Търсят се 385 войници „на повикване"


27 Февруари 2015, Петък


Въпреки категоричното отричане на информацията, че армията набира и търси резервисти, което направи тази седмица военният министър Николай Ненчев,

Автор: Здравка Христова

„Десант" откри неговата заповед от 12 февруари тази година, с която се набират 385 резервисти. Те са за поделенията в Черноморец, Варна, Бургас и Стара Загора. Длъжностите са за офицери, старшини, сержанти, ефрейтори и редници.
Търсят се шофьори, автомеханици, командири на ракетно-пускова установка, командири на батареи и взводове, радиотелефонисти, електромеханици, пиротехници, такелажници, гранатометчици, мерачи на картечница, зенитчици, механици, матроси, моряци, торбедисти, мичмани, готвачи, химик-разузнавачи и други войници „на повикване". 

Длъжността доброволен резервист беше разкрита в Закона за резерва и въоръжените сили, който влезе в сила на 10 юни 2012 г. Според нормативния акт до края на 2014 г. в армията трябва да има 3500 доброволци. За резервисти могат да кандидатстват всички български граждани. Предимство имат бившите военни, полицаи и пожарникари, които са минали през начална военна подготовка и са положили клетва. Пределната възраст за служба в доброволния резерв за войниците и сержантите е 55 години, а офицерите не трябва да са повече от 60-годишни.Съгласно разпоредбите в закона, резервистите ще получават за една година едномесечна заплата, която ще отговаря на длъжността и званието им в армията. Освен това при съгласие от страна на доброволеца да отиде на мисия в чужбина ще му се дава още половин заплата. През годината той ще бъде викан на два пъти по 15 дни за обучение, което прави още една заплата.

Основното сержантско възнаграждение е около 800 лв. Това означава, че един доброволец със звание сержант, за което се изисква средно образование, може да получи близо 2000 лева за година от армията само за това, че е „на повикване".
Конкурсът за новите резервисти ще се проведе по документи. Крайният срок за подаването им във военните окръжия е до 20 март 2015 г. Кандидатите не трябва да имат друго освен българско гражданство, образованието им да съответства на изискванията за длъжността, за която кандидатстват, срещу тях да няма образувано наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер и да не са освобождавани от военна служба поради наложено дисциплинарно наказание "уволнение".


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки