси на регионалната и международната сигурност; консултации в сферата на отбраната и въоръжените сили; как да се подобри реакцията на институциите при кризи и природни бедствия.
По време на разговора, от Патриотичния фронт отново подчертаха желанието си за възможно най-бързо въвеждане на задължително гласуване с промяна на съществуващото изборно законодателство.

„Ще инициираме промяна в Изборния кодекс - задължителното гласуване да бъде въведено възможно най-бързо и то да стане факт по време на местните избори“, заяви депутатът от ПФ Борис Ячев.
По-късно народният представител коментира и пред медиите причината за това бързане – патриотите имат сериозни притеснения, че ако въвеждането на задължителното гласуване се отлага във времето, това действително ще позволи корпоративният, както и купеният и манипулиран вот да продължава да бъде важен в българската политика и да дава изкривена представителност на политическите субекти във властта.

„Считаме, че в България няма все още изграден елит. В този смисъл мажоритарният вот няма да допринесе за присъствие на изявени личности в политическия елит, а напротив - има опасност да напълни българския парламент и със спортисти, футболисти и фолкаджийки”, обясни пред медиите след срещата Борис Ячев отношението на ПФ към мажоритарния вот.

По темата за електронното гласуване позицията на ПФ е, че българското общество все още не е узряло то да бъде част от изборната система у нас и препоръчват експерименталното му прилагане да продължи зад граница - в секциите в страните от ЕС, където манипулирането на вота по електронен път ще бъде трудно.
Президентът Плевнелиев и представителите на Патриотичния фронт споделят позицията, че референдумът е много добра форма за допитване до обществото.

„Никой не бива да подценява българския народ и неговата просветеност и информираност. Готов съм да чуя всички аргументи по различни потенциални теми, които да бъдат подложени на референдум. Вярвам, че допитването до българския народ ще доведе и до по-висока активност по време на избори”, заявява президентът Росен Плевнелиев, цитиран от пресцентъра на „Дондуков” 2.

Държавният глава е получил подкрепата на патриотите за необходимостта от провеждането на повече референдуми по важни за страната въпроси. В същото време, според ПФ, идеята за въвеждане на задължително гласуване след провеждането на референдум заедно с местните избори е опит то да бъде отложено във времето.
От Патриотичен фронт са споделили категоричната позиция на държавния глава за необходимостта от модернизация на българските Въоръжени сили, като са подчертали тежкото им моментно състояние по отношение на техниката, въоръжението и недостига на средства за подготовка.

Патриотите са предложили формирования от състава на Българската армия да участват по-активно в преодоляването на последиците от природни бедствия, а така също и в превенцията срещу масовото изсичане на горски масиви., което според ПФ е сред основните причини за тежките наводнения през последните години.
Държавният глава е акцентирал на свой ред и върху наложителните, според него,  промени в Закона за водите, които да регламентират собствеността на водните съоръжения, за да бъде ясно постановена отговорността за тяхното поддържане. Общо е било мнението, че там, където бъдат констатирани нарушения в стопанисването на водоемите, трябва да бъдат прекратявани вече сключените концесионни договори.

По време на срещата с президента, делегацията на ПФ е подчертала сериозното изоставане в темповете на реформите в сектор „Енергетика“ и в съдебната система. От ПФ считат също така, че преодоляването на демографската криза трябва да намери приоритетно място в българската политика, а процедурите за приемане на имигранти от Украйна с български произход трябва да бъдат облекчени.


В категории: Политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
privat opinion privat solution
27.02.2015 16:01:24
0
0
armiata i paravoennite i dobrovolzite osven v opasbvane na gorite mogat da doprinesat za zalesjavaneto na novi gori s darveta tipishni za balgaria i drugi koito imat stopansko znashenia navremeto nashia zar bog da go prosti e zalesjaval gori zaedno s patriotishni dvishenia i organisazii kato brannizi legioneri i drugi zashtoto se nadjaval sinovete mu edin den da imat gori
az pak sam marseliv zar i se nadjavah sultana na brunej kojto ima nad 40 miliarda us $ da mi podari pone njakolko miliona US $ i s tjah da se oshenja za
edna evropejski vid balgarka s balgarski proishod poneshe sultana na brunej e brunejski patriot s brunejski proishod i se osheni za brunejska patriotka s brunejski proishod kakto ima mnogo drugi patrioti ot vsishki narodnosti koito se shenjat za patriotki ot tjahnata narodnost i az kojto s moite fantasii pluvam ot vojnik do general i ot sluga do zar znam she edinstvenoto koeto ostava trajno e tova koeto e blagoslovenno ot VSEVISHNIA GOSPOD
hvala na nego
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки